Wpis z mikrobloga

Co myślicie o programiście 8 lat doświadczenia, który na rekrutacji na etapie live-coding do kontraktornii wykłada się na tym zadaniu - wrzucony screenshot. Nie można było korzystać z czatu GPT, czas na zadanie to była 1h 15 min.

Czy dałbyś to radę zrobić na rekrutacji?

#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska #politechnikalodzka #politechnikakrakowska #pracbaza
Ksiega_dusz - Co myślicie o programiście 8 lat doświadczenia, który na rekrutacji na ...

źródło: Zrzut ekranu 2025-04-04 114308

Pobierz

Odpowiedz

• Dałbym to radę zrobić na rekrutacji 32.4% (466)
  • Nie dałbym rady zrobić tego na rekrutacji 19.7% (284)
  • Nie jestem programistą i nie muszę robić fikołków 47.8% (688)

Oddanych głosów: 1438

• 115
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ksiega_dusz:

Nie dałbym rady xD Nienawidzę uczyć się czegokolwiek na pamięć i robić czegokolwiek z pamięci. A w pracy nigdy nie miałem sytuacji, że nie wykonałem jakiegoś zadania. Często nawet jeśli trzeba było zrobić coś nie należało do moich kompetencji, to zgadzałem się nauczyć nowego jezyka/środowiska i po 2 tygodniach ja to wszystko ogarniałem, gdzie reszcie się nie chciało.

Jednocześnie poprawiałem błędy po typie, który uwielbiał rekrutacje, dobrze się w
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: programista here około 9-10 lat Expa

Dla mnie zadanie jest proste.

Czesto Dodatkowym wyzwaniem moze byc optymalność, w sensie żeby np. Nie było
  • Odpowiedz
@Greegx: "mam 10 lat expa, zarabiam +50k na b2b"
W jakich firmach sie tyle zarabia na b2b?
Ciekawi mnie jakbyś mógł podać kilka typów.

To masz stawkę rzędu 300 zl netto na godzinę?

W zl, czy jakaś zagraniczna firma i płatne w innej walucie?
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz:

do zrobienia w złożonosci O(n). Wystarczy wziąć pod uwagę, że przedziały w tej liście są posortowane i scalone więc jest tylko 5 przypadków, które trzeba sprawdzić przechodząc od lewej do prawej:

1. Nowy przedział nie styka się z analizowanym przedziałem. Ok, idziemy dalej
2. Nowy przedział nachodzi końcem na analizowanym przedziałem. Poszerzamy tworzony interwał od końca tj. np. [1, 5] i [4, 6] -> [1, 6] i usuwamy
  • Odpowiedz
@Greegx: Tutaj nie trzeba żadnych algorytmów. Znaleźć najbardziej optymalne rozwiązanie może i by było trudno, ale byle jakie to każdy programista nawet z 1 rokiem doświadczenia powinien ogarnąć (no chyba, że stres zje przez livecoding).

@Ksiega_dusz: Zastanawiam się w jakich językach niektórzy ludzie tu programują, skoro nie potrafiliby tego zrobić mając doświadczenie, bo w Javie np. nawet jak się robi "CRUDy" na co dzień, to i tak bardzo
  • Odpowiedz
@MiedzygalaktycznyMors: Wyszło w miarę krótko, ale to dlatego, że wpadłeś na pomysł podziału na trzy części, jeżeli nie wpadniesz na to podczas rozmowy i zrobisz to w jednej pętli to wychodzi dużo trudniej. Poza tym twoje rozwiązanie nie jest optymalne, można tutaj wykorzystać wyszukiwanie binarne.
  • Odpowiedz
@sok_z_buraka: no czepiasz sie ludzi ze nie umieja rozwiazac zadania a sam zadaniem pokazujesz ze wymagania w waszej firmie sąogolnikowe. Zadanie rowiazalem i zrozumialem ale nie przeszkadza mi to spojrzec krytycznie na jego tresc. Tresc zadaia powinna być zrozumiała bez przykładów. Pzyklady sa tylko potwierdzeniem tresci a nie jej uszczegołowieniem. Rownie dobrze moglibyscie napisać:
wstaw element do list
  • Odpowiedz
@yami: polski oddział zagranicznego banku, płatne w pln. Kiedyś niewiele gorsza stawkę miałem dla firmy Big4 (ale zagraniczny oddział). Myślę że w FAANG też idzie tyle dostać. Kojarzę że snowflake, databricks też dobrze płacą. No i hedgefundy ale to już inna para kaloszy.
  • Odpowiedz