Aktywne Wpisy

Instrybutor_z_Orlenu +102
Filmik z jakiejś sali jak chyba wykładowcy nagrywają i dyskutują czy ja patroszy czy nie to jest przegięcie. Nie mogli wiedzieć czy ją ostatecznie zabił, czy ona w ogóle jeszcze żyje czy jest martwa, ale widzieli, że wyciąga jej jelita na wierzch i NIE ZROBILI NIC. Nikt nie dzwoni po pomoc, nic nie próbuje na niego nawet krzyczeć. Stoją , ogladaja sobie, komentują, robią foty jak w jakimś zoo.
On na tym
On na tym

FFFFUUUU +1571
Wszedłem na stronę a ogłoszeniami samochodów żeby sprawdzić jakieś auto które mi się podoba wizualnie.
Gdyby odkładać 100% wynagrodzenia potrzeba 44 miesiące żeby odłożyć na takie auto o ile oczywiście jego cena nie wzrośnie.
Załóżmy jednak inny scenariusz realistyczny że mogę odkładać 500zł miesięcznie bo reszta idzie na wynajem + jedzenie.
Wtedy czas odkładania pieniędzy wzrasta do 309 miesięcy czyli ponad 25 Lat!!!
Takie proste wyliczenie pięknie pokazuje że praca w Polsce po prostu się nie opłaca!
I wcale nie prowadzi do polepszenia życia.
#pracbaza #polska #samochody
źródło: Zrzut ekranu 2025-04-14 040433
Pobierz@Strigiformesman:
Trzeba być inteligentnym inaczej, żeby nie zauważyć, że dostępność mieszkań mamy jedną z najniższych jak nie najniższą w Europie, ale za to najdroższe
Minimalna jest od tego abyś z głodu nie zdechł i mieszkał w jednym pokoju z 2 innymi przegrywami. Tak abyś chciał zarabiać więcej, chciał się starać, rozwijać aby polepszyć swój los.
Ps. Jakbyś zarabiał 30k, to jeżeli żyjesz skromnie realnie możesz odłożyć 25k/msc. To znaczy, że po pół roku kupujesz takie stare m3 za gotówkę.
1. Nie każdy ma start z tej samej pozycji. Nie każdy ma zdrowie, wsparcie rodziny, brak długów, brak chorób, stabilną psychikę, możliwość pracy ponad normę czy chociażby szczęście, że nie zachorował na coś przewlekłego. Równe szanse to mit.
2. Leasing, praca po nocach i oszczędzanie na jedzeniu nie powinny być warunkiem godnego życia. To nie jest „życiowa mądrość”, tylko dramatyczny dowód na to, jak bardzo system wymusza
@troglodyta_erudyta: Wąsko patrzysz. Samochód to był tylko przykładzik aby ruszyć wyobraźnię.
Teraz porównaj sobie do nawet najtańszego mieszkania, gdzieś niedaleko miejscowości gdzie jest praca, nadającego się do założenia rodziny (2-3 pokoje, załóżmy że dzieciaki będą mieć podzielone na pół w sposób jak
źródło: image
Pobierz@KonserwatywnyMocny Ferrari mogłeś dać jako przykład, byłoby dramatyczniej.
@KonserwatywnyMocny: płaca minimalna i tak jest odklejona w Polsce od jej wartości. Rolą płacy minimalnej jest aby prosty robotnik dostawał pieniądze pozwalające wynająć mu jakiś ciepły kąt, zjeść i się ubrać a nie kupować premium samochód z silnikiem V8 xD
Jest magiczne wyjście z tej sytuacji! Dobrze obrana ścieżka kariery a następnie konsekwentna jej realizacja. Praca