Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto. Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.
Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 44 miesiące żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie. Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie. Wtedy czas odkładania pieniędzy wzrasta do 309 miesięcy czyli ponad 25 Lat!!!
Takie proste wyliczenie pięknie pokazuje że praca w Polsce po prostu się nie opłaca! I wcale nie prowadzi do polepszenia życia. #pracbaza #polska #samochody
@KonserwatywnyMocny Przecież to bmw trąca liftingiem jakiegoś bolida z lat 90-tych pryszczatego syna właściciela zakładów mięsnych w Kozłowicach Podkarpackich xD. Niech mi ktoś powie teraz, że bmw nie ściąga stereotypowych klientów. I ch#j że m3 i robi "wruuuuuum" na ulicy xD
Z jednej strony masz rację, ceny aut używanych odleciały a koszty życia w PL wzrosły znacznie ale z drugiej strony przykład z m3 za 150k jest słaby, za 20-25k (+/-) kupisz sobie e92 z dwulitrowym dieslem i też będziesz jeździł a wygląda praktycznie tak samo (jak ktoś się nie zna to nie zobaczy różnicy) ( ͡º͜ʖ͡º)
@Cztero0404: Przykład kękę pokazuje jeszcze bardziej jaki jest faktyczny stan tego kraju w porównaniu do reszty Europy gdy gość który zaczął karierę w 2001 roku, wydał dwie książki i z 8 płyt a znała go spora część młodzieży od 2010 gdy wyszedł z podziemia dopiero teraz kupuje prosiaka podczas gdy na zachodzie wystarczy dobry singiel na autotune i już jesteś "artystą" (nawet drugiej płyty wydawać nie trzeba) który rozbija takie
@KonserwatywnyMocny: Tylko samochod? Chlopie to sportowa/wyczynowa wersja auta, promil ludzi takie cos moze sobie pozwolic miec na daily jako pewnie 4 lub 5 samochod w domu, kupno jak kupono dolicz tu eksploatacje, ktora tez odstaje od jakiegokolwiek auta codziennego. Nie rozumiem tego porownania minimalnej krajowej do auta za 150k.
@KakaowyTaboret: czemu niby? Jedyne co widzisz do kupienia to bawary po 150koła i mieszkania w Warszawie? Otóż zdradzę ci sekret że samochód można kupić nawet za mniej niż 10 procent ceny tej beemki. Podobnie z mieszkaniem. W cenie dwóch takich beemek można kupić normalne, pełnowymiarowe mieszkanie w mniejszym mieście. Chyba trzeba być inteligentnym inaczej żeby zarabiając minimalną krajową mieć pretensje że nie stać kogoś na takie zbędne fanaberie.
@troglodyta_erudyta: Umysł biedaka to kupować BMW z 2010 roku za ponad 150 tysięcy. Widać chcesz się tym dowartościować, a to oznacza że masz umysł biedaka i pyszysz się w internecie.
Ten sam samochód w USA kosztuje ze 100 tysięcy złotych przy 2-3 krotnie wyższych przeciętnych zarobkach.
Zauważ, że samochód to właśnie wyznacznik zarobków, lub fanaberii, bo właściwie nikt realnie nie potrzebuje auta za 150k
@przemo_student: To równie dobrze może być oznaka desperacji, np brak zdolności kredytowej. Więc skoro ktoś jest w potrzasku i te 200k uzbierane z pomocą rodziny i tak nie da wymarzonego kredytu na mieszkanie to zostaje jakieś nowe autko, aby
Takie proste wyliczenie pięknie pokazuje że praca w Polsce po prostu się nie opłaca!
I wcale nie prowadzi do polepszenia życia.
@KonserwatywnyMocny: Pieniądze biorą się wyłącznie z inwestycji. A to, czy pieniądze na inwestycje mamy z kredytu, spadku, totolotka czy sponsoringu, to już inna sprawa. Niemniej jednak w p0lsce A.D. (Anno Dymani - moja nowa jednostka to odliczania niewolniczego czasu na tej ziemi) 2025 jest nieopłacalne.
pies to najlepszy przyjaciel czlowieka i beka z przegrywow z wykopu co uskuteczniaja jakis hejt na psy XD wam to sie od tego przegrywu w glowach pie*rzy ostro #psiarze #psy
Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.
Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 44 miesiące żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie.
Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie.
Wtedy czas odkładania pieniędzy wzrasta do 309 miesięcy czyli ponad 25 Lat!!!
Takie proste wyliczenie pięknie pokazuje że praca w Polsce po prostu się nie opłaca!
I wcale nie prowadzi do polepszenia życia.
#pracbaza #polska #samochody
źródło: Zrzut ekranu 2025-04-14 040433
PobierzRobić kursy i uprawnienia aby poszerzyć swoje kwalifikacje?
Nie rozumiem tego porownania minimalnej krajowej do auta za 150k.
Podobnie z mieszkaniem. W cenie dwóch takich beemek można kupić normalne, pełnowymiarowe mieszkanie w mniejszym mieście. Chyba trzeba być inteligentnym inaczej żeby zarabiając minimalną krajową mieć pretensje że nie stać kogoś na takie zbędne fanaberie.
Ja zarabiając więcej niż średnia krajowa jeżdżę samochodem które jest warte 25-30k i nie muszę do niego nic dokładać i w 100% spełnia swoją funkcję
Na początek wystarczy nie być nierobem i pasożytem żyjącym z emerytury rodziców xD
źródło: IMG_7154
Pobierz@pyszniarz: a weź policz jeszcze serwis tego przez 3 lata to wyjdzie 300k. Albo i więcej....
@troglodyta_erudyta: Umysł biedaka to kupować BMW z 2010 roku za ponad 150 tysięcy. Widać chcesz się tym dowartościować, a to oznacza że masz umysł biedaka i pyszysz się w internecie.
Ten sam samochód w USA kosztuje ze 100 tysięcy złotych przy 2-3 krotnie wyższych przeciętnych zarobkach.
@KompletnieLosowyLogin: jakie auto to drugie?
@przemo_student: To równie dobrze może być oznaka desperacji, np brak zdolności kredytowej. Więc skoro ktoś jest w potrzasku i te 200k uzbierane z pomocą rodziny i tak nie da wymarzonego kredytu na mieszkanie to zostaje jakieś nowe autko, aby
Komentarz usunięty przez autora
tańsze auta, używane: nie istnieją
Dobra robota @KonserwatywnyMocny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@KonserwatywnyMocny: Nie, to pokazuje że z pracy na minimalnej ciężko uzbierać na furę za 150k.
@KonserwatywnyMocny: Pieniądze biorą się wyłącznie z inwestycji.
A to, czy pieniądze na inwestycje mamy z kredytu, spadku, totolotka czy sponsoringu, to już inna sprawa.
Niemniej jednak w p0lsce A.D. (Anno Dymani - moja nowa jednostka to odliczania niewolniczego czasu na tej ziemi) 2025 jest nieopłacalne.