Nie śpimy rośniemy!
Drugie podejście do domowej pizzy nie będącej chamskim plackiem z ogromną ilością drożdży. Za pierwszym razem robiłem z proporcji podanych przez Mirka od Top Gar i coś mi nie zagrało bo była klejąca nawet po wyrabianiu 20 minut. Tym razem z kalkulatora KMP i ciasto jest o wiele fajniejsze. Wypiekane będzie w piekarniku 300 stopni na kamieniu. Zaopatrzyłem się do drugiego podejścia w szpatułkę do sprawniejszego wyjęcia kulki z
Drugie podejście do domowej pizzy nie będącej chamskim plackiem z ogromną ilością drożdży. Za pierwszym razem robiłem z proporcji podanych przez Mirka od Top Gar i coś mi nie zagrało bo była klejąca nawet po wyrabianiu 20 minut. Tym razem z kalkulatora KMP i ciasto jest o wiele fajniejsze. Wypiekane będzie w piekarniku 300 stopni na kamieniu. Zaopatrzyłem się do drugiego podejścia w szpatułkę do sprawniejszego wyjęcia kulki z

@Drmscape2: Czy masz w piecu funkcję grill? Jeśli tak to zamiast góra-dół właśnie najlepszy jest grill. W moim piecu jest tak, że faktycznie standardowe grzałki się nie świecą ale grill już tak, i to mocno. Kamień ma być na samej górze, np 5-6cm od elementu grzejnego.
Pojemnik można dać do góry nogami i grawitacja zrobi swoje - kulka spadnie spadnie :)
Do pracy z kulką (podczas formowanie placka) polecam semolinę, zamiast
Pojemnik można dać do góry nogami i grawitacja zrobi swoje - kulka spadnie spadnie :)
Do pracy z kulką (podczas formowanie placka) polecam semolinę, zamiast
@Drmscape2: Eksperymentuj, każdy piec piecze inaczej i trzeba się go nauczyć, wyczuć jakie ma humorki itp. Tak jak pisałem, mój (już bardzo stara kuchenka gazowa z piekarnikiem) oprócz grzania góra-dół posiada funkcję grill. I to naprawdę robi robotę, pizza (classica) siedzi w piecu ~3 minutki. Przed wjazdem pizzy, wcześniej uchylam drzwiczki i odpalam termoobieg na kilka sekund. Termostat załącza grzanie i czekam aż się grzałka zaświeci. Obadaj piec, jeśli masz taką

@Drmscape2: Pozwolę sobie jeszcze dopisać, abyśmy się dobrze zrozumieli :) Otwarcie (i wydmuch gorącego powietrza) jest tylko chwilowe, chcemy wymusić pracę grzałki, pieczenie właściwe jest oczywiście z zamkniętymi drzwiczkami, bez termoobiegu i na bardzo solidnie nagrzanym kamieniu (u mnie samo grzanie to 1.5h). Termostat zauważa spadek temp i odpala grzanie. Po niecałej minucie grzałka jest czerwona - wtedy wchodzi pizza. Zanim skończy się cykl grzania, pizza jest już gotowa.
Faktycznie, spotkałem
Faktycznie, spotkałem
Co to się porobiło? PKO zawija Inteligo czy coś? Co to za jakieś zamykanie kont firmowych? Da się jakoś zrobić przejście bez zmiany numeru konta?