Wpis z mikrobloga

@MondryPajonk: Przepisy są bardzo proste - zmieniasz pas to używasz kierunkowskazu. Masz zamiar opuścić skrzyżowanie (takim jest także tzw. rondo) to używasz kierunkowskazu. Wjeżdżasz na skrzyżowanie (jakim jest także tzw. rondo) - kierunkowskazu nie używasz za wyjątkiem sytuacji, kiedy masz zamiar zjechać pierwszym zjazdem z tego skrzyżowania (jakim jest także tzw. rondo). Używanie lewego kierunkowskazu na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym nie ma żadnego zastosowania w przepisach, wyjątek stanowi zmiana pasa
  • Odpowiedz
Jeżeli nie zmieniasz pasa ruchu na rondzie, to nie używasz lewego kierunkowskazu. Przed wjazdem na rondo tym bardziej. Co w tym skomplikowanego?
Gdybym był policjantem z drogówki, to miałbym swoją żyłę złota na wyrobienie miesięcznej normy mandatów w jeden dzień.
  • Odpowiedz
@fremmm

bo uzywa się lewego to Twoje "rondo" to jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym i sygnalizujesz przed skryzżowaniem gdzie jedziesz aż dojedziesz. Kierunkowskaz w prawo jak zjeżdżasz ze skrzyżowania to jest iks de

W sumie dobry troll. :D
  • Odpowiedz
@lothar1410

mało tego, tego lewego kierunku i tak nie widać do konca bo przecież pojazdy włączające się nie będą go widzieć zbytnio

Nie wytłumaczysz im. Zero wyobraźni. Ot kiedyś ich ktoś tego nauczył, żadnej refleksji nad tym nie mieli i tak trwają w tym do dziś.

Chyba że oni po jakichś pipidówach jeżdżą. Juz biegnę patrzeć czy ktoś ma lewy kierunkowskaz jak mi na trzech pasach na rondzie napierdzielają non stop
  • Odpowiedz
A co w tym złego? Ja używam lewego kierunkowskazu żeby dać znać innym uczestnikom ruchu kiedy zjeżdżam z ronda.

@MondryPajonk: Bardzo panu dziękuję za tę garść bezcennych informacji, ale ja to mam w dupie. Mi jako czekającemu na wjazd jest potrzebna tylko informacja czy zjeżdżasz najbliższym zjazdem czy nie. Do tego nie potrzebuję twojego lewego kierunkowskazu. Więc migasz nie wiadomo dla kogo tak naprawdę
  • Odpowiedz
@phaxi ale zesranie lewoskrętnych na rondach XDD
dla tych, którzym poleciało z kakaowego czoko-oka - jaka jest różnica pomiędzy wrzuconym tym waszym lewym kierunkowskazem a nie włączonym? żadna, bo to i tak musisz czekać aż typ przejedzie bo nie wiesz gdzie będzie skręcał xD
tylko prawy daje znać, że skręcasz na najbliższym zjeździe i nawet nie zapraszam do dyskusji
  • Odpowiedz
To powiedział sąd

Sąd w Krakowie już dawno zakomunikował, że nie ma obowiązku używania lewego migacza przed wjazdem na rondo.

Czyli jeśli używasz lewego „na zapas”, to bardziej utrudniasz niż pomagasz.

A to już nie powiedział sąd tylko twoja głupia interpretacja
  • Odpowiedz
@Ommadawn:

Lewy kierunkowskaz zamiast pomagać, wprawia w konsternację, bo nie wszyscy kierowcy wiedzą który zjazd to dla Ciebie to "lewo".

Czyli po prostu kijowy z ciebie kierowca i masz niską inteligencję albo coś w ten deseń, słabo się orientujesz w przestrzeni. Jak ktoś ma lewy kierunkowskaz to od razu wiem że nie zjedzie na najbliższym zjeździe ale widać niektórych to przerasta.
  • Odpowiedz
@MondryPajonk: Tylko napisz jeszcze, że robisz to z prawego pasa na rondzie z wyznaczonymi pasami ruchu, to śmiechne.
Tak to sobie możesz robić na małym rondzie najazdowym, ale nie dużym czy z wyspą, bo i tak nikt z przeciwka nie widzi twojego migacza, no ale widzę że ty z tych domyśl się.
  • Odpowiedz