Wpis z mikrobloga

#pracait #programowanie #programista15k #matura #studia #studbaza #praca #pracbaza #gospodarka #tlustekotyit #matematyka #finanse #prawdopodobienstwo #statystyka #rozwojosobisty

Nie wierzcie tłustym kotom na tagu, które straszą was, że rynek IT upadł. Nigdy nie było tak wiele miejsc pracy w IT co obecnie, a zapotrzebowanie będzie tylko rosnąć. Te wszystkie blackpillmonstery, ly000, ksiegidusz, someONE to grubasy co koszą po 50k na full-remote i nie chcą, żeby to się zmieniło, więc robią wszystko, żeby zniechęcać potencjalną konkurencje.

Do młodych: IT nadal najlepszym i najbezpieczniejszym wyborem kariery, IT to przyszłość. Jakbym teraz był w liceum, to tylko IT. Uczcie się matematyki, programowania, statystyki, prawdopodobieństwa i angielskiego, a podziękujecie mi za 10 lat

źródło grafiki: https://www.businessinsider.com/ai-isnt-killing-software-coding-jobs-booming-trueup-2026-4?IR=T
Bipolar- - #pracait #programowanie #programista15k #matura #studia #studbaza #praca #...

źródło: image

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bipolar-: Jestem seniorem 15+ lat expa, stawiałem sam duże SaaSy jeszcze przed GPT, prowadziłem zespoły, ogarniałem całą architekturę, a mam rekrutację po 5 etapów i traktują mnie jak potencjalnego oszusta i sprawdzają umiejętności na poziomie juniora. Serio nie chce mi się nawet pisać co się w branży zrobiło. Jeśli ktoś myśli że IT to super ścieżka to śmiało, niech idzie, ale obawiam się że za kilka lat będzie żałował że
  • Odpowiedz
  • 0
a mam rekrutację po 5 etapów i traktują mnie jak potencjalnego oszusta i sprawdzają umiejętności na poziomie juniora.

@czwartafaza: no i co z tego skoro na koniec tej rekrutacji dostajesz robotę? Płacą takie chore pieniądze, to muszą sprawdzać. Tymbardziej ze przez ostatnie 10 lat pełno kelnerów sie naroiło nawet na seniorskich posadkach. Stary jak masz 15 lat expa, to masz eldorado nadal, nie uwierze w nic innego i wlasnie wkurza
  • Odpowiedz
@Bipolar-: Eldorado to było 2-5 lat temu. Aktualnie szukanie pracy po 3-6 miesięcy to standard, jak wyślesz 100cv to może 5 osób oddzwoni, 3 z tego zghostuja, rozpoczniesz 2 procesy i jak serio jesteś dobry to może robotę dostaniesz, a może nie. Ile popracujesz też nie wiesz, bo aktualnie jest mega ciężko. Oczywiście B2B bez żadnej ochrony, bez urlopu, z pełną odpowiedzialnością.

A jaki zawód lepszy? Księgowy, dentysta, ortodonta, prawnik,
  • Odpowiedz
  • 0
Aktualnie szukanie pracy po 3-6 miesięcy to standard

@czwartafaza: dlatego nawet jak masz aktualnie 2 etaty to i tak sobie bierzesz udział w rekrutacjach na bieżąco i jak cie wywalą to masz juz cos innego nagrane albo jak zaproponują cos lepszego to lecisz na 3 albo z jednego sie zwalniasz i bierzesz ten lepszy, kazdy tak robi
  • Odpowiedz
  • 1
Księgowy, dentysta, ortodonta, prawnik, weterynarz, hydraulik, elektryk, mechanik, stolarz. Zależy co lubisz robić.

@czwartafaza: Księgowy 500 ponad minimalną, dentysta i ortodonta to pod lekarzy podpinam (wiem inne studia), prawnik wiekszosc nie pracuje w zawodzie, moze 1000 ponad minimalną mają w korpo, a dalej mi sie nie chce, dla was IT i tak najgorsze po mimo ze zostaliscie dzieki niemu milionerami
  • Odpowiedz
  • 0
@czwartafaza: ja medycyna, ale mam dwóch starszych braci seniorów i znajomych w IT, wiem ile pracują i ile zarabiają, i wiem ze i tak mi nie uwierzysz, bo IT najgorsze, nic innego tu od programisty nie uslyszysz na tagu

nie pojęte to jest dla mnie jak mozecie tak kłamać
  • Odpowiedz
Aktualnie szukanie pracy po 3-6 miesięcy to standard

@czwartafaza: i tak i nie - "to zależy". Można dostać ofertę i tego samego dnia, zamknąć wszystko w ciągu 1-3 dni, jakaś rozmowa wstępna i techniczna i ew z CTO. Natomiast wtedy mowa o startupach, więc nie ma co się spodziewać kokosów (co jest zrozumiałe - startupy siłą rzeczy nie mają dużo kasy, ale samymi marzeniami rachunków się nie zapłaci) :)
  • Odpowiedz
@Oo-oO: Startupy rekrutują jeszcze w ogóle? Ja jedyne oferty jakie widzę to same kontraktornie albo duże korpo. Sam dostałem oferty tylko z takich miejsc, a szkoda, bo całe życie przy startupach pracowałem i tam się najlepiej odnajduję
  • Odpowiedz
@czwartafaza: pewnie zależy od lokacji i stosu tech, ale owszem. Startupy rzeczywiście mają swoje plusy w porównaniu do korpo czy kontraktorni, czasem tylko chaos wkurza; no i pieniądze, wiadomo.
  • Odpowiedz
ja medycyna, ale

@Bipolar-: xD, widzę lekarze zaczęli iść w deflection I przekierowanie gniewu społecznego ponownie na kuców z IT. Czekam na podobny wpis od Dr Batman i będę pewien że to wytyczne z NIL
  • Odpowiedz