Wpis z mikrobloga

wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k i pracuja bez weekendow? (_ )

nie wierze, ze utrzymanie takiego domu jest tansze niz mieszkania
jmuhha - wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k ...

źródło: 1000021065

Pobierz
  • 309
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jest dużo dużo większy na start niż kupno mieszkania 60mkw

@kopilop: Ja wiem czy dużo większy? Wystarczy nie kupować od developera (oni dymają na domach tak samo jak na mieszkaniach). Jak robisz rzeczy własnym sumptem to naprawdę masę rzeczy idzie tanio ogarnąć. Do tego nie musisz na raz robić wszystkiego.
W zasadzie wystarczy trochę zaradności i można docelowo mieszkać za przysłowiowe grosze.
No i jak coś się zepsuje to zawsze
  • Odpowiedz
  • 1
ybudowanie domu jest tańsze niż zakup mieszkania w dużym mieście, utrzymanie domu jest tańsze niż utrzymanie mieszkania w spółdzielni ja nie rozumiem po kiego ludzie się pchają do miasta ;)

Jedyne co daje mieszkanie w centrum miasta to lokalizacja i oszczędność na aucie.

@Franzowaty: Gigantyczną oszczędność na czasie, lepszy dostęp do usług itd.

Poza tym znam sporo ludzi którzy posiadali domy i przenieśli się do mieszkań i to w małych
  • Odpowiedz
  • 2
@Franzowaty

Jedyne co daje mieszkanie w centrum miasta to lokalizacja i oszczędność na aucie.

Jeszcze zapomniałeś o oszczędności czasu, chyba, że swój wyceniles na 0zł xD
  • Odpowiedz
@jmuhha już ci wyjaśnili wystarczy być ogarniętym i chałupa za bańkę... Przepraszam 500tys jest twoja. Eksperci którzy widzieli budowę w Sims 4.
W rzeczywistości nikt ci się nie będzie chwalił że dostał spadek czy jakaś działkę i z tego się wybudował.
Pieniądze lubią ciszę.
  • Odpowiedz
@remul własnym sumptem, jak nie masz znajomych budowlańców bądź sam nie ogarniasz? Wiesz jakie terminy mają dobrzy fachowcy? Weź się ogarnij. Działka pod Gdańskiem na dom 100mkw to 250 tys zł, dolicz do tego z z milion na w pełni wykończony dom. Potem zastanów się ile czasu będzie trwała budowa i gdzie będziesz mieszkać na czas budowy (bo do mieszkania z rynku wtórnego możesz się wprowadzić praktycznie od razu)
  • Odpowiedz
@jmuhha: Jest taniej, duuużo ogólnie stara prawda życiowa i baby wchodzące w wiek to dostrzegają, że jak masz fachure w domu, to nie ma wydatków na mechanika, hydraulika elektryka, cieślę stolarza, co więcej jak jest poważniejsza naprawa to już mniejsza, że osoba techniczna ma siatkę kontaktów, to nawet jak przyjdzie do współpracy z obcym to typy go nie przekręcą, bo wie co jest 5.

Już mniejsza, że to co wstawiłaś
  • Odpowiedz
@jmuhha:
1) 90% prac robisz samemu ze szwagrem/ wujkiem / starym w weekendy
2) Media podobnie jak w mieszkaniu (ogrzewanie tylko droższe, bo metraż i brak sąsiadów) ale odchodzą Ci koszty spółdzielni, remontowy (ale sam wszystko musisz ogarniać), czasem ochrony czy garażu - to może być 5-8 PLN/m2 mieszkania + 150-200 za garaż
3) cena domu zależy bardzo mocno od powierzchni działki, czy jest 700 czy 5000...
4) z domem
  • Odpowiedz
bo do mieszkania z rynku wtórnego możesz się wprowadzić praktycznie od razu

@kopilop: Tak. A jak będziesz chciał je wyremontować to co? Też będziesz kombinował.
Z resztą... Bańka za dom to dużo. Koszt budowy domu to tak między 3,5-7k/m2 w zależności od tego jak bardzo chcesz go mieć wypasionego (i tu można sporo zaoszczędzić). Jak zlecisz całość jednej firmie to doliczasz 20-30% ekstra (tak jakbyś brał od developera).
Więc chyba naprawdę chcesz
  • Odpowiedz
@tomell: wiadome, każdy ma szwagra/wujka/starego co ci pomoże w każdy weekend j---ć na budowie po 12h xD będziesz budowal 5 lat ale zrobisz. Taniej niż mieszkanie pod warunkiem że masz gdzie mieszkać "za darmo".
  • Odpowiedz
@Franzowaty: Jak to obliczyłeś, że utrzymanie mieszkania jest droższe niż domu jednorodzinnego z podwórkiem. Pytam z ciekawości bo wydawalo mi sie cale zycie, ze jest odwrotnie
  • Odpowiedz
@remul daj mi namiary na ekipie która za 3.5k /M2 wybuduje mi dom w nowoczesnej energooszczędnej technologii, z fotowoltaika, z całym sprzętem (wykończenie do zamieszkania)😝. Za 7 tys za metr znajdź mi taką ekipę 😂 o czym ty bredzisz. Raz piszesz że opłaca się jak masz nowoczesny dom (z fotowoltaika i wybudowany w energooszczędnej technologii) a drugi raz podajesz stawki jak dla chałupy wiejskiej zrobionej po taniości... Weź przestań grać w
  • Odpowiedz
wybudowanie domu jest tańsze niż zakup mieszkania w dużym mieście, utrzymanie domu jest tańsze niż utrzymanie mieszkania w spółdzielni ja nie rozumiem po kiego ludzie się pchają do miasta ;)

@Franzowaty: Ty sobie wyssałeś to z d--y i traktujesz jako fakt?
  • Odpowiedz