Wpis z mikrobloga

Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.
Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.

Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 44 miesiące żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie.
Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie.
Wtedy czas odkładania pieniędzy wzrasta do 309 miesięcy czyli ponad 25 Lat!!!

Takie proste wyliczenie pięknie pokazuje że praca w Polsce po prostu się nie opłaca!
I wcale nie prowadzi do polepszenia życia.
#pracbaza #polska #samochody
KonserwatywnyMocny - Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.
Wszedłem na stronę a...

źródło: Zrzut ekranu 2025-04-14 040433

Pobierz
  • 544
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Skąd przekonanie że niewykwalifikowany pracownik ma jeździć samochodem premium stworzonym przez sztaby wykwalifikowanych ludzi?

@revente: Nie zgadniesz co: auta nie premium też są stworzone przez sztaby wykwalifikowanych ludzi, są po prostu tańsze bo takie jest założenie od samego początku ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: abstrahując od zarobków- dla mnie i zapewne dla sporej większości to auto jest po prostu obrzydliwe wizualnie i się strasznie zestarzało xD
grill wygląda jak upośledzony delfin. Trochę to też w sumie tłumaczy kto głównie jeździ takimi ulepami. Bądźmy poważni, nikt normalny nie wyda 150k za paskudnego 15 letniego gruza, raczej ktoś z umysłem biedaka.
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: no fajny temat, ale czemu ktos na minimalnej ma jezdzic autem za 150k? XD
To wlasnie pokazuje czemu tyle osob jest biednych. Rozwalanie hajsu na glupoty. Moi rodzice na sredniej krajowej odlozyli na kilka takich aut, tylko ze dalej nie mają żadnego, bo po co.
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: Moim zdaniem wybrałeś zły przykład. Zauważ, że samochód to właśnie wyznacznik zarobków, lub fanaberii, bo właściwie nikt realnie nie potrzebuje auta za 150k. Równie dobrze można powiedzieć, że osoby zarabiającej powyżej średniej nigdy nie będzie stać na auto za 500k. Aktualnym problemem jest raczej brak możliwości mieszkania. Bo jak masz gdzie mieszkać to i na minimalnej można prowadzić dobre życia z wieloma zainteresowaniami (na które wydasz pieniądze zamiast drogiego
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: Fajny pomysł. Z minimalki utrzymać starą drogą beemkę i za części płacić jak do bawary a nie do fiacika czy opla. Z minimalnej każdy powinien przecież mieć nową g-klasę koniecznie v8 biturbo żeby chlało 30-50 litrów. Już nie mówiąc o podatkach i opłatach za duży silnik i drogim ubezpieczeniu. Zamiast sobie kupić jakąś paroletnią hybrydkę co się nie psuje, albo co to za problem wziąć leasing na corolle i
  • Odpowiedz
chłop co myśli, że M3 za 15 tys kupi xD nie kupisz żadnej generacji za mniej niż 100 tys

@bylem_zielonko: Nie kłam, absolutnie tak nie napisałem. Po pierwsze na ulicy poza fanboyami bmw i tak nikt nie rozpozna czy to bmw kosztuje 15 tysięcy czy 150 tysięcy zwłaszcza jak będzie białe a nie oszukujmy się tutaj głównie o lans chodzi. Po drugie to nie opłacalne jest totalnie, M2 za 200
  • Odpowiedz
@kptDoopa: ale te premium wymagają większej ilości materiałów, lepszych technologii i większej liczby poświęconych roboczogodzin

Plus dzisiaj nawet 'tanie' samochody są całkiem drogie.
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: 3500 dzisiaj to smiech na sali xD

miimalma jest potrzebna bo janusze nadal by chcialy placic 4 zlote za godzine. Nie porownumy polski do zacchodnich krajow, sory, nie ta kultura
  • Odpowiedz
ale te premium wymagają większej ilości materiałów, lepszych technologii i większej liczby poświęconych roboczogodzin

@revente: To oczywiste. Ale napisałeś, że premium są tworzone przez wykształconych ludzi, tak jakby to znaczyło, że nie premium są tworzone przez Mietków spod monopolowego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: bez sensu, minimalna krajowa, i celowanie w auto którego sam roczny kosz utrzymania zeżre 20-25% rocznego wynagrodzenia. Tarcze hamulcowe do tego auta kosztują pewnie z 8k+ za komplet.
  • Odpowiedz
Takiej M3 nie będzie już nigdy. To nie jest moje widzi mi się, tylko rynek tak wycenia ten samochód. Ale oczywiście wykopek będzie się wymądrzał, że jest to 15 letni gruz nic nie warty xD Beka z was. Macie zerowe pojęcie, a chcecie zabierać głos

@pogodny_mis65: Beka z ciebie co najwyżej leci i to taka konkretna, dziwnym trafem to nie będzie już nigdy przestaje obowiązywać jak kogoś z was zaczyna
  • Odpowiedz