Jak sobie pomyślę że są ludzie którzy myśleli że home office będzie już na zawsze i kupili na kredyt dom 100km od wojewódzkiego to robi mi się zimno XD
@xetrov: XDD mnie interesuje kwota netto, a czasem zwyczajnie nie da sie byc na B2B, bo malo ktora duza firma chce sie bawic w kontrakty z pojedynczymi JDG, wiec tak naprawde jebiesz przez alfonsa i uwazasz, ze wygrales zycie bo polski system podatkowy premiuje B2B zamiast UoP xD No jasne, tylko skoro klient jest w stanie zaplacic tyle twojemu alfonsowi, ktory odcina procent, to bylby w stanie prawdopodobnie i Tobie
@Quzin: Nie wiem dlaczego liczysz VAT do wynagrodzenia kontraktora. To nie sektor uslugowy z klientami indywidualnymi, gdzie w kwocie koncowej uslugi musisz uwzglednic VAT. VAT dla kontraktora jest przejrzysty i maks czemu sluzy to ewentualnym odliczeniom. To nie jest czesc wynagrodzenia, a podatek do przelania na US. Nie jest takze kosztem dla platnika (klienta), bo wnioskuje o jego zwrot. Przedsiebiorcy w platnosciach miedzy soba
Nie wiem dlaczego liczysz VAT do wynagrodzenia kontraktora.
@XpedobearX: taki jest standard pracodawców w ofertach, stąd porównanie UoP (brutto) vs B2B (net+vat). Nikt w ofercie pracy nie podaje całkowitego kosztu pracodawcy czy kontraktu bez vatu. A wykopki właśnie myślą że 10k b2b jest lepsze niż 10k uop (nie jest). Dopiero powyżej 27k jest różnica zarobków na korzyść b2b.
Nikt w ofercie pracy nie podaje całkowitego kosztu pracodawcy czy kontraktu bez vatu
@Quzin: Eee no nie. Nie podaje sie kosztu pracodawcy bo pracownika to nie interesuje, jego interesuje kwota brutto, ktora podlega roznemu rozliczeniu w zaleznosci od sytuacji zyciowej (wspolne rozliczanie, dzieci itd.). Wynagrodzenia B2B podawane na portalach to sa kwoty bez VAT. Nigdy nie spotkalem sie jeszcze z przedstawianiem stawek miesiecznych, dziennych czy godzinowych z uwzglednieniem VATu. Nikogo
Chyba lepiej dojechać landówką 100km w czystym samochodzie spoza miasta niż 10km z jednego końca miasta na drugi ;-). Oczywiście jak stawka jest odpowiednia.
@WrzeCiOna: Nie było też mostu północnego i wszystko na Grota się pchało. Ulice też trochę inaczej wyglądały i infrastruktura mocno kulała niestety w tych latach. jak sobie przypomnę co było wtedy a co dzisiaj to jak porównać Hiroszomę z sierpnia 45 i dzisiaj ( ͡°͜ʖ͡°)
#pracait #programowanie #praca #korposwiat #programista15k
@Quzin: Nie wiem dlaczego liczysz VAT do wynagrodzenia kontraktora. To nie sektor uslugowy z klientami indywidualnymi, gdzie w kwocie koncowej uslugi musisz uwzglednic VAT. VAT dla kontraktora jest przejrzysty i maks czemu sluzy to ewentualnym odliczeniom. To nie jest czesc wynagrodzenia, a podatek do przelania na US. Nie jest takze kosztem dla platnika (klienta), bo wnioskuje o jego zwrot. Przedsiebiorcy w platnosciach miedzy soba
@XpedobearX: taki jest standard pracodawców w ofertach, stąd porównanie UoP (brutto) vs B2B (net+vat). Nikt w ofercie pracy nie podaje całkowitego kosztu pracodawcy czy kontraktu bez vatu. A wykopki właśnie myślą że 10k b2b jest lepsze niż 10k uop (nie jest). Dopiero powyżej 27k jest różnica zarobków na korzyść b2b.
@Quzin: Eee no nie. Nie podaje sie kosztu pracodawcy bo pracownika to nie interesuje, jego interesuje kwota brutto, ktora podlega roznemu rozliczeniu w zaleznosci od sytuacji zyciowej (wspolne rozliczanie, dzieci itd.). Wynagrodzenia B2B podawane na portalach to sa kwoty bez VAT. Nigdy nie spotkalem sie jeszcze z przedstawianiem stawek miesiecznych, dziennych czy godzinowych z uwzglednieniem VATu. Nikogo
@romek898: ale to nie są programiści xd swoją drogą ten chłop to normalnie pod Warszawą mieszka a ja myślałem że gdzieś fest daleko