Wpis z mikrobloga

Prowadzenie działaności tylko w celu unikania oskładkowania i podatków powinno być surowo karane.

@Notes: a prowadzenie działalności w celu unikania TYLKOA 26 dni urlopu, bo pracodawcy nie chętnie dają bezpłatny, unikanie pracy z biura bo na b2b kontraktor nie może od Ciebie wymagać pracy u niego w biurze? Gdyby kodeks pracy nie byl taki hermetyczny to dużo wybierało by UoP niezależnie od podatków.
  • Odpowiedz
@Notes Nie każdy potrzebuje bata nad sobą. Urlop sobie biorę kiedy chcę i jak chcę. Poprostu mniej zarobię. Jak mam ochotę to poszukam kolejnego kontrahenta ale jeden mi w zupełnie wystarczy. Zresztą mógłbym iść na UoP ale nie chce być dymany jak ty
  • Odpowiedz
@Notes: masz narracje jak by B2B nie płaciło podatków w ogóle, a często Ci ludzie płacą większe niż Ci etatowcy.

Zresztą mniejszy to jest głównie ZUS, ale przez to mniejsza jest później emerytura. Wiec wszystko się wyrównuje. Zastanawiam się gdzie ty widzisz te "mniejsze podatki" płacone przez B2B. Bo chyba nie chodzi Ci o tą garstkę co płaci 8.5% i zaraz ich zgarna bo US już to dawno podważył?
  • Odpowiedz
no tak, czyli lepiej żeby ryczałtowcy płacili gównianą stawkę 300zł tytułem składki zdrowotnej, na pewno to będzie lepsze rozwiązanie, wcale nie obciąży budżetu xD

@Xuzoun: nie, najlepiej wprowadzic test przedsiębiorcy i tyle.

Prosty system podatkowy

@Xuzoun: prosty system podatkowy to jednorożec, a właściwie unicorn z pdowójną dupą - rzecz zwyczajnie niemożliwa, nie da się skomplikowanej gospodarki obłożyć prostym systemem podatkowy,/
  • Odpowiedz
masz narracje jak by B2B nie płaciło podatków w ogóle, a często Ci ludzie płacą większe niż Ci etatowcy.

@Hmrogrz: Nie, nie płacą wyższych. Tak patrząc to ja z giełdy corocznie płacę więcej niż jakiś-tam rencista w nominale, ale co z tego skoro stawka jest niższa i mi rośnie szybciej niż jemu.

Zresztą mniejszy to jest głównie ZUS, ale przez to mniejsza jest później emerytura.

@Hmrogrz: Wysokości emerytur
  • Odpowiedz
  • 1
@Vaclav

A gdyby tak nie okradać ludzi na UOP z połowy wynagrodzenia? Nie wolicie sami płacić mniejszych podatków, zamiast psioczyć na tych co znaleźli na nie sposób?

Bo wiecie, jak wam się przelewa to zawsze można oddać tą połowę dochodów w darowiźnie na partię, szpital, fundację...

To dobra połowa wypłaty, największy próg 32%, jeden z niższych w europie. Polacy chcą niskich podatków i państwa opiekuńczego, a potem dziwią się że budżet
  • Odpowiedz
powinni w końcu wprowadzić te ustawę o „udawanych firmach”.

W Niemczech to funkcjonuje i urząd skarbowy oraz zoll sprawnie to kontrolują.

Albo jesteś jak przedsiębiorca i pracujesz jak przedsiębiorca albo wywalaj na umowę o pracę.

Prowadzenie działaności tylko w celu unikania oskładkowania i podatków powinno być surowo karane.

@Notes: a wiesz dlaczego przez ostatnie 10 lat tego nie zrobili i prawdopodobnie nie zrobi przez kolejne 10? Bo co bardziej rozgarnięci specjaliści uciekną za granicę,
  • Odpowiedz
@xfin: "błędnie zakłądasz, że postulat o równość wobec prawa bez kombinowania jest ciągnięciem w dół"
Ale o jakiej nierówności tutaj mówisz, oba postępowania, zarówno UoP jak i to "fejkowe" B2B jest w 100% zgodne z prawem. To my teraz w tej dyskusji próbujemy napisać własną definicje "prawilnego" B2B.
To jest tak jakbyśmy teraz powiedzieli że jeśli ktoś kupuje produkty tańszych zagranicznych marek a nie polskich, oszukuje społeczeństwo bo powinien solidarnie
  • Odpowiedz
@Filipterka25

>masz narracje jak by B2B nie płaciło podatków w ogóle, a często Ci ludzie płacą większe niż Ci etatowcy.

@Hmrogrz: Nie, nie płacą wyższych. Tak patrząc to ja z giełdy corocznie płacę więcej niż jakiś-tam rencista w nominale, ale co z tego skoro stawka jest niższa i mi rośnie szybciej
  • Odpowiedz
@Notes Ale udawał czy nie udawał nie powinno zależeć od uznaniowości urzędnika i to probują tłumaczyć wam ludzie.
Jest wiele różnych sytuacji, a prawo powinno być proste, przejrzyste i nie być wymierzone przeciwko obywatelom. Dlatego ostatnimi osobami żeby sie za to zabierać powinni być lewicowi aktywiści czy ludzie co cale życie robią na UoP o nawet nie odróżniają brutto od netto.
  • Odpowiedz