Wpis z mikrobloga

Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.
Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.

Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 44 miesiące żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie.
Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie.
Wtedy czas odkładania pieniędzy wzrasta do 309 miesięcy czyli ponad 25 Lat!!!

Takie proste wyliczenie pięknie pokazuje że praca w Polsce po prostu się nie opłaca!
I wcale nie prowadzi do polepszenia życia.
#pracbaza #polska #samochody
KonserwatywnyMocny - Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.
Wszedłem na stronę a...

źródło: Zrzut ekranu 2025-04-14 040433

Pobierz
  • 544
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 5
@KonserwatywnyMocny Przecież to bmw trąca liftingiem jakiegoś bolida z lat 90-tych pryszczatego syna właściciela zakładów mięsnych w Kozłowicach Podkarpackich xD. Niech mi ktoś powie teraz, że bmw nie ściąga stereotypowych klientów. I ch#j że m3 i robi "wruuuuuum" na ulicy xD
  • Odpowiedz
Z jednej strony masz rację, ceny aut używanych odleciały a koszty życia w PL wzrosły znacznie ale z drugiej strony przykład z m3 za 150k jest słaby, za 20-25k (+/-) kupisz sobie e92 z dwulitrowym dieslem i też będziesz jeździł a wygląda praktycznie tak samo (jak ktoś się nie zna to nie zobaczy różnicy) ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Cztero0404: Przykład kękę pokazuje jeszcze bardziej jaki jest faktyczny stan tego kraju w porównaniu do reszty Europy gdy gość który zaczął karierę w 2001 roku, wydał dwie książki i z 8 płyt a znała go spora część młodzieży od 2010 gdy wyszedł z podziemia dopiero teraz kupuje prosiaka podczas gdy na zachodzie wystarczy dobry singiel na autotune i już jesteś "artystą" (nawet drugiej płyty wydawać nie trzeba) który rozbija takie
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: Tylko samochod? Chlopie to sportowa/wyczynowa wersja auta, promil ludzi takie cos moze sobie pozwolic miec na daily jako pewnie 4 lub 5 samochod w domu, kupno jak kupono dolicz tu eksploatacje, ktora tez odstaje od jakiegokolwiek auta codziennego.
Nie rozumiem tego porownania minimalnej krajowej do auta za 150k.
  • Odpowiedz
@KakaowyTaboret: czemu niby? Jedyne co widzisz do kupienia to bawary po 150koła i mieszkania w Warszawie? Otóż zdradzę ci sekret że samochód można kupić nawet za mniej niż 10 procent ceny tej beemki.
Podobnie z mieszkaniem. W cenie dwóch takich beemek można kupić normalne, pełnowymiarowe mieszkanie w mniejszym mieście. Chyba trzeba być inteligentnym inaczej żeby zarabiając minimalną krajową mieć pretensje że nie stać kogoś na takie zbędne fanaberie.
  • Odpowiedz
umysł biedaka zawsze będzie biedny

@troglodyta_erudyta: Umysł biedaka to kupować BMW z 2010 roku za ponad 150 tysięcy. Widać chcesz się tym dowartościować, a to oznacza że masz umysł biedaka i pyszysz się w internecie.

Ten sam samochód w USA kosztuje ze 100 tysięcy złotych przy 2-3 krotnie wyższych przeciętnych zarobkach.
  • Odpowiedz
ten drugi za 3500 w 2020

@KompletnieLosowyLogin: jakie auto to drugie?

Zauważ, że samochód to właśnie wyznacznik zarobków, lub fanaberii, bo właściwie nikt realnie nie potrzebuje auta za 150k

@przemo_student: To równie dobrze może być oznaka desperacji, np brak zdolności kredytowej. Więc skoro ktoś jest w potrzasku i te 200k uzbierane z pomocą rodziny i tak nie da wymarzonego kredytu na mieszkanie to zostaje jakieś nowe autko, aby
  • Odpowiedz
Takie proste wyliczenie pięknie pokazuje że praca w Polsce po prostu się nie opłaca!

I wcale nie prowadzi do polepszenia życia.

@KonserwatywnyMocny: Pieniądze biorą się wyłącznie z inwestycji.
A to, czy pieniądze na inwestycje mamy z kredytu, spadku, totolotka czy sponsoringu, to już inna sprawa.
Niemniej jednak w p0lsce A.D. (Anno Dymani - moja nowa jednostka to odliczania niewolniczego czasu na tej ziemi) 2025 jest nieopłacalne.
  • Odpowiedz