Wpis z mikrobloga

• 20
@Zoyav ja wolę mieć gotówkę w banku, po tym jak siostra mnie okradła z gotówki i rzeczy, dużo bezpieczniejsze dla mnie jest trzymanie tego w zabezpieczonym miejscu
  • Odpowiedz
przykro mi to pisać jako patriocie ale jednak jesteśmy pod tym względem bezmózgim narodem

@Zoyav: Blik jest popularniejszy jako forma płatności w internecie. Ogólnie jednak to karty płatnicze wciąż rządzą. A o co chodzi z tym "bezmózgim narodem"?
  • Odpowiedz
@Zoyav: Mnie to bardziej cieszy, że jesteśmy tak technologicznie do przodu, że płacimy telefonami, zegarkami. Do tego możemy płacić tym wszędzie poza januszexami, gdzie magicznym trafem terminal jest popsuty xDD.

Ja tam się cieszę, bo tnąc c---a na podatkach taki przedsiembiorca okrada każdego z nas, do tego przerąbane mają przez nich ci, którzy robią wszystko uczciwie.
  • Odpowiedz
@camelinthejungle Ta karta i ta gotówka ma taką samą g---o umowną wartość. Tylko gotówkę do ostatniej chwili masz pod ręką, a jak ci zablokują konto - to nie. Żeby nie było... Jestem zwolennikiem gotówki. A przynajmniej jej wycofania. Potem zostanie tylko barter.
  • Odpowiedz
sridom. Ta gotówka ma umowną wartość regulowaną przez ten sam system, który sankcjonuje płatności bezgotowkowe. W przypadku katastrofy czy wojny ta umiłowana gotówka ma wartość papieru, na którym ją wydrukowano.

@camelinthejungle: jaka to jest bzdura to ja nawet nie, kilka miesięcy temu był blackout w Hiszpanii i rzeczywiście, ta sama wartość xD
  • Odpowiedz
@Zoyav: uwielbiam płatności bezgotówkowe, wiem że jak już mam zapłacić VAT to trafi od na drogi, szpitale i emerytury a nie na leasing cieciembiorcy. Jak kwiczą o gotówkę to idę gdzieś indziej. Gotówka i bitcoiny = szara strefa
  • Odpowiedz
  • 12
@Zoyav

przykro mi to pisać jako patriocie ale jednak jesteśmy pod tym względem bezmózgim narodem

Ale że co? Jak jebnie system (co wiele prawakow powiela) to ta twoja złotówka w papierku będzie warta tyle samo xD
  • Odpowiedz