Wpis z mikrobloga

✨️ Jak lekarze stracą na pomysłach rządowych?
Jestem lekarzem SORu, zarabiam ponad 70k miesięcznie.
Przykułem waszą uwagę?
To teraz wyjaśnię wam jak wy stracicie na pomysłach rządzących bardziej ode mnie.
Obecnie na kierunkach lekarskich szkoli się ~50 tysięcy lekarzy - prawie 1/3 wszystkich lekarzy w Polsce.
Za 5 lat lekarze będą prosili o pracę jak obecnie prawnicy. Ja o tym wiem i dlatego od lat biorę ile się da godzin i odkładam na giełdzie.
Zarabiam ~190 zł za godzinę, mam 400h godzin w miesiącu. Ciężko, ale wiem, że jeśli teraz tego nie będę robił, potem nie będę miał możliwości. Wszystko w imię FIRE
Ale na razie tych lekarzy jeszcze nie mam - jeśli ja i kilku innych lekarzy nie wezmą tych 300+ godzin, szpital po prostu się zamknie.
I taki jest cel obecnej nagonki na zarobki lekarzy - rozwalenie NFZ.
Kampus Polska jest sponsorowany przez luxmed i medicover, rządzący politycy siedzą w kieszeniach medycznych korpo równie mocno, co w kieszeniach deweloperów.
I mogę wam obiecać dwie rzeczy:
na skutek lobbingu koporacji nigdy się nie poprawiło szaremu obywatelowi
i NIE, NIE BĘDZIE to pierwszy przypadek w historii, że dzięki lobbingowi medycznych korporacji, zyskał pacjent.
Podobnie jak kiedyś zniszczono w Polsce budownictwo socjalne, dając wolną rękę patodeweloperce, teraz chce się zaorać NFZ, dając wolną rękę medycznym korporacjom.
Stawka kapitacyjna pacjenta 70 letniego to około 30 zł, tyle mniej więcej dostaje przychodnia na POZ. Sprawdźcie, ile kosztuje najtańszy pakiet dla pacjenta powyżej 70 roku w Luxmedzie.
Ja nie jestem z rodziny lekarskiej, moi znajomi są spoza medycyny. Ja rozumiem frustrację, jak zarabiam w miesiąc prawie tyle, co koledzy w rok. Ale nie ja ustalałem limity 25 lat, wtedy byłem w szkole podstawowej jeszcze. Ja wiem, że zarabiam dużo. I korzystam z tego.
Ale na likwidacji NFZ najbardziej stracicie Wy. I będzie mogli się cieszyć, że przynajmniej lekarze zarabiają mało, kiedy Luxmed będzie miał 50% marży.
Mnie to nie dotknie. Ja już się zabezpieczyłem na życie. Tak, dodatki covidowe brałem też.
Ja jedynie żałuję, że Luxmed nie jest spółką na giełdzie, zapakowałbym się w ich akcje aż po same kule.

#lekarz #medycyna #zarobki #luxmed #gielda #antykapitalizm #kapitalizm

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt

• 44
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 454
Zarabiam ~190 zł za godzinę, mam 400h godzin w miesiącu

@mirko_anonim: I jaką jakość dostarcza lekarz, który pracuje średnio 13h dziennie? To, co napisałeś - choć obstawiam, że to bait - to dowód na eksploatację systemu, który dla pacjenta jest skrajnie niewydolny. Jeśli ma upaść, żeby móc zostać poskładanym na nowo, to lepiej wczesniej, niż później.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: czemu lekarze będą prosić się o pracę? Kompletnie tego nie rozumiem. Co do reszty się zgadzam, w-------e NFZ to w-------e kompletnie opieki medycznej. Co z tego, że place za Medicover jakiś pakiet średni- jak zerwałem ścięgno to usłyszałem na infolinii, że mam iść do ortopedy na NFZ i zaraz mi podadzą adres. Bo nie mają lekarza. Problem z dłonią? Skierowanie "wewnętrzne" od lekarza pierwszego kontaktu, do realizacji w ramach
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: od 1945 roku, tylko 3 ministrów zdrowia nie było lekarzami, od 30 lat pieprzy nam się o reformach, ale nawet nie potraficie wprowadzić nawet czegoś takiego jak rejestrowanie przez internet czy głupia ankieta po wizycie u lekarza... Tak służbę zdrowia zepsuli lekarz, pielęgniarki i pracownicy... jak dla mnie mogą was zaorać
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Fattek
No to Ci mówię jak zostanie poskładany - przez korporacje medyczne w ten sam sposób jak to zrobili developerzy.
Wolny rynek wyreguluje jak ceny
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 4
✨️ Autor wpisu (OP): @WitStwosz12
Nie, mają własny interes.
Będziesz się cieszyć jak Polacy w 1938 na upadek Czechosłowacji - faktycznie, dojechali Czechom za Zaolzie :)
To, że stracą lekarze w żaden sposób nie oznacza, że Ty na tym cokolwiek
  • Odpowiedz
No to Ci mówię jak zostanie poskładany - przez korporacje medyczne w ten sam sposób jak to zrobili developerzy.

Wolny rynek wyreguluje jak ceny mieszkań.

@mirko_anonim: zupełnie inny czas, zupełnie inna branża i uwarunkowania prawne. Także szanuję, że masz taką opinię na ten temat i się z nią nie zgadzam.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: fajny wpis ale każdy robi tylko pod siebie. Lekarz to misja a nie zarabianie. Tak samo ksiądz, policjant, strazak. Sam bylem w szpitalu I powiem ci jedno tam nie ma szacynku do pacjenta.
Powodzenia i dzięki za wpis. Jestem zdania im więcej lekarzy tym lepiej. Konkurencja goni konkurencję ale i tak to kasta jak prawnicy czy sędziowie. Zorganizowana grupa interesu...
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ale pieprzenie z tymi 400h miesięcznie. Po pierwsze te godziny pracy są często fikcyjne bo zaliczają do nich dyżury gdzie lekarz sobie śpi w domu.. Żaden człowiek nie jest w stanie REALNIE pracować 400h na dłuższą metę. W czasie covida lekarze wydymali system (czyli nas wszystkich) na grubą kasę i od tego czasu się rozbestwili i chcą ciągnąć ile się da- wyjątkowo pazerna grupa społeczna. Dokładanie kasy do systemu
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:
"jeśli ja i kilku innych lekarzy nie wezmą tych 300+ godzin, szpital po prostu się zamknie"
"Za 5 lat lekarze będą prosili o pracę jak obecnie prawnicy"

Czy tylko mi się jedno i drugie nie spina?
  • Odpowiedz