Aktywne Wpisy

Caracas +244
Zbliża się koniec roku, co jest idealnym momentem na małe podsumowania. Jednym z pytań, które często słyszę, jest to, jak realnie wyglądają warunki pracy i zarobki oficera na promie pasażerskim.
Postanowiłem więc przedstawić, jak wygląda to "od podszewki" na moim stanowisku.
Dane podstawowe:
Stanowisko: Drugi Oficer
Postanowiłem więc przedstawić, jak wygląda to "od podszewki" na moim stanowisku.
Dane podstawowe:
Stanowisko: Drugi Oficer
źródło: temp_file7146357827875720634
Pobierz
Zopyross +50
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

nie wierze, ze utrzymanie takiego domu jest tansze niz mieszkania
źródło: 1000021065
Pobierz@kopilop: Ja wiem czy dużo większy? Wystarczy nie kupować od developera (oni dymają na domach tak samo jak na mieszkaniach). Jak robisz rzeczy własnym sumptem to naprawdę masę rzeczy idzie tanio ogarnąć. Do tego nie musisz na raz robić wszystkiego.
W zasadzie wystarczy trochę zaradności i można docelowo mieszkać za przysłowiowe grosze.
No i jak coś się zepsuje to zawsze
@Franzowaty: Gigantyczną oszczędność na czasie, lepszy dostęp do usług itd.
Poza tym znam sporo ludzi którzy posiadali domy i przenieśli się do mieszkań i to w małych
Jeszcze zapomniałeś o oszczędności czasu, chyba, że swój wyceniles na 0zł xD
Czyli jeszcze nie mieszkałeś w domu, ale już wiesz, że będzie lepiej xD
W rzeczywistości nikt ci się nie będzie chwalił że dostał spadek czy jakaś działkę i z tego się wybudował.
Pieniądze lubią ciszę.
@mr_mx: to i tak dobrze, patrz co u mnie w Gdyni za 75m
źródło: Zrzut ekranu 2025-10-14 160510
PobierzJuż mniejsza, że to co wstawiłaś
1) 90% prac robisz samemu ze szwagrem/ wujkiem / starym w weekendy
2) Media podobnie jak w mieszkaniu (ogrzewanie tylko droższe, bo metraż i brak sąsiadów) ale odchodzą Ci koszty spółdzielni, remontowy (ale sam wszystko musisz ogarniać), czasem ochrony czy garażu - to może być 5-8 PLN/m2 mieszkania + 150-200 za garaż
3) cena domu zależy bardzo mocno od powierzchni działki, czy jest 700 czy 5000...
4) z domem
@kopilop: Tak. A jak będziesz chciał je wyremontować to co? Też będziesz kombinował.
Z resztą... Bańka za dom to dużo. Koszt budowy domu to tak między 3,5-7k/m2 w zależności od tego jak bardzo chcesz go mieć wypasionego (i tu można sporo zaoszczędzić). Jak zlecisz całość jednej firmie to doliczasz 20-30% ekstra (tak jakbyś brał od developera).
Więc chyba naprawdę chcesz
@Franzowaty: Ty sobie wyssałeś to z d--y i traktujesz jako fakt?