Wpis z mikrobloga

Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.
Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.

Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 44 miesiące żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie.
Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie.
Wtedy czas odkładania pieniędzy wzrasta do 309 miesięcy czyli ponad 25 Lat!!!

Takie proste wyliczenie pięknie pokazuje że praca w Polsce po prostu się nie opłaca!
I wcale nie prowadzi do polepszenia życia.
#pracbaza #polska #samochody
KonserwatywnyMocny - Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.
Wszedłem na stronę a...

źródło: Zrzut ekranu 2025-04-14 040433

Pobierz
  • 544
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Zobacz że to tylko samochód za 150k

@KonserwatywnyMocny: przede wszystkim to M3 a nie zwykłe bmw seri 3 co oznacza, że jak ktoś zarabia minimalną to nawet jak znajdzie 150k na ulicy to i tak nie będzie go stać na utrzymanie. Reasumując jak zarabiasz minimalną to musisz się pogodzić z tym, że kupujesz auto na jakie cie stać a nie to co "podoba ci się wizualnie". Oczami to mogą kupowć
  • Odpowiedz
Druga sprawa, że minimalna wypłata jest tylko do przeżycia, nie do kupowania dóbr. Ludzie to mylą. Jak chcesz żyć lepiej to musisz zarabiać lepiej. Wszędzie tak jest
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: nie opłaca się ale w moim biednym mieście rodzinnym jeżdżą same drogie auta które tracą na wartości i ludzie mają to w dupie, jeżdżą i kupują next, co z tego że stracili 50k czy 90k na wartości
  • Odpowiedz
Ja wolę jadnak kupić nowy samochód bo odchodzą później koszty serwisu i tak przykład z życia kupiłem Kia Stonic w 2018 za 68 000zł, po 4 latach użytkownia sprzedałem ją za 66 500zł. Doliczając koszty amortyzacji (zakup na firmę) i odliczeń VAT realny koszt samochodu to było koło 40k zł. Więc można powiedzieć, że jeździłem 4 lata nowym samochodem za darmo.
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: wielu ludzi ma pensje kilka razy wyższe niż minimalna. I aut za 150k nie maja.
Jeszcze brakuje historii o tym, że przy zarabianiu średniej krajowej ciezko kupic nowego Merca z salonu.
Niemiec za minimalna tego bmw tez szybko nie kupi. Szybciej niż Polak ale nadal długo. I w 80proc krajów na świecie albo i więcej minimalna pensja bedzie jeszcze trudniejsza do zarobienia na bmw niż w Polsce
  • Odpowiedz
I niektórym się może wydawać, że jak widzieli kilka lepszych aut na mieście to już jest dobrobyt ale niestety dalej jesteśmy tymi "biednymi krewnymi" wspólnoty

@ThinkBackwards: no to mi się cały czas wydaje, moje miasto rodzinne sra pieniędzmi i ich nie szanuje, zawsze po popcorn w kinie kolejka, mcdolands kolejka, najdroższe żarcie, kupowanie wszystkie po zawyżonych cenach i tak całe życie, a o autach wolę nawet nie wspominać
kryzysu i
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: jak ktoś pracuje za najniższą krajową to znaczy że się o--------l zamiast dać coś od siebie, a więc zapracowal co najwyżej na jedzenie. Jak chce coś więcej to trzeba dać coś od siebie. Proste
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: serio taki samochód i to jeszcze który ci się podoba i przeliczenie na minimalną? Od kiedy to minimalna ma być czymś co pozwoli ci na samochód wyższej klasy. Policz to sobie jeśli już dla samochodów dla takich osób czyli maksimum Dacia z większych. W jakim kraju wg ciebie minimalna pozwoli ci na takie coś?
  • Odpowiedz
Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.

@KonserwatywnyMocny: A powiedz mi, gdzie odkładając 20% minimalnej pensji krajowej jesteś w stanie w 2 lata odłożyć hajs na auto klasy premium ?

Jak można zarabiać więcej? Podziel się informacjami.

@KonserwatywnyMocny: xDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
  • Odpowiedz
Jak można zarabiać więcej? Podziel się informacjami.

@KonserwatywnyMocny:
- Skończyć studia inżynierskie czy inne, które dają ci licencję na niedostępną dla zwykłych szaraków pracę
- Zdobyć specjalistyczną i potrzebną wiedzę za którą ludzie chcą ci płacić
- Produkować coś, czego ludzie potrzebują i chcą za
  • Odpowiedz