Wpis z mikrobloga

Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.
Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.

Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 44 miesiące żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie.
Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie.
Wtedy czas odkładania pieniędzy wzrasta do 309 miesięcy czyli ponad 25 Lat!!!

Takie proste wyliczenie pięknie pokazuje że praca w Polsce po prostu się nie opłaca!
I wcale nie prowadzi do polepszenia życia.
#pracbaza #polska #samochody
KonserwatywnyMocny - Minimalna w Polsce obecnie to 3510zł netto.
Wszedłem na stronę a...

źródło: Zrzut ekranu 2025-04-14 040433

Pobierz
  • 544
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Skoro chcesz wydac 150k na cos co sluzy tylko do przemieszczania sie z punktu A do punktu B, to bardzo watpie czy uda ci sie odlozyc chociaz te 500zl miesiecznie. Kwestia mentalnosci.
  • Odpowiedz
Jezeli zarabiasz minimalna to kupujesz Yarisa albo jakiegos Fiata Pande. Samochody premium sa dla ludzi z zarobkami premium. Nie ma sensu zyc ponad stan.
  • Odpowiedz
Brawo, właśnie odkryłeś, że minimalna z założenia ma pokrywać podstawowe potrzeby. Nie wiem, skąd przekonanie, że miałbyś z tego odłożyć na m3 :D Jeżdżenie m3 nie jest podstawową potrzeba. A na pewno już ten post nie udowadnia, że "W Polsce nie opłaca się pracować". Jak masz ambicje to co najwyżej nie opłaca się pracować za minimalną.
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: ale wiesz, że się nie opłaca właśnie z powodu ciągłych wzrostów minimalnej?
Już tak abstrahując od tego to dlaczego ktoś zarabiający minimalną miałby kupować takie auto? Sama bym nie wpadła na to, żeby kupować coś za tyle, a nie zarabiam minimalnej. Chyba ma przerost potrzeb nad możliwościami.
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny a p--------z pan. Wszystko jest kwestią tego jak szanujesz swoją pracę i poeniadze z niej. Wykładanie na samochód takiej kasy jest idiotyzmem rodem z netflixa. Samochód ma służyć do przemieszczania się z miejsca a do miejsca b. Wybacz ale to fanaberia. Ja mam 3 z przodu, ale jedną cyfrę więcej na pasku wypłaty, a jeżdżę 11-letnim kompaktem.
Da się zarabiać i rozwijać, ale jak potrzeba wyznaczającą poziom życia jest auto
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny: abstrahując od cen samochodów - nie wiem co Ci przyszło do głowy analizować po jakim czasie można kupić samochód kosztujący ~150tys. za minimalną pensję.
Tylko nie wyskocz z porównaniem ile to w Niemczech można kupić samochodów za minimalną: najpierw odejmij koszta życia.
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny

@eaxata: Zobacz że to tylko samochód za 150k. Gdzie mieszkanie? Jakieś wakacje? Poduszka finansowa? Przecież te wyliczenia pięknie pokazują że Polak pracujący nie różni się praktycznie niczym od niewolnika.

A po co Ci mieszkanie czy wakacje, skoro jako osoba nie pracująca i tak byś nie mógł rachunków opłacić?
  • Odpowiedz
@Adolf_HODLer: A co jeśli chcę pracować, chce żyć normalnie, ale nie mogę, bo mi ludzie w tym panstwie nie chca zaoferować minimalnych warunków do pracy, zebym mogł te 80% z siebie wycisnac i być kimś wartościowym, hmm?
  • Odpowiedz
@KonserwatywnyMocny isc na budowlankę do Niemiec, 20k/msc to zaden wyczyn. Wiem bo sam kamieniami rzucałem w nauczycieli a teraz robię za marne 20k. 46h w tygodniu, piatek do 12:00 idzie jakoś wyżyć, wakacje 2x w roku w cieplych i jeszcze cos odloze.
  • Odpowiedz