Wpis z mikrobloga

@BlackpillMonster powinni w końcu wprowadzić te ustawę o „udawanych firmach”.
W Niemczech to funkcjonuje i urząd skarbowy oraz zoll sprawnie to kontrolują.
Albo jesteś jak przedsiębiorca i pracujesz jak przedsiębiorca albo wywalaj na umowę o pracę.
Prowadzenie działaności tylko w celu unikania oskładkowania i podatków powinno być surowo karane.
  • Odpowiedz
  • 497
@odysjestem masz więcej niż jednego kontrahenta i nie masz podpisanych zjebo kontraktów, z zakazem współpracy z firmami o podobnym profilu działalności, niż ta, której aktualnie świadczysz usługi. B2B to nie przedsiębiorcy, a ukryty etat.
  • Odpowiedz
@Svav Przeciez mozesz byc firmą i miec zakaz konkurencji. Np jak produkujesz serki twarogowe na wyłącznosc dla Biedronki/Lidla albo frytki dla McDonalda
  • Odpowiedz
@Svav to też jeden z punktów - w pełni się zgadzam!

@witek91PCK kolega wyżej napisał a ja niżej dopisałem. Poczytaj!

@matys210 mam mikrofirme zatrudniającą kilku pracowników. To właśnie tacy jak ja najwięcej obrywają od państwa więc trzymaj dziób na kłódkę. Wyżej ci wypisałem kiedy ktoś ściemnia i dlaczego nie powinien.
  • Odpowiedz
@loczyn tu się rozmawia ø jednoosobowej działaności gospodarczej miśku.
Ciężko udawać bycie firmą jak masz mleczarnię produkującą nabiał i zatrudniasz ludzi XD
  • Odpowiedz
Prowadzenie działaności tylko w celu unikania oskładkowania i podatków powinno być surowo karane.

@Notes: To dlaczego jest taka asymetria podatkowa między UoPem i B2B? Jakby na umowie o pracę podatki były takie same jak na B2B to przecież nikt by nie próbował z niej uciekać.

No ale tak - na B2B masz ryczałt 8,5% czy zwrot VATu, a na UoP masz podatek 40% - naprawdę ciekawe ( ͡° ͜
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer bo z założenia działania gospodarcza ma się rozwijać i powiększać. Z czasem może zatrudniać pracowników. Z punktu widzenia państwa dzielność gospodarcza powinna napędzać gospodarkę i w ostatecznym rozrachunku płacić więcej podatków.
  • Odpowiedz
@Notes: Nigdy nie rozumiem tego myślenia XD, jak na umowie mam źle, to na B2B nie możesz mieć lepiej. A nie lepiej by było zmniejszyć podatki na UoP tak żeby się nie opłacało kombinować z "udawanymi firmami". Ale wiadomo, lepiej ciągnąć w dół, jak w tym kawale o kotle, gdzie diabeł oprowadza po piekle i pokazuje że każdy kraj ma swój kocioł w którym gotuje się dany naród i przy
  • Odpowiedz
@Notes A jak jestes konsultantem branżowym i podpisujesz roczny kontrakt na postawienie pipeline w jakies firmie + podpisujesz zakaz konkurencji z dodatkowym rokiem po to jestes firmą czy nie?
Ogolnie stawiasz takie systemy w roznych firmach ale jakas firma chce po prostu zaplacic za to by być przed innymi. To jestes czy nie jestes?
  • Odpowiedz
@mala_zolta_kaczuszka tylko właśnie nikt się nie wybija wyżej. Najczęściej na takiej udawanej działaności ci pseudobiznesmeni zarabiają niewiele więcej niż jakby byli na umowie o pracę.
Kwota na fakturach jest odpowiednio wyższa o podatki, składki i coś tam więcej zostaje bo jednak niby mają firmę.
Na tym polega oszustwo.
Jakbyś przeczytał moje wcześniejsze komentarze to wiedziałbyś jakie mam podejście. O podatkach też napisałem…

Nie mam nic przeciwko jednoosobowym dzielnościom gospodarczym gdzie firma ma kilku różnych klientów
  • Odpowiedz