Wpis z mikrobloga

wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k i pracuja bez weekendow? (_ )

nie wierze, ze utrzymanie takiego domu jest tansze niz mieszkania
jmuhha - wezcie mi wytlumaczcie jak ludzi stac na budowe takiej chaty a zarabiaja 6k ...

źródło: 1000021065

Pobierz
  • 305
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tellet no nie bo pociągiem dojedziesz do centrum pod złote tarasy w 52 minuty a busem na studia jeździłem 45 minut a nawet szybciej¯_(ツ)/¯ stację kolejową masz 2 minuty samochodem od domu, do szkoły wozi dzieci darmowy autobus, do nowego przedszkola które lada moment ruszy masz taką odległość że widzisz je dosłownie z okna a za nim jest szkoła. W promieniu 3 km masz 3x Dino, biedronkę, Lewiatan , 2
  • Odpowiedz
nie wierze, ze utrzymanie takiego domu jest tansze niz mieszkania

@jmuhha: W ogólnym rozrachunku zapewne nie (bo jednak płacisz i za kubaturę i za ogród) ale czasem koszty czynszów są tak absurdalne że ta różnica się zatraca
  • Odpowiedz
@mateuszwajcheprzeloz2: szambo 340 zł za 10 m^3 + woda ~50 zł
Prąd napisałem 350 zł. Nie wiem skąd wziąłeś 700 zł.

a i tak mam w uj miejsca gdzie mogę robić nasadzenia itp.

gratuluję, ale jaki to ma związek z moją wypowiedzią?
  • Odpowiedz
@niepokonany_kotecek: na przyszłość podpowiem, że warto do takich prac jak malowanie kupić agregat malarski. Ja zapłaciłem za agregat 900 zł i w 3 dni pomalowałem dom ok. 135 M2. Podkład + trzy warstwy farby. Po skończonej pracy agregat odsprzedałem za 600 zł na olxie.

Ale zacząłem tak jak Wy, malować wałkiem. Tylko że po pomalowaniu jednego pokoju podkładem, wyszło mi w głowie że będę się z tym pie...ł dwa miesiące
  • Odpowiedz
@patryk-wuwuw: Ja podałem realne koszty działki i budowy domku ok 100m2 w Poznaniu. Tak wiem że na obrzeżach ale nadal w granicach miasta :) Poza granicami miasta koszt małej działki spada o połowę, niestety koszty budowy nie :) Chyba że własnym sumptem, wtedy i koszt budowy jest tańszy. Kolega z pracy za 140k postawił domek 135m2 , ale miał działkę i przez 3 lata z szwagrem i teściem na budowie
  • Odpowiedz
@jmuhha: Ile płacisz "czynszu" (i w sumie za co) oraz tzw. "funduszu remontowego"? Zamiast płacić 600-1000 PLN miesięcznie "spółdzielni" to mieszkając w domu odkładam taką sumę na potencjalny remont dachu. 2 lata i spokojnie nawet naprawę po niezłej wichurze można zorganizować. A w "mieszkaniu" w sumie co się dzieje - nie sprawa spółdzielni - z kosztami zostajesz tak samo jak w domku. Tyle tylko, że spółdzielnia raz na jakiś czas
  • Odpowiedz
znam ludzi, którzy mają 2 domy i chcą 3 kupować i nie są lekarzami, normalni ludzie. Trzeba tylko mieć w główce

@Adwokat_Diabla: To chyba właśnie nie mają, bo jakby mieli to zamiast przepalać hajs na bezsensowne nieruchy to lepiej by wyszli na zainwestowaniu tej kasy w szeroki indeks giełdowy i skupili się na tym na czym się znają. No ale Norwedzy, Szwajcarzy czy Amerykanie to są jacyś głupi że nie
  • Odpowiedz
@jmuhha: Praca za granicą jako jakiś fachowiec typu stolarz, glazurnik, spawacz, wykończeniówka oraz życie na emigracji naprawdę oszczędnie typu dzielenie pokoju z współpracownikiem, kupowanie najtańszego jedzenia, branie wszystkich możliwych nadgodzin i idzie dość szybko uzbierać na zakup działki i budowę takiego domu. Znam wiele takich przypadków zwłaszcza z wcześniejszych lat kiedy to pensje na zachodzie znacząco odstawały od tych polskich. Ludzie nie dość że pobudowali sobie domy to jeszcze mieszkania
  • Odpowiedz
@pokey skąd wziąłem 700 zł? To chyba logiczne że jeśli płacisz 350 zł miesięcznie a rachunek masz zazwyczaj za 2 miesiące to powinno tam być 700 zł. U nas za światło płacimy co drugi miesiąc, za wodę i ścieki co pół roku. Także mieszasz wydatki miesięczne z takimi raz na pół roku. Jeśli chcesz być uczciwy to wylicz ile wychodzi średnio miesięcznie i porównaj to z czynszem.
400/6 to niecałe 70
  • Odpowiedz
@MamCieNaHita: mając działke nie musis koniecznie wydać 150 000 pln wiecej rzeby zbudowac graciarnie wewnatrz domu. Wystarczy zadaszenie, domek narzedziowy (za 2000) , blaszak na tą nieszczęsna kosiarkę do trawy...

do autonomicznej wystarczy jeszcze mniejszy daszek..
  • Odpowiedz
@Krzysztof53647 akurat Sochaczew w stosunku do rozwoju jako jedno z nielicznych miast powiatowych jest zaliczane do Polski nawet nie B a A bo się ciągle rozwija i rozbudowywuje. Masz nawet takie mapki które pokazują ubytek ludności w miastach powiatowych i gminach i nawet tam wyraźnie widać że Sochaczew nie tylko nie traci mieszkańców a systematycznie zyskuje. Duży wpływ ma na to położenie w samym centrum Polski co jest bardzo ważne dla
  • Odpowiedz
@mateuszwajcheprzeloz2: strasznie neroowy jesteś xD:

To chyba logiczne że jeśli płacisz 350 zł miesięcznie a rachunek masz zazwyczaj za 2 miesiące to powinno tam być 700 zł.

Mam rachunek raz na miesiąc wg faktycznego zużycia. Tzn miałem, bo teraz panele na dachu.

U nas za światło płacimy co drugi miesiąc, za wodę i ścieki co
  • Odpowiedz