Wpis z mikrobloga

Co myślicie o programiście 8 lat doświadczenia, który na rekrutacji na etapie live-coding do kontraktornii wykłada się na tym zadaniu - wrzucony screenshot. Nie można było korzystać z czatu GPT, czas na zadanie to była 1h 15 min.

Czy dałbyś to radę zrobić na rekrutacji?

#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska #politechnikalodzka #politechnikakrakowska #pracbaza
Ksiega_dusz - Co myślicie o programiście 8 lat doświadczenia, który na rekrutacji na ...

źródło: Zrzut ekranu 2025-04-04 114308

Pobierz

Odpowiedz

• Dałbym to radę zrobić na rekrutacji 32.5% (464)
  • Nie dałbym rady zrobić tego na rekrutacji 19.6% (280)
  • Nie jestem programistą i nie muszę robić fikołków 47.9% (684)

Oddanych głosów: 1428

• 115
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ksiega_dusz: live coding = siedzi kilku znudzonych gniewnych i patrzy nie wiadomo na co = stres spowodowoany rekrutacją jest spotęgowany patrzeniem na ręce. Wielu w takich sytuacjach zapomina jak się nazywa. Sam live coding często odcina mózg, tym bardziej przy dużym stresie.
Pozostaje kwestia środowiska pracy. Czy jakieś normalne IDE, czy notatnik lub co gorsza kartka papieru i oczekiwanie, że kandydat zna na pamięć całą bibliotekę podstawową języka.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: robilem podobny przypadek w SQL-u niedawno wiec dalbym rade, ale znalezienie sposobu jak to rozwiazac zajelo mi z 8 godzin to klasyczny gap and island problem
Chociaz moj byl troche bardziej skomplikowany bo musialem dzielic te zakresy i w przypadku 1 moja odpowiedz to bylby 1-2 2-3 3-5 i 5-9
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Akurat w Pythonie, ale takie zadania to daję trochę bardziej wyróżniającym się uczniom w 2 klasie liceum. Z drugiej strony podejrzewam, że mimo dużo mniejszego doświadczenia im prościej, bo robimy podobne zadania na lekcji, no jednak trochę lipa by doświadczony programista był gorszy od wyróżniającego się licealisty. Żeby nie było zbyt różowo to licealista zrobiłby to daleko od idealnej wersji. Pewno nawet ja bym to zrobił z kiepską złożonością
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz jak słyszę o live codingu na rekrutacji to rezygnuję. Pod presją jestem w stanie pracować w znanym sobie środowisku bez sztucznych ograniczeń etc, a nie kiedy ktoś się patrzy na mnie, na mój ekran i ocenia xD W najlepszym przypadku mógłbym na szybko naskrobać jakieś chaotyczne, nieoptymalne rozwiązanie, z którego nie byłbym dumny i nie chciał nikomu pokazać, więc to bez sensu. Chcesz wiedzieć jaki kod produkuję w pracy -
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: oczywiscie ze bym nie zrobil ale nie jestem tak glupi jak programista zeby byc na tyle madry aby robic rzeczy wymagajace abstrakcyjnego myslenia za ta sama kase co stanowiska ktore nie wymagaja takich umiejetnosci ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Robiłem to kiedyś, zadanko nie jest złe, ale robienie tego w czymkolwiek innym niż LC nie ma sensu. Podstawa to mieć odpowiednie wektory testowe, które znacznie ułatwiają dewelopment i debugowanie. Zwłaszcza w przypadku obsługi corner casów, których w tym zadaniu jest całkiem sporo (nowy interwał z/bez overlapa, mergowanie kilku interwałów, walidacja wejść itp). Zadanie gdzie bardzo łatwo zgubić się w "ifologii" albo jakiś off by one i stracić pól
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby rezygnacja z takiego etapu rekrutacji nie była jednocześnie rezygnacją z danej firmy. Zakładam, że zadania rekrutacyjne dotyczą pracy jaką miałbym wykonywać. Jeśli wymagają rozwiązywania zadanek typu leetcode to dla mnie jest jasne, że ta praca właśnie na tym polega, pewnie douczają swoje modele AI dla programistów. Alternatywnie jest to blokada zatrudnienia niechcianych ludzi (znajomy dostanie info z czego się przygotować wcześniej). Do tego lepsze
  • Odpowiedz
Zadanie gdzie bardzo łatwo zgubić się w "ifologii" albo jakiś off by one i stracić pól godziny na to.

@Virage: jak piszesz wezystko w jednej metodzie to wtjdzie potworek.

Jak zastosujesz SOLID to skończysz z 10x kodu, 4 klasami przynajmniej ale zadziała od strzała.

Oczywiście przypadki testowe i regresja to absolutna podstawa jako kontrolka postępów.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Zrobiłem w 30 minut, ale na rozmowie pewnie bym potrzebował więcej. Oczywiście rozwiązanie nieoptymalne z dwoma pętlami. Na pewno nie oczekiwałbym, że ktoś to zrobi dobrze w 1h.
  • Odpowiedz