Aktywne Wpisy

Polasz +435
Dzień dobry :)
źródło: temp_file4675324448878078082
Pobierz
America +200
Anka po co mu te majteczki? Niech już całkiem wystawi fajfusa i będą lepsze zasięgi.
#p0lka #lewandowska
#p0lka #lewandowska
źródło: IMG_1681
Pobierz

nie wierze, ze utrzymanie takiego domu jest tansze niz mieszkania
źródło: 1000021065
Pobierz- samemu umieć wszystko ogarnąć
- mieć na to czas
- mieć znajomych którzy ogarniają, mają czas i pomogą ci za ładny uśmiech
A późniejsze utrzymanie domu to grosze.
Czy tańsze... nie powiedziałbym. Porównywalne, jeśli pod uwagę bierzemy TYLKO koszty stałe, które MUSIMY ponieść, czyli:
- energia
- woda
- ogrzewanie, jeśli jest inne, niż pompa ciepła/klimatyzatory z PC/cokolwiek, co jest
Cała dyskusja nie ma za bardzo sensu, bo dom domowi nierówny. Utrzymanie starego domu może być droższe niż mieszkania. Utrzymanie nowego domu może zaś być tańsze. Tak jest w moim przypadku. Porządnie ocieplony nowy dom + przydomowa oczyszczalnia ścieków, kosztują mnie mniej niż mieszkania 55 M2 w centrum miasta. Dom
Od setek lat rodzice pomagają dzieciom ogarnąć się mieszkaniowo w życiu a teraz nagle ktoś wymyślił że dają wykształcenie a mieszkanie sam ogarnij.
@greenbong przedstawiłem rzeczywiste porównanie na realnych kosztach a Ty wrzucasz jakiś tekst z d..y wrzucasz bez żadnych podstaw. Nowe budownictwo jest o niebo tańsze niż spółdzielnie mieszkaniowe w
Bez wątpienia życie w domu, przy finalnym rozrachunku, opłaca się dużo bardziej. Dlatego właśnie decydujemy się na zmiany, ale koszt jednak jest całkiem spory. Tkwię w przekonaniu, że większy niż w bloku, ale
BTW czy ktoś się zastanawiał co stanie się z odbiorami gazu w 2050/2060 r.? W domu wymieniasz źródło ciepła, w spółdzielniach zamiast 800 zapłacisz 1800.
I ja
Ale dalej odpowiadasz wymijająco, bo nie ma działek budowlanych za 50k xD
Oczywiście zaraz mi jakąś pokażesz przykładowa z neta, bo nie możesz przegrać ns tym śmiesznym forum ale ok xD
@bartolini1982: nigdzie nie napisałem o remontach wewnątrz, ale jak mieszkając w bloku będzie konieczność wyremontowania elewacji, dachu, systemu grzewczego, jakichś instalacji, podwórka. To tak, zostanie to załatwione w ramach czynszu.
@mateuszwajcheprzeloz2: Sama przy domowa oczyszczalnia bierze koło 300W cały czas. Dzienne zużycie wychodzi koło 10-15kWh miesięcznie