Cukier wcale nie krzepi. ''Producenci żywności wiedzą, jak bardzo jest...
Przez dwa miesiące spożywał 40 łyżeczek cukru dziennie. W tym czasie przybrał na wadze 7 kg. Zdiagnozowano też u niego początki choroby wątroby, podwyższony poziom cholesterolu i stany depresyjno-lękowe. Damon Gameau, aktor i reżyser filmu 'Cały ten cukier', wyjaśnia nam, czemu służył ten...
GrazynkaZonaJanusza z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 175
Komentarze (175)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Jak zjesz cukier (ogólnie węglowodany) to szybko wzrasta poziom cukru we krwi. To powoduje wyrzut insuliny. Insulina blokuje metabolizm tłuszczów i powoduje generację glykogenu w wątrobie.
Efekt często jest taki, że po nagłym rzucie cukrów zaczyna brakować energii. Insulina nie znika natychmiast i działa za długo, w rezultacie poziom cukru spada poniżej poziomu początkowego, a jednocześnie insulina blokuje wykorzystanie energii z tłuszczów.
Jak
to jest to samo podejście co w filmie super size me. szukanie winnych wszędzie tylko nie w nas samych
Cukier jest przecież najłatwiej i najszybciej przyswajalnym źródłem energii. A glukoza umożliwia, a nie utrudnia pracę mózgu.
Daleki jestem od polecania diety opartej na 2 kilo cukru dziennie, ale to wygląda mi na jakieś wege #!$%@?
Różnica między cukrami prostymi a złożonymi jest właśnie ich łatwość przyswajania przez organizm. I możesz unikać sacharozy, ale jaki jest sens. Glukozy i fruktozy też unikasz?
Co do zawartości artykułu jeszcze, warzywa są źródłem świetnie przyswajalnych węglowodanów jak skrobia czy celuloza, zwana też błonnikiem. Chodzi mi o to, że ten gość nie ma żadnego pojęcia o
Ciekawy artykuł, ale co do zakazu słodzonych napojów to już jakaś paranoja..
A potem danonki i inne cuda. Dużo pyszności na łamliwe kości.
Jak się tak od dziecka przyzwyczai do ton cukru to potem ciężko się odzwyczaić, nawet jak rodzice ograniczają to od czego
Niech matoł z wywiadu spróbuje wypijać 8 razy więcej wody, niż jest rekomendowane, ciekawy jestem jakie będzie miał samopoczucie już po jednym dniu. Pewnie będzie rzygał i srał dalej niż widzi.
@jos: A wiesz ekspercie czym jest cukier biały czyli sacharoza (zresztą też pochodzenia roślinnego)? Dwucukrem zbudowanym z właśnie z fruktozy i glukozy. Jeśli spożycie cukrów utrzymujesz na normalnym poziomie, to nic złego się nie stanie. Więc to ty przestań bredzić.
@jos: Głównym problemem nie jest to w jakiej formie spożywasz węglowodany, ale w jakiej ilości. Jeśli brać pod uwagę cukier jako źródło energii, to sacharoza jest wręcz modelowo przyswajana przez nasz organizm (oczywiście najpierw rozcinane jest wiązanie glikozydowe). Tyle tylko, że ludzie są zachłanni i generalnie żrą dużo za dużo cukrów. Akurat przypadkiem dominuje w nich sacharoza, więc stąd taka nagonka, ale każdy inny
To coś nowego, banan i jabłko nie
Generalnie warto sobie ogarnąć, ja się
☐ grafen
☐ rok linuxa
☐ super baterie
☐ zbieranie pieniędzy na operację oczu za 1 mln $ w klinice Żyda z USA
☐ zaginiona osoba (znajdzie się za 3 dni w mieście obok do którego uciekła z facetem)
☑ lek na raka
( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Budo: Dla ciekawości: WHO nie dała górnej granicy dawki dobowej dla spożycia ksylitolu, czyli można go jeść ile się chce, aczkolwiek można dostać tęgiej sraczki :) I dwa: nie dawać ksylitolu (ani nic słodzonego ksylitolem) zwierzakom domowym, zwłaszcza psom, bo można czworonoga odesłać do bozi - mają ogromny problem z trawieniem tego.
A jedzonko jest zajebiste- żółte sery, tłuste mięsko, oliwa, smalczyk, rybki, oliwa, orzechy, majonezy- mniam.
Nie wiem o co ludzie maja bol dupy btw bo nie moga pojac ze piramida zywnosci jakiej ucza to jest klamstwo