Wpis z mikrobloga

Mocna docinka jak na typka, który potrzebuje lewego kierunku u innych by wiedzieć czy może na rondo wjechać

Znowu coś bujasz w obłokach, raz zadajesz wirtualne pytania, później mam się domyśleć z pisma, że chcesz je zadać ale tego nie zrobiłeś, teraz jakaś bzdura, że muszę u innych widzieć lewy kierunek, żeby umieć skorzystać z ronda - gdzie ty to wyczytałeś w moich postach, matka wie, że ćpiesz?
Jakbyś mniej używek stosował, to by
  • Odpowiedz
rondo to specyficzne skrzyżowanie, z którego zawsze zjeżdża się skręcając w prawo;; jeśli ktoś włącza lewy kierunkowskaz na rondzie lub przed, to znaczy, że chce zmienić pas ruchu - jeszcze jakieś wątpliwości ktoś ma?
  • Odpowiedz
@pifqo

Znowu coś bujasz w obłokach, raz zadajesz wirtualne pytania, później mam się domyśleć z pisma, że chcesz je zadać ale tego nie zrobiłeś, teraz jakaś bzdura, że muszę u innych widzieć lewy kierunek, żeby umieć skorzystać z ronda - gdzie ty to wyczytałeś w moich postach, matka wie, że ćpiesz?

Wyrażaj się synek.
  • Odpowiedz
Na małych rondach gdzie jest położony placek gumy albo okręg o średnicy 2m powinno to być musowe jak zawracasz albo skręcasz w lewo. Oczywiście to jest tylko dla swojego bezpieczeństwa, chyba że ktoś czatuje na stłuczkę z nieswojej winy
  • Odpowiedz
@phaxi jak robiłem kurs na prawko B, to mi instruktor mówił, że lewego kierunkowskazu to się używa tylko w Białymstoku i Krakowie.
jak robiłem kurs na prawko A, to mi instruktor mówił żeby włączać za każdym razem, bo sygnalizuję że jeszcze nie zjeżdżam z ronda xD
  • Odpowiedz
@phaxi kurde, jak ktoś w sposób przemyślany używa lewego kierunkowskazu na rondzie to nie ma w tym nic złego, przynajmniej zwiększa pewność tego gdzie jedzie. Nawet jeżeli nie jest to wymagane w przepisach to kierunkowskazy służą do sygnalizowania innym uczestnikom ruchu swoich zamiarów. Podobnie jest jak skręcasz w jednokierunkową jezdnię o kilku pasach ruchu: teoretycznie powinieneś dać prawy kierunkowskaz, ale np. dając lewy sygnalizuje są innym że chcesz wjechać jak najszybciej
  • Odpowiedz
jedyne co im dajesz znać to że masz dodatkowy chromosom

@phaxi: we wszystkich normalnych krajach trzeba sygnalizować na rondzie, Poloki sobie inaczej wymyślili xD
kuba70 - >jedyne co im dajesz znać to że masz dodatkowy chromosom

@phaxi: we wszystk...
  • Odpowiedz
@phaxi: Pojedź do Holandii, tam każdy używa lewego kierunku. To, że czegoś nie rozumiesz, nie znaczy, że jest głupie, tylko trzeba umieć to poprawnie wykonać. Jak wjeżdżający/jadący ma lewy kierunek wbity, a druga osoba stoi na kolejnym wjeździe i czeka na "swoją kolej" to ma pewność 100% że osoba z wbitym kierunkiem jedzie dalej i nie zjeżdża w zjazd koło niego - więc musi przepuścić i nie wymusi. Niektórzy nie
  • Odpowiedz
@red7000 za tak zaprojektowane rondo powinni okładać batami projektanta. Nie ma nic bardziej durnego i głupiego niż taka forma ronda w której skręcając w lewo lub zawracając musisz uważać i przepuszczać ludzi po prawej stronie na łuku nie mając widoczności lub jeżdżąc tirem masz pojazdy w martwym punkcie. Ronda powinny mieć jeśli już to formę turbiny w której zaznaczone są odpowiednie miejsca zjazdowe gdzie że skrajnego pasa prawego skręcasz albo w
  • Odpowiedz
  • 1
@phaxi auta dzisiaj są tak z------e projektowane że prawy kierunek jest często niewidoczny dla kogoś kto znajduje się na wjeździe na rondo przed takim pojazdem. Dlatego włączony lewy kierunkowskaz daje nam informacje 100% że pojazd kontynuuje jazdę po rondzie a nie będzie z niego zjeżdżał przed naszym wjazdem..
  • Odpowiedz
@red7000: oddaj prawo jazdy, prawym pasem chcesz w lewo na rondzie jechac? Prawy nie ma w ogóle sensu, jak jest lewy to z naprzeciwka i widzą, że jedziesz dalej i nie wyjadą. Rondo to jest skrzyżowanie, na skrzyżowaniu też w lewo nie migasz tylko jadąc w lewo mrugasz w prawo że skończyłeś?
  • Odpowiedz
@CheSlaw

kurde, jak ktoś w sposób przemyślany używa lewego kierunkowskazu na rondzie to nie ma w tym nic złego, przynajmniej zwiększa pewność tego gdzie jedzie. Nawet jeżeli nie jest to wymagane w przepisach to kierunkowskazy służą do sygnalizowania innym uczestnikom ruchu swoich zamiarów.

To samo daje brak kierunkowskazów w takiej sytuacji. Nie ma sensu wrzucanie lewego, bo to nic dodatkowego nie daje.
  • Odpowiedz