Wpis z mikrobloga

Przez 34 lata słyszałem syreny ostrzegawcze dziesiątki razy w najbardziej losowych momentach. Przez te wszystkie lata nauczyły mnie jednego - aby je kompletnie zignorować. Takie testy nie mają absolutnie żadnego sensu, jeśli jako społeczeństwo jesteśmy uczeni ignorowania ich. Jeśli chcą przeprowadzić ćwiczenia, to proponowałbym prawdziwą ewakuację ludności do schronów - tylko wtedy by się okazało, nie mamy schronów, wiedzy, organizacji, absolutnie niczego (może alert RCB by przyszedł….ale o burzy, która przechodziła kilka godzin wcześniej).

A może macie inne zdanie?

#cwiczenia #syrena #takaprawda
Mexiii - Przez 34 lata słyszałem syreny ostrzegawcze dziesiątki razy w najbardziej lo...

źródło: image_picker_F4C54A4A-3546-4055-A883-5A3D96431366-8117-000000DBEFB73E65

Pobierz
  • 67
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mexiii testy są potrzebne dla każdego systemu, bo tylko w ten sposób potwierdzisz czy urządzenia działają. Natomiast sposób ich przeprowadzania i powiadamianie o tym, to już można poddać pod dyskusję. Od jakiegoś czasu jesteśmy zalewani taką ilością alertów, że wszyscy mają je w d...
  • Odpowiedz
@teraz_z_kontem: @Mexiii Zdecydujcie się.
Wyją i nie powiadamiają- uczą olewania tematu.
Wyją i informują co się dzieje- też narzekanie.
Przecież właśnie pierwszym krokiem do tego by ludzie traktowali te alarmy poważnie to informowanie kiedy jest test. W domyśle "wszystko inne to nie test"
W dodatku spaliście na lekcjach PO? W przypadku zagrożenia macie tez informacje w TV i radiu.
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 7
@To_ja_moze_pozamiatam nauczyć, że każdorazowo kiedy słyszymy syreny reagujemy - nawet jeśli jest to tylko test. Podejmujemy akcję, branie każdego alarmu jako potencjalne zagrożenie. Czy to drogie i niewygodne - no może, ale w inny sposób nikt sie nie nauczy.
Trochę tak jak jest próbna ewakuują biurowców. Słyszmy syreny i każdy się uewakuuje, mimo że każdy wie, że są to tylko ćwiczenia - tak jest co roku, nie wiem czy regulamin budynku
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 3
@Goronco

@Mexiii a jakbyś chciał inaczej uczcić rocznicę godziny W niż wyciem syreny alarmowej?

Dosłownie w każdy możliwy inny sposób. Słyszałeś w Warszawie syreny na rocznicę powstań śląskich, wielkopolskich i innych?
  • Odpowiedz
@Mexiii: Powstanie Warszawskie jest upamiętnione w Warszawie syreną od 1984 r. Powstania śląskie nie muszą być upamiętniane syreną w Warszawie, bo nikt nie ma takich oczekiwać - mam nadzieję, że pomogłem rozwikłać tę trudną kwestię.
  • Odpowiedz
Default City ma metro

@winsxspl: Na schrony nadawały się tylko najstarsze stacje i to nieaktualne bo te zdolności były ignorowane i odcinanie jak tak pasowało kosztowo czy jakkolwiek inaczej.
  • Odpowiedz
nauczyć, że każdorazowo kiedy słyszymy syreny reagujemy - nawet jeśli jest to tylko test. Podejmujemy akcję, branie każdego alarmu jako potencjalne zagrożenie. Czy to drogie i niewygodne - no może, ale w inny sposób nikt sie nie nauczy.

@Mexiii: Już to widzę.
Janusz się zrywa, leci do piwnicy czy innego punktu zbiórki a za 30 min dowiaduje się że to był tylko test systemu. Zrobi tak ze 2 razy a
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 12
@deeprest wyszedłeś z bardzo ciekawą tezą, że cała Polska chce upamiętnienia godziny „W” w postaci syren w całym kraju. Nie o tym jest temat, ale ciekawi mnie jak inni do tego podchodzą. Według tego co ja zauważyłem, to w każdym mieście prócz Warszawy, ludzie sobie nie robią absolutnie nic z godziny 17:00.
Ciekawi mnie jakie zdanie na ten temat mają inni, ale nie chciałbym tutaj tego kontynuować, bo nie o tym
  • Odpowiedz
@Mexiii: Aż przypomniałeś akcję z internatu jak ktoś wcisnął czerwony przycisk alarmu i się nie przyznał. Facetka biegała po korytarzu i darła japę "to nie są ćwiczenia, k---a, to nie są ćwiczenia!" a wszyscy i tak na wyjebce pozakładali kurtki i wyszli powolutku na zewnątrz.
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 0
@To_ja_moze_pozamiatam

W dodatku odróżnijmy dwie rzeczy- ewakuacje próbną od testu funkcjonalności sprzętu.

Akcja = reakcja. Oczywiście masz rację, że po drugim razie każdy by to ignorował. Dodatkowo, z tego co się orientuję, to puszczany jest sygnał odwołania alarmu. Co nie zmienia faktu, że 95% ludzi, nie potrafi opisać / odróżnić jaki sygnał co oznacza.
(Statystyka oczywiście z d--y ( ͡° ͜ʖ ͡°))
  • Odpowiedz