Cukier wcale nie krzepi. ''Producenci żywności wiedzą, jak bardzo jest...
Przez dwa miesiące spożywał 40 łyżeczek cukru dziennie. W tym czasie przybrał na wadze 7 kg. Zdiagnozowano też u niego początki choroby wątroby, podwyższony poziom cholesterolu i stany depresyjno-lękowe. Damon Gameau, aktor i reżyser filmu 'Cały ten cukier', wyjaśnia nam, czemu służył ten...
z- 174
- #
- #
- #
- #
- #
- #
Niestety z punktu widzenia tycia i dostarczania energii, kaloria to kaloria (1 cal = 4,1855 J).
I jeżeli mówimy tylko o tyciu, to druga zasada termodynamiki gwarantuje, że TYLKO energia, której nadwyżka zostaje w organizmie, zostaje zmagazynowana w postaci glikogenu/tłuszczu.
Oczywiście sam cukier nie dostarcza nic więcej oprócz kalorii (żadnych mikroskładników, witamin itp) dlatego nazywa się "pustymi kaloriami".
ALE