Wpis z mikrobloga

Co myślicie o programiście 8 lat doświadczenia, który na rekrutacji na etapie live-coding do kontraktornii wykłada się na tym zadaniu - wrzucony screenshot. Nie można było korzystać z czatu GPT, czas na zadanie to była 1h 15 min.

Czy dałbyś to radę zrobić na rekrutacji?

#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska #politechnikalodzka #politechnikakrakowska #pracbaza
Ksiega_dusz - Co myślicie o programiście 8 lat doświadczenia, który na rekrutacji na ...

źródło: Zrzut ekranu 2025-04-04 114308

Pobierz

Odpowiedz

• Dałbym to radę zrobić na rekrutacji 32.4% (466)
  • Nie dałbym rady zrobić tego na rekrutacji 19.7% (284)
  • Nie jestem programistą i nie muszę robić fikołków 47.8% (688)

Oddanych głosów: 1438

• 115
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

drugiej strony podejrzewam, że mimo dużo mniejszego doświadczenia im prościej, bo robimy podobne zadania na lekcji, no jednak trochę lipa by doświadczony programista był gorszy od wyróżniającego się licealisty. Żeby nie było zbyt różowo to licealista zrobiłby to daleko od idealnej wersji. Pewno nawet ja bym to zrobił z kiepską złożonością czasową.

@Asd15: Robisz to w liceum bo to jest typowe zadanie "akademickie". W pewien sposób to są testy bardziej
  • Odpowiedz
wyróżniającym

@Ksiega_dusz: mam 10 lat expa, zarabiam +50k na b2b i nie ma opcji żebym to zrobił. Na codzień nie dotykam algorytmów. Płacą mi za rozumienie domeny, projektowanie rozwiązań i soft skille. Jak będę takie coś potrzebował rozwiązać to wrzucę to do pierwszego lepszego AI i dostanę odpowiedź.
Żeby zrobić takie zadanie w trakcie rekturacji, trzeba chociaż raz wcześniej je rozwiązać samemu. Myślę że jest bardzo niewiele osób które nie
  • Odpowiedz
który na rekrutacji na etapie live-coding do kontraktornii wykłada się na tym zadaniu

@Ksiega_dusz: nic nie myślę, bo po pierwsze co to znaczy "wykłada się"? Nie zrobił nic, nie zrozumiał zadania, zrobił 99% ale wyłożył się na jakimś źle wstawionym nawiasie, nie dostał wystarczająco dużo czasu albo niewpływającej na ocenę kompetencji, podstawowej pomocy ze strony rekrutera, nie rozumiał zupełnie jak pracować z tablicami? Sam fakt, że ktoś nie zrobił jakiegoś
  • Odpowiedz
Co myślicie o programiście 8 lat doświadczenia, który na rekrutacji na etapie live-coding do kontraktornii wykłada się na tym zadaniu - wrzucony screenshot.

@Ksiega_dusz: że to kodoklepacz, a nie żaden programista i przez te 8 lat robił w kółko jakąś powtarzalną robotę, która nie wymagała zbyt wiele myślenia, a jeśli wymagała, to do rozwiązania dochodził metodą prób i błędów, a na rzeczy, na które powinna zejść godzina, jemu schodziło pół
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz:

wykłada się na tym zadaniu

Zależy, co to znaczy "wykłada się na tym zadaniu". Jeżeli robi wielkie oczy, w ogóle nie wie, jak to zrobić, i nie jest w stanie wymyśleć żadnego rozwiązania, to bardzo, bardzo
  • Odpowiedz
Zadanie wygląda ok, chociaż mam wrażenie że pierwszy przykład ma błędny wynik

@Wap30: pierwszy przykład ma dobry wynik, ogólnie to jest bardzo łatwe zadanie - jeśli mógłbyś to rozrysować graficznie na osi x ;)

to zadanie z matmy, programowanie to już kwestia czy napiszesz to optymalnie czy nie. jak ktoś by się bawił w optymalizacje to widzę możliwość że w ciągu godziny by się nie zmieścił.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Odpowiadając na pytanie. Jeśli byłbym zrelaksowany to rozwiązałbym te zadanie, ale jeśli byłbym zestresowany a live coding to najgorsza stresawa to ciężko powiedzieć. Zdarza mi się pod wpływem stresu zaciąć, że coś czytam i tego nie rozumiem.
  • Odpowiedz
@tubkas12: Zgadzam się w całej rozciągłości i w sumie o tym napisałem. To jest zadanie bardziej szkolne/akademickie niż praktyczne i dlatego komuś z mniejszym skillem, ale, który jest w "ciągu" łatwiej o zrobienie. Tym bardziej jak np. moi uczniowie mają np. po 7-8 matematyk w tygodniu. A zadania +/- takie jak podane pojawiają się na maturze.
  • Odpowiedz
@kobrys13: ogólnie zgadzam się, ale nie zrobisz tego na live codingu, zerknąłem na LC i optymalne rozwiązanie w C++ ma 40 linii i w tym są komentarze oraz samodzielnie napisany binsearch i jest całkiem to zrozumiałe co się tam dzieje. Ale no droga od działającego prototypu (który będzie okropny) do takiego kodu jest bardzo długa. Ludzie chyba są uczuleni na leetcode, akurat w tym zdaniu nie jest potrzebne nic poza
  • Odpowiedz
Jak zastosujesz SOLID to skończysz z 10x kodu, 4 klasami przynajmniej ale zadziała od strzała.

@kobrys13: I zadanie zaświeci się na czerwono, bo przekroczyłeś złożoność pamięciową lub obliczeniową. I wielki pan rekruter wywali Twoją kandydaturę do śmietnika, bo "nie działa".
Leetcody to nie miejsce na klasy i piękny, czytelny kod. To ma działać szybko. Dlatego też to nie testuje umiejętności programisty, tylko czy ktoś jest dobry z matematyki.
  • Odpowiedz