Wpis z mikrobloga

Wszyscy naokoło wiemy że Java Developerów oraz Frontend Developerów narobiło się jak psów na rynku pracy.

(łatwy próg wejścia, pełno było bootcampów na te dwa kierunki, ludzie przebranżawiali się z innych zawodów, uczyli tego na studiach itd. pamiętam nawet że były momenty że ludzi brano po 6 msc bootcampach na Jave)

Ja niestety też jestem Java Developerem, skończyłem magistra na Politechnice a wciąż czuję się jak klon z memu Toy Story. Jeden z setek. W obliczu obecnego kryzysu mam negatywne myśli, przede wszystkim brak stabilności. Ciągła konkurencja itd.

Ostatnio miałem rekrutację na Java Developera, mam 7 lat doświadczenia, 2 certyfikaty z AWS'a (Solutions Architect, Associate Developer) oraz jeden z Kubernetesa (CKA). I na rozmowie na 1 etapie, na przesiewowej rozmowie dostałem do rozwiązania takie zadanie.

Find the number of positive integers not greater than N that have exactly 9 positive divisors.

Dostaje już p-------a, bo nie wiem czego się uczyć na rozmowy. Tak duży jest ekosystem w Javie.

Jaką precesję w IT polecacie gdzie nie ma aż takiej nadpodaży kandydatów, pracowników. Sieci? Adminka? Myślę coraz bardziej o jakimś awansie lub zmiany profesji. Dzięki

#devops #linux #pracait #programowanie #programista15k #programista25k #java #korposwiat #agh #studbaza #politechnikapoznanska #politechnikalodzka
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Dostaje już p-------a, bo nie wiem czego się uczyć na rozmowy. Tak duży jest ekosystem w Javie.

@Ksiega_dusz: To samo kiedyś tutaj pisałem, już z miesiąc się przygotowuję, a ciągle jeszcze mi się przypominają rzeczy, których nie ogarnąłem. Jak w trzecim tygodniu przypominałem sobie Y, to już zapomniałem część rzeczy z pierwszego tygodnia XD Chyba po prostu trzeba iść na żywioł i przyfarcic z odpowiednimi pytaniami, bo nie ma szans
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Znajomy crudziarz z takim stackiem 8 miesięcy roboty szukał aż rata kredytu go goniła, musiał iść do wojska bo nigdzie indziej nie było dla niego miejsca. Teraz jak w najbliższych latach będą zwalniać setki tysięcy crudziarzy to zacznie sie masowe przebranżawianie na kafelkarzy, zdunów, budowlanka i tam będzie dokładnie to samo co w IT.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Java traci procentowy udział w rynku od dłuższego czasu, ale wcale to nie znaczy, że pracy też ubywało. Po prostu java rosła wolniej. Teraz złote czasy w IT się skończyły i powróciła normalność. Java to akurat stabilna platforma, w której praca dla zdolnych i doświadczonych zawsze trochę będzie.

Pytanie, które podałeś, o ile nie było czysto przesiewowe, często zadają duże firmy z własnym produktem, gdzie wdrożenie nowego pracownika trochę
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: na wykopie nikt ci nie powie jak poprowadzić swoją karierę, bo ci co sie udzielają na tagu, to są bajciarze, juniory po zderzeniu z rzeczywistością i nooby. Każdy normalny już go ma na czarnej :D Swoją drogą co roku pod koniec roku jest jęczenie że kryzys i od zawsze noskille płaczą że gdzie moje 15k przecież mam 1,5 roku doświadczenia xD
  • Odpowiedz
teraz to tylko budowlanka najlepiej specjalizacja w kladzeniu plytek. 20k na reke w miesiac.

@lx200: o właśnie szukam, ktoś coś? :P
  • Odpowiedz