Pytanie do osób pracujących. Czy macie siłę i chce Wam się po pracy spotykać ze znajomymi? Ja odkąd pracuję 8h codziennie, jedyne o czym msrze po wyjściu z kołchozu to poleżeć, odpocząć w samotności. Jak tu dbać o znajomych, skoro każde wyjście sprawia że mam poczucie straty czasu i myśl że po powrocie już nie będę miala na nic czasu, poza szybkim umyciem się i pójściem spać, jest dołująca. #pracbaza #praca #doroslosc #introwertyzm #spanko #zycie #etat #znajomi #przyjaciele #czaswolny #ankieta #logikaniebieskichpaskow #logikarozowychpaskow
Po pracy
Mam siłę, chętnie często spotykam się ze znajomymi24.4% (189)
Nie mam siły, nie chce mi się i rzadko się spotyka67.8% (525)
@costusmierdzi jak miałem 20 lat to balanga na całego po robocie 10h. Dziś 40 lat i mogę się co najwyżej na kawę w sobotę umówić z kimś raz na 2 tygodnie. Nie chodzi o to, że nie mam czasu, tylko nie czuję już takiej potrzeby.
@costusmierdzi: Praca i bieżące obowiązki sprawiają, że zazwyczaj nie mam na nic ochoty ani wręcz siły. Zauważyłem, że za dodatkowe prace (jakieś porządki w ogrodzie, składanie mebli itp.) i rozrywki (rower, planszówki, ksiażki, nawet gry komputerowe) biorę się chętnie wtedy kiedy mam wcześniej 2-3 dni wolnego od pracy. Dopiero wtedy odzyskuję energię i chęci.
@costusmierdzi Mam tak samo mimo, że pracuję w branży IT. Jakoś tak zmenczon i śpiąc po 8 godzinach klikania w gombuder. Nic się nie chce, wykąpię się i zawinięty wole pograć na gombuderze, film obejrzeć lub podźwigać żelastwo w swojej chłopskiej krypcie.
@costusmierdzi: nie mam się spotykać z nikim bez względu na to czy pracuję z biura czy pracuję z domu czy mam wolne, ugułem prawie wcale nie mam potrzeby spotykania się z kimkolwiek
a po pracy nawet nie czuję się zmęczona (odpowiadam na maile w biurze obsługi klienta)
@costusmierdzi ja pracuje 50h tygodniowo na etacie, wracam koło 16 do domu i robie coś na ogrodzie, pogrzebie przy aucie. 2 weekendy poświęcam na swój biznes (na tygodniu czasem tez) a pozostałe 2 weekendy w miesiącu spędzam czas z różową zwoedzajac plaże, klify i inne zamki ( ͡º͜ʖ͡º)
@costusmierdzi: raz w tygodniu, w piątek, jak sam Pan Bóg przykazał, trzeba się zobaczyć z przyjacielem, wypić piwerko, ale nie na mieście, tylko w domu, jak cywilizowany człowiek.
@Bpnn: no nie mam poczucia straty czasu, bo dla zdrowia psychicznego potrzebny jest czas kiedy nie musisz z nikim gadac, wysilać się, możesz pomyslec o swoim zycku, poczytać coś, chill
@maciejj: no właśnie dobrze jest się skupić na jakiejś najbliższej przyjaźni, a te wszystkie dalsze znajomosci trochę cierpią w zycoi dorosłym. I na co było to poznawanie Tylu ludzi w młodości xD
@costusmierdzi: to jestem ja, od razu z góry mowie ze nie spotkam bo mi się nie chce i nawet nie chce mi się wymyślać wymówek tylko wale prosto z mostu xD
@costusmierdzi: po pracy zwykle wracam zmęczony, bo trzaskam nadgodziny i dojazdy mam długie, ale wystarczy godzinka regeneracji w domu, prysznic, szamka i mogę działać dalej. Ta regeneracja jest bardzo ważna, u mnie najlepiej w samotności. Lezenie z telefonem to nie regeneracja! Potem mam czas i checi się spotkać czy nawet pobiegać. Inna kwestia, że sporo znajomych się wykruszyło, z różnych powodów a ciężko znaleźć nowe ciekawe osoby do spedzania czasu
@costusmierdzi: mam dokladnie tak samo jak Ty. Nigdzie nie wychodzę po pracy. Po prostu biorę prysznic, jem, jeśli mam siłę i się kładę na łóżko i po prostu leżę, odpoczywam, aż zasnę.
@costusmierdzi: mam 36 lat, pracuje po 8h, czasem po 9h, wracam do domu, idę na siłownię na 2h lub na rower, mam jeszcze czas na ogarnięcie siebie, mieszkania i dziewczyny. Gdyby doba była dłuższa to dorzucił bym do tego tworzenie muzyki ale zmuszony jestem wybrać sen ( ͡°͜ʖ͡°) znajomych ogarniam w dni nietreningowe i weekendy
Po pracy
@costusmierdzi: a w domu co robisz? Siedzisz na wykopie, oglądasz filmy w internecie? To nie sprawia, że masz poczucie straty czasu?
a po pracy nawet nie czuję się zmęczona (odpowiadam na maile w biurze obsługi klienta)
Mam 36 lat i z 10 kg nadwagi xD
Inna kwestia, że sporo znajomych się wykruszyło, z różnych powodów a ciężko znaleźć nowe ciekawe osoby do spedzania czasu