Wpis z mikrobloga

Ech, wszedłem na FB na profil ofiary tej okropnej zbrodni, a potem na profil jej męża i tam są zdjęcia z ich wakacji z Tunezji sprzed chyba kilkunastu tygodni. Z dwoma synami ok. 18-20 lat i córką 13 lat. Wszyscy uśmiechnięci, szczęśliwi. Wyglądali na fajną rodzinę. Nawet nie chcę sobie wyobrażać, co teraz przeżywa rodzina, a zwłaszcza ta najmłodsza córka ( ͡° ʖ̯ ͡°) To będzie dla nich trauma do końca życia :/ Jest mi po prostu cholernie przykro, że ta kobieta straciła życie w tak bestialski sposób, a jej rodzina przeżywa taki koszmar przez jakiegoś s-------a psychopatę... Oby gnił w pierdlu do końca życia!
A jeszcze do tego jacyś debile zrobili sobie z tego show i to nagrali, a kolejni debile rozpowszechniają to po całym internecie. Zmasakrowane zdjęcia zwłok niewinnie zamordowanej kobiety latają sobie po necie, tak jakby ona i jej rodzina jeszcze za mało ucierpieli. Ręce opadają :/

#warszawa #uw #polska #morderstwo
  • 115
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@villog: Sęk w tym, że jaka jest skuteczność oceny, czy oskarżony można naprawić czy już nie?
I to na początku, w momencie określenia wymiaru kary?
Założyć, że długość odsiadki w ogóle nie wpłynie na jego mentalność?
To dobrze, że skupiasz się na eliminacji zagrożenia, ale po drodze gdzieś to idzie w kierunku eliminacji człowieka.
Pamiętaj, że prawo tworzy się nie dla jednostki, ale dla ogółu.
Wprowadzając karę śmierci, może dochodzić do pomyłek, odbiera to możliwość
  • Odpowiedz
@Wolowinka: nie ma i nie będzie. Nawet w Rosji już nie ma i nie wiem, czemu przy okazji każdej medialnej zbrodni wypływa tylu zwolenników, którzy by jeszcze tego samego dnia kogoś ścięli gilotyną.

W polskim wymiarze sprawiedliwości nie ma nawet prostego dożywocia, bez furtek za 25, 30, 40 lat. Sąd zawsze musi tą furtkę zostawić i w większości przypadków jest to standardowe 25 lat. W tym może podniesie do 35
  • Odpowiedz
mamy glupi system, gdzie, w odroznieniu od takiego usa, chcemy bardzo kogosz zapuszkowac, gdzie tam priorytet ma to, zeby nie zapuszkowac kogos, kto jest niewinny, a jak nie uda sie zapuszkowac sprawcy? no trudno, przynajmniej niewinny nie poszedl siedziec za nic

@katopa: biorąc pod uwagę, że USA ma znacznie większy odsetek populacji co sie przez pierdle przewinęła, a i częsciej im sie zdarza kogoś niewinnego wsadzić to mogę to skomentować
  • Odpowiedz
@Karmatan33 fake dla pelikanów, ciągle apelację przez lata w celu przesunięcia wykonania karty są drogie, wystarczy uprościć procedury i karę wykonać sprawniej i masz dużo taniej niż wikt i okierunek. Do tego jeśli taki skazany na karę dożywocia dostanie raka czy jakaś rzadką chorobę to koszty jego leczenia będą gigantyczne.
  • Odpowiedz
Mnie interesuje ile ja musze za zwyrola placic.

Zamiast placic za niego moja kasa moglaby isc na zlobki czy przedszkola.

We dupie mam emocje.

@gorzki99: Nie masz w dupie emocji, bo bys nie pisal takich bzdur, cale zaplecze kary smierci jest drozsze w utrzymaniu niz utrzymywanie go przy dozywociu, w stanach wiezien musialby siedziec 100 lat w wiezieniu zeby bardziej "oplacalo" sie go zabic.
  • Odpowiedz
@Davos87: tam jeszcze zdjęcia robili sami funkcjonriusze/ratownicy i wrzucali je w internet. Nie mieści mi się w głowie obrzydliwość tego.

Najlepsze że jak wczoraj wrzuciłem o tym posta to grono wykopków uznało ze to w 100% ok zachowanie bo "inni też nagrywali" i w ogóle to jestem płatkiem śniegu xd
Co jest chyba nawet bardziej społecznie przerażające.

Ofc moderacja wpis usunęła za mówienie brzydkich słów o służbach państwowych które traktują
  • Odpowiedz
  • 2
@Karmatan33 miesiąc więzienia kosztuje podatnika ok 6300zl brutto. Typ pewnie pożyje z 50 lat więc 6300zl x 12msc x 50 lat daje prawie 4mln zł. Chcesz mi powiedzieć że skazanie kogoś na śmierć kosztuje więcej?
  • Odpowiedz
A co powiesz rodzinie ofiary która chciałaby wystąpić o jakieś zadośćuczynienie, ale jest w dupie bo sprawcy już z nami nie ma?

@mazaken: i 22 latek siedzący w pierdlu wypłaci 200 000 zł. zadośćuczynienia? Jak? Kiedy? Skąd?

Co byś powiedział rodzinie, gdyby za tydzień okazało się, że sprawca działał pod jakimkolwiek wpływem i nawet jak zasłużył na karę, to osoby która ponosi największą odpowiedzialność nigdy nie ustalimy bo wykopek zarządził brak
  • Odpowiedz
@bregath: Ty w ogóle wiesz w jakikm wątku się wypowiadasz?

i 22 latek siedzący w pierdlu wypłaci 200 000 zł. zadośćuczynienia? Jak? Kiedy? Skąd?

jak to z czego by spłacił? A znasz jego sytuacje majątkową? Chociażby odziedziczyłby mieszkanie po babce za
  • Odpowiedz
jak to z czego by spłacił? A znasz jego sytuacje majątkową? Chociażby odziedziczyłby mieszkanie po babce za rok.

@mazaken: a jak nie? Za taką akcję może być wydziedziczony, co teraz?

Ogólnie nie jesteśmy przecież dziećmi i wiemy, że jak tłum mówi, że wina jest bezsprzeczna to nie ma co drążyć tylko tak jest.

@mazaken: a mają nagranie, gdzie dochodzi do przestępstwa, czy tylko tak powiedzieli, że zrobił?
  • Odpowiedz
jak to z czego by spłacił? A znasz jego sytuacje majątkową? Chociażby odziedziczyłby mieszkanie po babce za rok.

@mazaken: a jak nie? Za taką akcję może być wydziedziczony, co teraz?

@bregath A jak nie to nie. Na tym właśnie to polega, że mieliby jakąś większą szanse uzyskać odszkodowanie. Nie mam szklanej kuli i nie wiem co by było. Wiem za to, że wykopek nie powinien ich pozbawiać takiej możliwości.
  • Odpowiedz