Aktywne Wpisy

straszny_cham +16
#linux #bekazlinuksiarzy
Widzę że po dwudziestu latach dalej ten guwnosystem nie działa dobrze bez grzebania w terminalu?
Widzę że po dwudziestu latach dalej ten guwnosystem nie działa dobrze bez grzebania w terminalu?

walokid +104

Czy dałbyś to radę zrobić na rekrutacji?
#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska #politechnikalodzka #politechnikakrakowska #pracbaza
źródło: Zrzut ekranu 2025-04-04 114308
PobierzOdpowiedz
Kiedyś wygrałem konkurs informatyczny i dostałem się do etapu regionalnego. Było to gimnazjum. Przychodzę patrzę na te zadania i aż mnie zmroziło bo były tak zaskakująco trudne, dużo trudniejsze niż ten leetcode. Same właśnie algorytmy powiązane z matmą.
Więc myślę że zdolny
@KrolJulian: Oj tak. Leetcode byłby dobry jakbyś szukał kogoś kto ma pisać biblioteki, algorytmy czy języki programowania. Wtedy rzeczywiście sprawdza umiejętności. A tak jak pisałem wyżej to jest bardzo brutalny test IQ i to jeszcze dla ludzi którzy są mocno oswojeni z
Jeśli tak, to izi zadanie.
racja, mylące jest to że po pierwsze oba przykłady nie przechodzą po happy path, a dodatkowo tylko drugi ma komentarz dotyczący tego czemu wyjściowa tablica nie została zmieniona. Fakt, że oba są poprawne, ale nie są to szczęśliwie skonstruowane przykłady
I było to jedno z trzech zadań, wszystkie podobnie "fantastyczne", na całość miałem 3:30h.
To zadanie jest ogólnie podstępne, bo w pierwszej chwili wydaje się być dość proste, ale potem jak przychodzi do kodowania to już tak
@Wap30: to jest zadanie z matmy ba nawet typowe bo to są przedziały na osi x, masz dodać kolejny przedział i jeśli się nakłada na istniejące to wypisać nowy zakres wartości tych przedziałów na osi
źródło: Screenshot_20250404-143859
Pobierz@tubkas12 to jest też część zadania - umiejętność przeczytania "specyfikacji" i interpretacji jej, kandydat co zacznie od rysunku na kartce od razu ma boosta na początku, pokazuje to czy ma jakąś metodykę pracy. Można, a nawet zaleca się zadawanie dodatkowych pytań
@Ksiega_dusz: jestem. Arkusze.pl masz maturalne arkusze - tam też jest programowanie. Do roku 2023 arkusz był podzielony na dwie części, w drugiej było m.in. programowanie (+ excel i access), a pierwszej m.in. algorytmy, teraz to połączyli. Co czasami jest dosyć zabawne, bo algorytmy sypią podobnie jak wcześniej, a nie trzeba zapisywać w pseudokodzie to możesz sobie ogarnąć w
te zadanie równie dobrze mógłby rozwiązać matematyk pisząc właśnie funkcję bez znajomości programowania. ba na studiach nas zmuszali do podobnych rzeczy na kartce w pseudokodzie i jeszcze trzeba opisać złożoność tego co się napisało poprawnie
Komentarz usunięty przez autora
Moje rozmowy trwały nawet po 3-4h, ale były to sympatyczne rozmowy na temat określonych rozwiązań - pomysłów na rozwiązywanie określonych problemów itp. Porównywanie tego, co ja robiłem a co się robi w firmie, i poszukanie wspólnej płaszczyzny. W