Wpis z mikrobloga

• 28
@Notes @Svav
A gdyby tak nie okradać ludzi na UOP z połowy wynagrodzenia? Nie wolicie sami płacić mniejszych podatków, zamiast psioczyć na tych co znaleźli na nie sposób?
Bo wiecie, jak wam się przelewa to zawsze można oddać tą połowę dochodów w darowiźnie na partię, szpital, fundację...
  • Odpowiedz
@Notes absolutnie każdy punkt, który wymieniłeś, da się podważyć i może dotyczyć normalnej, prawdziwej firmy. Dlatego ustawa o udawanych firmach jest trudna.
  • Odpowiedz
W Niemczech to funkcjonuje i urząd skarbowy oraz zoll sprawnie to kontrolują.

Albo jesteś jak przedsiębiorca i pracujesz jak przedsiębiorca albo wywalaj na umowę o pracę.

@Notes: jak to działa? Bo przez 2 lata co miesiąc wystawiałem jedną fakturę miesięcznie mojemu niemieckiemu klientowi. Dlaczego tak chciał zamiast wziąć mnie na etat skoro sprawnie to kontrolują?
  • Odpowiedz
@Notes: Pana głos brzmi jak walka klas przy akompaniamencie burżujstwa.
Czemu nie zreformować systemu podatkowego, wtedy ludzie sami by wybierali to co dla nich korzystne.
JDG dla lekarza jest idealne, dla niektórych pracowników IT także, dla budownictwa. Zmorą jest za to dla pracowników nisko zarabiających, Uber, kurier, ekspedientka w sklepie Żabka(umowa zlecenie :/ ) itd.
Sprawa nie jest taka oczywista.

Pozdrawiam i z Bogiem
  • Odpowiedz
Np jak produkujesz serki twarogowe na wyłącznosc dla Biedronki/Lidla albo frytki dla McDonalda

@loczyn: większośc b2b to nie produkcja frytek dla korpo na skalę przemysłową, tylko JDG-i jakichś kurde aplikantów radcowskich i testerów oprogramowania za smutną średnia krajową z jednym klientem do którego mówią "szanowny szefie".
  • Odpowiedz
Powinien być podatek liniowy dla wszystkich 25% (jako jedna składka - zamiast aktualnych 12% PIT + 9% zdrowotnej + pozostałe)

@Xuzoun: aha, wjebmy system emerytalny do budżetu państwa, co złego może się stać.
  • Odpowiedz
To dlaczego jest taka asymetria podatkowa między UoPem i B2B? Jakby na umowie o pracę podatki były takie same jak na B2B to przecież nikt by nie próbował z niej uciekać.

@PfefferWerfer: Dokładnie. Wystarczyłaby równa stawka podatkowa a nie trzeba by ludzi ścigać za fałszywe samozatrudnienie.
  • Odpowiedz
@Notes a zmuszanie do przechodzenia na b2b też powinno być surowo karane? Serio myślisz że to jest wybór pracownika w większości przypadków? Serio wolałbym mieć UOP i nie zastanawiać się czy jak umrze mi babcia to dostanę urlop czy nie dostanę. Jak zachoruje to też wolałbym mieć w------e jaja i leżeć w wyrze i sie nie męczyć, bo każdy dzień l-ki mnie kosztuje 4-5 stówek. Chorowałbyś? Kurde serio puknij się w
  • Odpowiedz
@Herubin:

Wystarczyłoby tak nie kraść na UOP to nie byłoby problemu B2B. Jak 2/3 wynagrodzenia podpieprzane jest w 2 progu to nie dziwne, że ludzie chcą to złodziejstwo zmniejszyć.

Pewnie, a funkcjonowanie instytucji państwa i utrzymanie publicznej infrastruktury sfinansuje się z dobrowolnych zrzutek.

A to rzekomo 500+ było populizmem xd.
  • Odpowiedz
@Notes chyba nigdy nie miałeś kontaktów na wdrożenie jakiś rzeczy na terenie przeróżnych zakładów gdzie:
-pracujesz na terenie zakladu
-pracujesz w wyznaczonych godzinach bo zakład pracuje na jedną zmianę i nie możesz tam być bez kogoś z nadzoru
-często przynajmniej w części pracujesz na sprzęcie klienta
-projekt może trwać pół roku albo i dłużej kiedy to wdrożenie jakiejś Lini produkcyjnej

Dodatkowo myślę że spokojnie większość polskich firm się nie reklamuje, od
  • Odpowiedz