Wpis z mikrobloga

Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.
Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.

Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 44 miesiące żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie.
Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie.
Wtedy czas odkładania pieniędzy wzrasta do 309 miesięcy czyli ponad 25 Lat!!!

Takie proste wyliczenie pięknie pokazuje że praca w Polsce po prostu się nie opłaca!
I wcale nie prowadzi do polepszenia życia.
#pracbaza #polska #samochody
KonserwatywnyMocny - Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.
Wszedłem na stronę a...

źródło: Zrzut ekranu 2025-04-14 040433

Pobierz
  • 544
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak można zarabiać więcej? Podziel się informacjami.

@KonserwatywnyMocny: Można zacząć od przejrzenia ogłoszeń o pracę, sprawdzenia za co inni ludzie ile płacą i dostosować swoje umiejętności do ich wymagań.
Ale dróg jest wiele. Można kupować taniej i sprzedawać drożej. Można kupować półprodukty i wytwarzać z nich cenniejsze produkty i sprzedawać z zyskiem. Można zdobyć jakieś umiejętności, a potem uczyć ludzi za pieniądze. Można napisać książkę i ją sprzedawać. Można stworzyć
  • Odpowiedz
Przecież te wyliczenia pięknie pokazują że Polak pracujący nie różni się praktycznie niczym od niewolnika.

@KonserwatywnyMocny: i co proponujecie żeby to zmienić, płacę minimalną w górę? Wydrukować pieniążków i rozdać? Mamy przedostatni system podatkowy pod względem straconego czasu na rozliczenia, dekady komuny, we krwi ludzi 60+ czysty PRL, złą sytuację demograficzną... tu jest pole do działań.
  • Odpowiedz
Zobacz sobie cenę opon, jaki olej i ile do skrzyni i silnika kosztuje

@kogut_20: no opony to racja, im większe tym droższe. Ale olej kosztuje wszędzie tak samo... Kwestia ile go idzie, ale w większości aut masz 6-8 litrów na wymianę. Wcale do M czy AMG nie lepiej 3x droższego oleju xD
  • Odpowiedz
Po co w ogóle odpisujecie temu pajacowi? On ma 28 lat, nigdy nie pracował i siedzi w domu na utrzymaniu rodziców. Sam się tym regularnie "chwali" na mikroblogu. Nawet chyba prawa jazdy nie ma, więc o czym mowa?
  • Odpowiedz
Kto was ludzie trzyma w PL? Ja na taka Beemke zarobilem w 2 lata w de, ale wole dozbierac i kupic mieszkanie xd. Te BMW za 10 lat bedzie gowno warte. Pomimo ze tyle udaje mi sie odlozyc 1000-1500e miesiecznie, to jezdze fiatem punto z 2010 roku, bo to ma byc auto ktore ma wozic moja dupe a nie szpanowac, jaki to ze mnie nie jest bogol. Ale niektorzy sie zesraja po
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: Henry Ford, marząc o tym by każdy Amerykanin mógł sobie pozwolić na samochód, dotarł do momentu w którym robotnik na fabryce za 3 miesięczną pensję mógł sobie kupić model T.

Ktoś napisze, hurrrr durrr, ale to były inne czasy, prostszy samochód. No, ale teraz nawet jeśli auta są bardziej skomplikowane w budowie, to w procesie produkcyjnym uczestniczy też dużo bardziej zaawansowana technologia. Ile takich samochodów dziennie może wyjechać z
  • Odpowiedz
@Adolf_HODLer: zgadzam w 99%. Aczkolwiek czy to akurat socjaluchy chcieli i chcą dopłat dla deweloperów to wątpię :) Swoją drogą utrzymanie zwykłego bmw w dobrym stanie nie jest tanie (jak każdego premium), a mowa o M. @KonswatywnyMocny podasz kraj w którym ludzi zarabiających ponizej kilku średnich krajowych stać na bmw m?
  • Odpowiedz
Minimalna placa w roku 2000 wynosila 700 zł brutto a nowy Maluch kosztował 12500 zł czyli prawie 18 plac minimalnych. Nadal twierdzicie, że żyje sie gorzej ?
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: nie przesadzajmy też że pracownik na pensji minimalnej powinien mieć na BMW M3 (nawet 15 letnie), w tej cenie masz prawie możesz kupić dwa nowe Ople albo Citroeny i jeszcze starczy ci na wakacje
  • Odpowiedz