Wpis z mikrobloga

Czyli po prostu kijowy z ciebie kierowca i masz niską inteligencję albo coś w ten deseń, słabo się orientujesz w przestrzeni. Jak ktoś ma lewy kierunkowskaz to od razu wiem że nie zjedzie na najbliższym zjeździe ale widać niektórych to przerasta.

@Vinizius: A moim zdaniem, oznacza to, że jesteś delikatnym przygłupem, ale tylko tak trochę, bo nie potrafisz sobie wyobrazić tej sytuacji z punktu widzenia kierowców którzy wjeżdżają na rondo
  • Odpowiedz
tak naprawdę to tylko jakimś idiotom to przeszkadza, w naszej kulturze jazdy, kiedy spora część zapomina o kierunkowskazie w prawo - wg mnie to dobra maniera
  • Odpowiedz
  • 1
@red7000 pewnie już ktoś napisał ale i tak napisze: na jednopasmowym rondzie wrzucając prawy kierunek przy zjeździe sprawiasz ze to skrzyżowanie jest mniej podatne na zakorkowanie
  • Odpowiedz
@Ommadawn: Spokojnie, nie musisz używać lewego kierunku na rondzie, w Polsce nie ma praktycznie żadnej kultury jazdy. A im bardziej bogolski i szpanerski samochód tym mniej kultury, a większy współczynnik widzenia maksymalnie do czubka własnego nosa.
  • Odpowiedz
@pifqo

@Krupier: Typie, piszesz, że ktoś coś ma coś z głową i czekasz na odpowiedź na pytanie.

A zadałeś jakieś pytanie inteligencie? XD

Wprost nie, ale byłem przekonany, że taki mądrala się domyśli. Ok, w takim razie pytam - czy lewy kierunkowskaz pojazdu na środkowym pasie nie wprowadza w błąd sugerując, że chce on zmienić
  • Odpowiedz
Kij z rondami. Już z daleka sygnalizuję że będę skręcał w prawo w osiedlową uliczkę, ale kierowcy z tyłu i tak niedowierzają „bo może się pomylił” ( ͡° ͜ʖ ͡°) a potem pół minuty czekają aż ktoś ich wpuści z prawego na środkowy pas bo ja czekam aż przepuszczę pieszych i rowerzystów ale on/ona niedowierzał i mu/jej śpieszy się prosto.

Tyle są warte te kierunkowskazy z punktu widzenia
  • Odpowiedz
  • 0
@phaxi pojedz na południe Europy, a przekonasz sie ze np Włosi/Francuzi prawie zawsze wrzucaja lewy jesli nie zjezdzaja na najblizszym możliwym zjezdzie.
  • Odpowiedz
@phaxi z tego co pamiętam jak zdawałem prawko w Tarnobrzegu nikt nie wspominał o używaniu kierunkowskazu lewego na rondach. Natomiast każdy kto zdawał w Zamościu i korzystał z tamtejszych szkół jazdy bym uczony używania lewego kierunku. Tak że ¯\(ツ)/¯. Jedni i drudzy zdali prawko.
  • Odpowiedz
@phaxi jeszcze pare lat temu uwazalem tak samo, i to byloby idiotyczne jesli ludzie uzywaliby prawego prawidlowo, jednak ludzie olewaja wlaczanie prawego co powoduje ze zawsze musisz zakladac ze jedzie po rondzie
  • Odpowiedz
Lewy kierunkowskaz na rondzie to normalna i czytelna informacja dla innych kierowców, że nie zamierzam zjeżdżać pierwszym zjazdem, tylko jadę dalej na przykład drugim, trzecim albo czwartym. Jeśli rondo ma kilka pasów, to daje to też znać, że trzymam się wewnętrznego pasa, a nie zamierzam nagle zjechać.

@MondryPajonk: po krótce, komplikujesz sobie życie, a innym wysyłasz niezrozumiały sygnał. Był urban legend o lewym kierunku PRZED wjazdem na rondo, uprzedzając o
  • Odpowiedz
jazda po rondzie to właśnie zmiana kierunku względem wjazdu, nawet jeśli jedziesz niby "prosto"

@MondryPajonk: Na zwykłych zakrętach też wrzucasz kierunkowskazy, bo zmieniasz kierunek?
  • Odpowiedz