Wpis z mikrobloga

✨️ Dlaczego nie chcę brać ślubu?
Uważam, że dzisiaj branie ślubu z perspektywy faceta w wielu przypadkach nie ma sensu. Różowa zaczyna mnie cisnąć o ślub, ja jestem przed 40 i już po 2 związkach - w żadnym nie było ślubu i mi było dobrze. Oba zakończyłem ja - w jednym partnerka wylądowała w ZK a w drugim wpływ koleżanek i SM spowodował znaczące rozminięcie się poglądów.

Ja na ślub się zgodzić nie chcę bo kiedyś sprawa była jasna - kobieta nie była męska, dbała o dom i zdanie męża się liczyło. Dzisiaj nasłuchały się mądrości o byciu wolną i niezależną, robieniu kariery i innych motywacyjnych pierdach i przy pierwszej lepszej kłótni ucieknie jak szczur na noc do koleżanki. Weź z taką ślub i niech robi cyrki - to po co go brać skoro bez ślubu jest to samo. Ślub nie daje żadnej gwarancji facetowi że jego wybranka będzie stabilna emocjonalnie, będzie się liczyć z jego zdaniem i nie będzie wyskakiwać z jakąś "wolnością".

Jakoś patrząc na małżeństwa na osiedlu to w większości przypadków gdyby nie zaradni mężowie to kobieta by zapieprzała do pracy z buta zamiast współczesnym samochodem a w mieszkaniu dalej byłby PRL a nie drogie, designerskie inspiracje rodem z Pinteresta. Na palcach jednej ręki idzie policzyć zaradne kobiety które wyskoczyły ponad poziom minimalnej krajowej.

#zwiazki #tinder #malzenstwo #slub

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Ślub ma sens, jeżeli obie strony podchodzą do tematu poważnie, w każdym innym to pakowanie się w kłopoty, a że ludzie dzisiaj mają gdzieś dojrzałość, szczerość i uczucia, no to cóż, lepiej dla tego typu ludzi, by nie ośmieszali instytucji małżeństwa w ten sposób.
  • Odpowiedz
może są pojedyncze przypadki jak jesteś chadem i laska by życie za Ciebie oddała

@centerario: nieironicznie uwazam, ze glownie w takich przypadkach warto rozwazac zwiazek z perspektywy mezczyzny
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: moim zdaniem związek nieformalny to negocjacja umowy a ślub to jej podpisanie.
Najpierw się docieramy - jak to jest razem mieszkać, przeżywać życie, przezywać troski i radości. A jak nam się podoba to deklarujemy się, że tak już zostanie.

Mam wrażenie, że wiele osób po łebkach robi te negocjacje, bierze ślub i jest zaskoczona, że rzeczy się nie zmieniają.
  • Odpowiedz
nieironicznie uwazam, ze glownie w takich przypadkach warto rozwazac zwiazek z perspektywy mezczyzny

@git_commit: to ma jedną dziurę. Kobiety są jak koty, zmieniają zdanie. Ja raczej nie zaryzykuję ze ślubem dopóki prawo się nie zmieni.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: no to nie bierz. Ślub ma wartość emocjonalną i dla części osób religijną. Chodzi o to głośne powiedzenie przy wszystkich, których chcecie wtedy mieć przy sobie, że tak, chcesz i że na zawsze. Nie wiem skąd ta alergia na śluby u ludzi.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
refleksyjny-narrator-71: Jeżeli szukasz kobiety która będzie sie zajmować domem i dziećmi to poszukaj na katolickich stronach randkowych czy we wspólnotach. Są jeszcze z tradycyjnych katolickich rodzin takie kobiety które szukają facetów że one rezygnują z kariery rodzą dzieci i zajmują się domem.
A czemu warto wziąć ślub. Zobacz bez ślubu nie miałeś fundamentu (brak kościelnego ślubu) dlatego to nie wyszło. Poczytaj w biblii o budowaniu na piasku.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
uważny-mędrzec-61:

Uważam, że dzisiaj branie ślubu z perspektywy faceta w wielu przypadkach nie ma sensu

Piszesz to z takim przekonaniem jak by kobiety w ogóle chciały za nas wychodzić zamąż. Zamąż to one chcą wyjść za 2% najprzystojniejszych, najbogatszych i najzaradniejszych chadów.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 11
punktualny-patriota-98: Ułomki biorą śluby a potem dziwią się, że to nic nie zmienia i ich loszki dalej są popmpowane w weekendy przez jakichś osiedlowych chadów. W dzisiejszym czasie małżeństwo nie chroni przed niczym. Ba, jest nawet gorzej, bo na faceta nakłada same obowiązki nie dając przy tym żadnych profitów.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
  • Odpowiedz
w jednym partnerka wylądowała w ZK

@mirko_anonim: ale co zrobiła? coś złego? bo raczej to się powinno wspierać i być lojalnym a nie, nie ma laski to koniec związku.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Z ciekawości, a ty co robisz w domu jako ten męski facet? Utrzymujesz tę kobietę? Budujesz jej dom? Zapewniasz stabilność emocjonalną? Cokolwiek? Czy oczekujesz, że ona i tak wszystko wkoło domu będzie ogarniać i pracować, bo jesteś rodzaju męskiego?
Żeby twoje zdanie się dla kogokolwiek liczyło (i to nie ważne jakiej jesteś płci) to najpierw musisz wykazać, że podejmujesz dobre życiowe decyzje i „ogarniasz”. Bycie liderem w związku i poza
  • Odpowiedz