Wpis z mikrobloga

wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k i pracuja bez weekendow? (_ )

nie wierze, ze utrzymanie takiego domu jest tansze niz mieszkania
jmuhha - wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k ...

źródło: 1000021065

Pobierz
  • 310
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Musieli dokupić 2 samochód . Rano guwniaki budza o 6 sami wstają przed 5. Do domu wracają ok 20 - zakupy, zajęcia dodatkowe dla dzieci.

Codziennie w samochodzie godzina dojazdu w dwie strony. Zanim guwniaki ogarną, obiad zrobią itd to jest 23.

maja piękny ogrod ale nie mają kiedy w nim siedzieć.

@piteross: ostra odklejka XD
  • Odpowiedz
A dachu m, o który toś tu pytał, no to nie remontujesz raczej co 2 lata tylko co 20

@fajnybananek: dokładnie tak, ale co te 10-20 lat masz różne inne koszty, bo to nie tylko dach. Lecz w spółdzielniach jest to samo, to nie są pieniądze, które ktoś sobie bierze za nic, to wszystko jest rozliczane i cały czas masz wgląd w to, jakie były koszty, wszystko możesz podważyć, na
  • Odpowiedz
wymiana pieca czy instalacji to nie remont wewnątrz?

@bartolini1982: Technicznie jest to wewnątrz budynku, ale są to rzeczy, które w bloku masz robione w ramach wspólnoty, a w domu robisz to sam. Pisząc, że nie mówię o remontach wewnątrz, miałem na myśli te, które w bloku robisz sam, jak odświeżenie ścian, wymianę mebli itd.
  • Odpowiedz
@Franzowaty: a takie porównanie to sobie każdy może zrobić. Albo porównujesz nowe mieszkania z nowym domem, albo stare mieszkania ze starym domem. A nie nowy dom ze starym mieszkaniem xd.
  • Odpowiedz
@jmuhha: po prostu budują 5-6lat metodą gospodarczą; znam masę przypadków gdzie ba nawet jedna osoba tylko pracuje u Janusza ;) klucz to mieć działkę od rodziców i powoli lecisz.
  • Odpowiedz
@Franzowaty: miałem to pisać. Mam dom na wsi, 130 m, zbudowany 10 lat temu. Ogrzewanie gazowe i to w zasadzie jedyny duży koszt bo prądu i wody zużywamy tyle samo co w mieszkaniu. Przez pierwsze lata wychodziło dużo taniej za całość niz 60m w bloku bo czynsz wysoki. Teraz sie mniej więcej wyrównało.
  • Odpowiedz
@piteross: widzę że wiesz lepiej i wszyscy inni się mylą.. No trudno, widocznie te rozrastające się przedmieścia i wsie nie wiedzą w co się pchają. Pozdrawiam z domu na przedmieściach WWA, najlepsza decyzja w moim życiu!
  • Odpowiedz
@jmuhha: tak utrzymanie domu jest tańsze niż mieszkania. Mam dom 140 m.kw. mieszkam 30 minut jazdy od centrum Warszawy. Moje roczne opłaty:
1. prąd 6200
2. wywóz szamba 3840 zł
3. woda 1000
4. odbiór śmieci
  • Odpowiedz
to chyba mnie oszukali, złodzieje je...ni bo nikt mi nie chciał w mieszkaniu w bloku wymienić instalacji wszystkich w ramach funduszu remontowego

@bartolini1982: tak, jeśli faktycznie wymieniali instalację w budynku i kazali Ci pokryć koszty wymiany części wspólnych, które przechodzą przez Twoje mieszkanie, to zdecydowanie Cię oszukali. Wszelkie awarie części wspólnych powinny iść z funduszu. Dlatego też w przypadku domu wyraźnie napisałem, że tylko te biorę pod uwagę, czyli piec,
  • Odpowiedz
@jmuhha rzadko kto o tym mówi, ale jeśli chcesz żeby nieruchomość (mieszkanie czy dom) nadawała się do mieszkania po latach to trzeba cały czas coś na naprawiać i konserwować. Przy domu takiego maintenance masz po prostu więcej i jest bardziej kosztowny. Jeżeli budujesz dom i o niego nie dbasz to może i będzie względnie tani w utrzymaniu, ale po 30 latach musisz kapitalny remont robić o ile wcześniej się nie zaczną
  • Odpowiedz