Wpis z mikrobloga

wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k i pracuja bez weekendow? (_ )

nie wierze, ze utrzymanie takiego domu jest tansze niz mieszkania
jmuhha - wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k ...

źródło: 1000021065

Pobierz
  • 309
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@voot: ale masz świadomość że mieszkanie również posiada instalację wewnętrzne? Wymieniasz w kosztach domu to że trzeba wymienić piec albo instalacje. W mieszkaniu też trzeba to zrobić na własny koszt. W domu masz dodatkowo tylko dach i elewację a tak reszta jest taka sama jak w mieszkaniu.

Piszesz o awariach. Instalacja za licznikami już jest twoja i nikt ci tego nie będzie naprawiał w ramach funduszu. Musisz sam ogarniać.
  • Odpowiedz
@kopilop: wybacz ale to absurd, chyba że mówisz o miastach wojewódzkich. Typowa polska to polska powiatowa, gdzie dojazd do pracy to najwyżej 20-30 minut. Wystarczy popatrzeć na dane i rozkład ludności.
  • Odpowiedz
@ekektrykpozdalnym: akurat w moim przypadku bez działki bo odziedziczone(tak wiem, każdy mozecsobie odziedziczyć działkę). Ale myślę że dałoby się zejść z działka do 1-1.1m w mojej okolicyvgdyz my robimy 90% prac systemem zleconym. Sama działka według operatu jest warta 220k
  • Odpowiedz
@bartolini1982: To coś mi się wydaje, że masz mieszkanie u jakiegoś Janusza i macie tam coś ograne niezgodnie z prawem budowlanym. Mówisz, że każde mieszkanie ma osobną instalację elektryczną i grzewczą? Nie ma żadnych wspólnych instalacji? No ale chyba, chociaż kanalizację i wodę macie chyba wspólnymi rurami?

Ja mówiłem o mieszkaniu, gdzie jest jeden piec na cały blok i jedna instalacja, do której podłączone są mieszkania. Wtedy Ty odpowiadasz tylko
  • Odpowiedz
Przecież wyraźnie pisze o instalacji wewnetrznej, czyli tej za licznikiem. Masz pion np elektryczny który dochodzi do licznika a to co za jest instalacja wewnętrzna w mieszkaniu. Serio muszę takie rzeczy tłumaczyć?
  • Odpowiedz
@corsa900 utrzymanie domu jest 'tanie' jak jest wzglednie nowy tj oddany niedawno w nowych technologiach. Przelicz to na metry. Nie mozesz prownywac mieszkania dajmy 50m2 z domkiem 150m2. To po pierwsze. Po drugie remontow wymagaja starsze domy i wtedy jest ciekawie. W blokach nie odpowiadasz za obejscie i dach wiec to dla leniwych. W blokach masz w comiesecznym ryczalcie ogrzewanie i fundusz remontowy co daje zwykle od 5k rocznie. Przy wiekszych
  • Odpowiedz
@jmuhha Bo tkwisz w błędnym przekonaniu, że utrzymanie domu jest droższe od mieszkania. W większości ludzie mieszkający w mieszkaniu płacą kredyt i czynsz (mało kto ma mieszkanie bez czynszowe) i kosz ten może być wyższy niż rata kredytu za zakup domu.
Budowa też może być tańsza niż się wydaje, a do tego zdradzę ci taką smutną prawdę, że w takich domach mieszka więcej zaradnych życiowo ludzi niż mieszkaniach.
  • Odpowiedz
@semyel: podaj mi miasta powiatowe, gdzie od razu po studiach będę zarabiał 10k msc (bez lekarzy, górników i innych państwowych posadek) tak żebym uzyskał zdolność na kredyt na wybudowanie domu (mówię o kredycie max 20 lat rata ~4 tys. msc
Chcesz dobrze zarabiać mieszkasz w wojewódzkim
Chcesz tanio mieszkać - mieszkasz w powiatowym
możesz wybrać tylko jedno
  • Odpowiedz
@testa_di_moro:

średnio 1034 zł miesięcznie

Czy ja wiem czy przyzwoicie? Mam mieszkanie blisko centrum Wawy 62 m gdzie palce czynsz 6 stów i mam tam już wszystko oprócz prądu.

No i nie wspominając już o kosztach remontów i eksploatacji ogródka. Nie ująłeś tego w wyliczeniach
  • Odpowiedz
@Rozgryzacz: a koszt działki na której będzie budowany dom? Nie każdy dostaje działkę w spadku po dziadku. Działka na dom pod trójmiastem to koszt przynajmniej 500 zł / mkw działki, czyli przy małej działce 600 metrów musisz doliczyć co najmniej 300 tys zł. Nie dostaniesz dwóch kredytów (na działkę i na budowę domu), najpierw musisz mieć działkę. Jaka osoba w wieku 25-30 lat, bez spadku i bez pomocy rodziców posiada
  • Odpowiedz
@Franzowaty: Mieszkanie w mieście (zwłaszcza dużym) ma znacznie więcej plusów niż sama lokalizacja i oszczędność na aucie. Po pierwsze (i to będzie się w kolejnych latach wzmacniało) to dostęp do służby zdrowia o dobrej jakości, dostęp do dobrej edukacji, ośrodków kultury, dobre skomunikowanie, więcej wysoko wykwalifikowanych i dobrze płatnych stanowisk pracy. Oczywiście mieszkanie w domu za miastem, z dużym ogrodem jest wspaniałe i tego nie neguję.
  • Odpowiedz
nie wierze, ze utrzymanie takiego domu jest tansze niz mieszkania

@jmuhha: Jest dużo tańsze. Jak masz względnie nowy dom, dobrze ocieplony to koszty stałe nawet dla domów powyżej 200m2 żadko kiedy przekraczają 2k / miesiąc (w ujęciu rocznym). Wliczając w to podatki i media - wodę, ścieki, śmieci, ogrzewanie, gaz i prąd.
Dla mniejszych rodzin - to i pewnie w 1k spokojnie się zamkną.
  • Odpowiedz
Siostrze wyszło wybudowanie domu parterowego 110m2 we Wrocławiu na działce od rodziców 1.4 M PLN, a tu znawcy piszą, że samemu można 350k xD Może 15 lat temu z piecem na węgiel i bez wymogów klas energetycznych (o ile droższe są drzwi, pomp ciepła, bo przyłącza gazu nie robią, wentylacja mech itp itd). Teraz 350 koła to kosztuje Audi A6 w średniej wersji a nie budowa domu (°°
  • Odpowiedz
@remul: Tylko musisz mieć nowy dom, fotowoltaikę i inne bajery by wychodziło te 1k msc. czyli koszt nowoczesnego domu (działka + koszt budowy domu + koszt nowoczesnych rozwiązań) jest dużo dużo większy na start niż kupno mieszkania 60mkw (najlepiej kilkuletniego z rynku wtórnego) w mieście.
  • Odpowiedz
Od sześciu lat mieszkamy w domu, bardzo blisko centrum i mogę z pełną stanowczością stwierdzić - NIE, w żadnym razie utrzymanie nie jest tańsze od kosztów życia w bloku.

@corsa900: Ja mieszkam 12 lat i koszty stałe (wraz z ogrzewaniem) nie przekraczają mi tego co płaciłem za 50m2 mieszkania czynszu w bloku. Musisz mieć jakoś spierdzielony budynek (może nieocieplony, starszy budynek) skoro narzekasz na koszty grzania. A na jakieś niespodziewane
  • Odpowiedz