Wpis z mikrobloga

Co myślicie o programiście 8 lat doświadczenia, który na rekrutacji na etapie live-coding do kontraktornii wykłada się na tym zadaniu - wrzucony screenshot. Nie można było korzystać z czatu GPT, czas na zadanie to była 1h 15 min.

Czy dałbyś to radę zrobić na rekrutacji?

#pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska #politechnikalodzka #politechnikakrakowska #pracbaza
Ksiega_dusz - Co myślicie o programiście 8 lat doświadczenia, który na rekrutacji na ...

źródło: Zrzut ekranu 2025-04-04 114308

Pobierz

Odpowiedz

• Dałbym to radę zrobić na rekrutacji 32.4% (466)
  • Nie dałbym rady zrobić tego na rekrutacji 19.7% (284)
  • Nie jestem programistą i nie muszę robić fikołków 47.8% (688)

Oddanych głosów: 1438

• 115
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Asd15: Tak dlatego ten twój zdolny uczeń liceum pewnie pyknąłby te zadanie a jakiś senior by mógł się zaciąć. Te zadanie nie ma praktycznie nic wspólnego z IT.

Kiedyś wygrałem konkurs informatyczny i dostałem się do etapu regionalnego. Było to gimnazjum. Przychodzę patrzę na te zadania i aż mnie zmroziło bo były tak zaskakująco trudne, dużo trudniejsze niż ten leetcode. Same właśnie algorytmy powiązane z matmą.

Więc myślę że zdolny
  • Odpowiedz
Leetcody to nie miejsce na klasy i piękny, czytelny kod. To ma działać szybko. Dlatego też to nie testuje umiejętności programisty, tylko czy ktoś jest dobry z matematyki.

@KrolJulian: Oj tak. Leetcode byłby dobry jakbyś szukał kogoś kto ma pisać biblioteki, algorytmy czy języki programowania. Wtedy rzeczywiście sprawdza umiejętności. A tak jak pisałem wyżej to jest bardzo brutalny test IQ i to jeszcze dla ludzi którzy są mocno oswojeni z
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Zaznaczyłem, że nie dałbym rady tego zrobić na rekrutacji, bo nie zamierzam pracować ze zwierzętami, które przeprowadzają rekrutację tego typu testami.
  • Odpowiedz
pierwszy przykład ma dobry wynik

racja, mylące jest to że po pierwsze oba przykłady nie przechodzą po happy path, a dodatkowo tylko drugi ma komentarz dotyczący tego czemu wyjściowa tablica nie została zmieniona. Fakt, że oba są poprawne, ale nie są to szczęśliwie skonstruowane przykłady

to zadanie z matmy, programowanie to już kwestia czy napiszesz to optymalnie czy nie. jak ktoś by się bawił w optymalizacje to widzę możliwość że w ciągu
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Miałem takie samo zadanie (nie pamiętam czy w wersji z dzieleniem zakresów) i nie dałem rady - wyłożyłem się na zbyt wysokiej złożoności obliczeniowej ( ͡° ʖ̯ ͡°)
I było to jedno z trzech zadań, wszystkie podobnie "fantastyczne", na całość miałem 3:30h.
To zadanie jest ogólnie podstępne, bo w pierwszej chwili wydaje się być dość proste, ale potem jak przychodzi do kodowania to już tak
  • Odpowiedz
nie jest to zadanie z matmy, bo matma się nie zajmuje dynamicznym przetwarzaniem danych, ściśle matmą też nie jest dyscyplina modelowania abstrakcyjnych problemów w formalny sposób

@Wap30: to jest zadanie z matmy ba nawet typowe bo to są przedziały na osi x, masz dodać kolejny przedział i jeśli się nakłada na istniejące to wypisać nowy zakres wartości tych przedziałów na osi
tubkas12 - >nie jest to zadanie z matmy, bo matma się nie zajmuje dynamicznym przetwa...

źródło: Screenshot_20250404-143859

Pobierz
  • Odpowiedz
Te zadanie też jest umyślnie źle rozpisane, dużo prościej dla ludzi by było umieścić rysunki przedziałów na osi x, wtedy by większość ludzi załapała od razu o co tu chodzi

@tubkas12 to jest też część zadania - umiejętność przeczytania "specyfikacji" i interpretacji jej, kandydat co zacznie od rysunku na kartce od razu ma boosta na początku, pokazuje to czy ma jakąś metodykę pracy. Można, a nawet zaleca się zadawanie dodatkowych pytań
  • Odpowiedz
Jesteś nauczycielem? Podałbyś mi jakie zadania na maturze pojawiają się na maturze?

@Ksiega_dusz: jestem. Arkusze.pl masz maturalne arkusze - tam też jest programowanie. Do roku 2023 arkusz był podzielony na dwie części, w drugiej było m.in. programowanie (+ excel i access), a pierwszej m.in. algorytmy, teraz to połączyli. Co czasami jest dosyć zabawne, bo algorytmy sypią podobnie jak wcześniej, a nie trzeba zapisywać w pseudokodzie to możesz sobie ogarnąć w
  • Odpowiedz
@tubkas12: to, że są tu przedziały nie kwalifikuje tego w żaden sposób jako "zadanie z matmy". Elementy matematyki są w każdym możliwym zadaniu algorytmicznym, nie znaczy absolutnie to że DFS czy sortowanie przez kopcowanie to "zadanie z matmy". To kompletnie bezzasadny wniosek
  • Odpowiedz
@Wap30: algorytmika to część matmy, funkcje które piszesz w programowaniu to są defacto funkcje matematyczne tylko inaczej napisane. byłeś na studiach?

te zadanie równie dobrze mógłby rozwiązać matematyk pisząc właśnie funkcję bez znajomości programowania. ba na studiach nas zmuszali do podobnych rzeczy na kartce w pseudokodzie i jeszcze trzeba opisać złożoność tego co się napisało poprawnie
  • Odpowiedz
@tubkas12: algorytmika to interdyscyplinarna dziedzina, przepychanie się gdzie ją sklasyfikować jest kompletnie bez sensu. Byłem na studiach, programowałem nie w pseudokodzie a w URM, nie musisz się obawiać że czegoś tu nie wiem czy nie rozumiem. Możesz na 100% założyć, że nie ja jestem tu problemem.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Pracuję w IT już z 10 lat, ale ja widocznie miałem normalnych pracodawców. Jakby ktoś mi kazał usiąść do PC, i coś pisać ad hoc to wstałbym, grzecznie podziękował i wyszedł.

Moje rozmowy trwały nawet po 3-4h, ale były to sympatyczne rozmowy na temat określonych rozwiązań - pomysłów na rozwiązywanie określonych problemów itp. Porównywanie tego, co ja robiłem a co się robi w firmie, i poszukanie wspólnej płaszczyzny. W
  • Odpowiedz