Wpis z mikrobloga

@piwakk: @gineer @Artic @k888 @Natraf

To, że prezes czy poseł dojedża 200km czy robotnik z Radomia do Wawy to było już dawno przed pracą zdalną.

To, że ktoś wybudował dom i codziennie dojeżdża ponad 100 km, bo mu zabrali zdalną to bzdura. Jak ktoś pracuje we Wro, a mieszka w Wawie, to zazwyczaj ma mieszkanie we Wro.
  • Odpowiedz
@xyza_xyza: No właśnie w tym rzecz, jedziesz tylko przez miasto a czasowo wychodzi jak dojazd z okolic ponad 50 km od Warszawy. Sam sporo lat temu dojeżdżałem z Bemowa w okolice Mordoru/Wołoskiej to takie minimum to było 35 minut a często bliżej 45 - 50 min w jedną stronę.
  • Odpowiedz
w takim razie najlepsza twoja inwestycja w przyszłość to będzie nauczenie się jak się faktycznie przelicza etat na B2B. Przy tych 10k miesiecznie mniej więcej już zaczyna się kończyć opłacalność etatu, a im wyżej, tym jest gorzej. U mnie to np różnica 22% vs 54% w stracie między brutto a netto.

@xetrov: dosłownie g---o prawda. Życia na UoP nie znasz w IT. Fakty wyglądają tak, że w ogarniętej firmie IT
  • Odpowiedz
@Quzin: o dokładnie o takiej ignorancji pisałem, przecież Ty nawet nie wiesz, czym jest koszt pracodawcy, od którego się wychodzi, a co dopiero reszta.

Ty zapewne jesteś już straconym przypadkiem, ale gdyby ktoś chciał się dowiedzieć:
- dość dobrze prawidłowe przeliczenie jest opisane tu: https://tech-legal.pl/blog_techprawnika/umowa-b2b-przejscie-z-etatu-wynagrodzenie/
- dość dobre kalkulatory są tu: https://ladnepodatki.pl/
  • Odpowiedz
o dokładnie o takiej ignorancji pisałem, przecież Ty nawet nie wiesz, czym jest koszt pracodawcy, od którego się wychodzi, a co dopiero reszta.

@xetrov: jak jesteś pracodawcą to może faktycznie może cie interesować koszt pracodawcy. Tylko że pracownik ma podane zarobki brutto (UoP) albo netto+vat (b2b) i takie porównuje między sobą. Sam napisałeś że opłaca się przechodzić na B2B:

Przy tych 10k miesiecznie mniej więcej już zaczyna się kończyć opłacalność
  • Odpowiedz
jak jesteś pracodawcą to może faktycznie może cie interesować koszt pracodawcy. Tylko że pracownik ma podane zarobki brutto (UoP) albo netto+vat (b2b) i takie porównuje między sobą.

@Quzin: jak jesteś pracobiorcą to interesuje Cię ile kosztujesz pracodawcę.

Bo opłacalność etatu kończy się na 27k
  • Odpowiedz
Z Radomia do Warszawy ludzie dojeżdżają codziennie. A są i tacy, którzy Łódź Warszawa 3 razy w tygodniu plus 2 zdalnie

@1001001: Nic dziwnego przy cenach najmu w Warszawie. Znam osoby, ktore wrocily w rodzinne strony z tego powodu, a maja mozliwosc pracy zdalnej czy na miejscu znalezli cos niewiele gorzej platnego niz przecietna robota dla normika w Warszawie.

A co do meritum - praca zdalna ma się cały czas dobrze, szczególnie
  • Odpowiedz
sam dobrze się podsumowałeś, wystarczy wpisać liczby w dowolny kalkulator, niekoniecznie ten który zalinkowałem.

@xetrov: no tak właśnie zrobiłem i cie podsumowałem BEZAPELACYJNIE
Quzin - >sam dobrze się podsumowałeś, wystarczy wpisać liczby w dowolny kalkulator, n...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
przecież Ty nawet nie wiesz, czym jest koszt pracodawcy

@Quzin: dokładnie od tego momentu cała reszta Twojego wywodu jest błędna. Ty już jesteś stracony, pisałem o tym wyżej, ale może to czytać ktoś, kto umie policzyć takie rzeczy i przydadzą mu się te narzędzia.
  • Odpowiedz
dokładnie od tego momentu cała reszta Twojego wywodu jest błędna. Ty już jesteś stracony, pisałem o tym wyżej, ale może to czytać ktoś, kto umie policzyć takie rzeczy i przydadzą mu się te narzędzia.

@xetrov: o patrz, jak zostałeś ZAORANY faktycznymi wyliczeniami to się wycofałeś.
  • Odpowiedz