Wpis z mikrobloga

Dostałam podwyżkę i się cieszyłam i już planowałam, że piekarnik w tym miesiącu z podwyżki kupię.
A tu się okazało, że wpadłam w drugi próg xD
Juz nie chcę piekarnika xD
#podatki #pracbaza #zalesie
  • 78
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wykopowa_ona: OMG :/ Mam nadzieje ze nie masz praw wyborczych skoro tak zle z wiedza ekonomiczna i podstawowa matematyka u ciebie :/

Ale znaj me dobre serce - jak chcesz wiedziec dlaczego brednie piszesz to po prostu powiedz. Chetnie wyjasnie podstawowa wiedze.
  • Odpowiedz
  • 409
@KNU-RZY-SKO z podwyżki 1500 netto wpadła mi wypłata większa o 40 zł niż w poprzednim miesiącu. Jestem świadoma tego, że przy rozliczaniu podatków (tym bardziej, że rozliczam się z niebieskim, który ma niższe dochody), dostanę zwrotkę, ale jednak zdziwiłam się bardzo widząc przelew ;)

@gorzki99 oh noł! Jak ktoś śmie śmieć robić sobie beczkę z tematu podatków! Odebrać prawa wyborcze i paszport Polsatu!
  • Odpowiedz
oh noł! Jak ktoś śmie śmieć robić sobie beczkę z tematu podatków! Odebrać prawa wyborcze i paszport Polsatu!

@wykopowa_ona: Zalozmy ze zarabiasz 10k miesiecznie. Czyli 120k rocznie. Upraszcajac jestes w pierwszym progu. Czyli zaplacisz 0,12x120 000 = 14 400 podatku. Zostanie Ci 105 600.

No i dostajesz podwyzke i zarabiasz 15k miesiecznie. O NIE, O BOZE, O KURLA JA NIE CHCE BO DRUGI
  • Odpowiedz
  • 23
@KNU-RZY-SKO tak, bo tak się zdarzyło, że pierwsza wypłata po podwyżce zbiegła mi się z momentem, kiedy przekroczyłam 120k rocznie. Więc wszystko, co powyżej tego teraz nie mam opodatkowane na poziomie 12%, a na poziomie 32%. Czyli pozornie zzarlo mi to całą podwyżkę. No ale zwrot będę miała przy rozliczaniu PIT, więc kupię piekarnik xD
  • Odpowiedz
@wykopowa_ona: Po cos te tagi sa. Skoro sie zalisz, poruszasz tag podatki (gdzie powszechnie wiadomo jaka w polsce jest wiedza o podatkach) to jak mam zakladac ze sie nabijasz?

BTW nie wiem czy wiesz ale mozesz sie dogadac z pracodawca i nie bedzie Ci pobieral zaliczki na podatek. Wiec jak dostaniesz podwyzke i wejdziesz w 2 prog to tego nie odczujesz.
  • Odpowiedz