Wpis z mikrobloga

niemal wszystkie punkty spełnia firma budująca dom u klienta

@MamCieNaHita: rozmawiamy o JDG na b2b a nie ekipie budowlanej dzbanie xD ale co tam czytanie ze zrozumieniem...
  • Odpowiedz
@bacaa90: No a na przykład jeśli dzisiaj coś robię na UoP dla mojego pracodawcy, ale chcę otworzyć firmę i dzięki temu moje usługi sprzedawać innym, ale na początku gdy jeszcze nie znajdę innego klienta, to ile czasu na znalezienie kogoś Wasza Wysokość mi da ? 3 tygodnie i jak nie to zamykam ?
  • Odpowiedz
masz więcej niż jednego kontrahenta

@Svav: Czyli co - firmy, które są podwykonawcą dla jakiejś innej firmy i produkują tylko dla jednego kontrahenta, też do zamknięcia?

@Notes Śmieszy w takich wątkach zawsze, jak ludzie chcą dowalić "złym programistom, co za dużo mają i oszukujo", gdy w rzeczywistości to firmy często zmuszają do takiej formy zatrudnienia, aby oszczędzić na kadrach i omijać
  • Odpowiedz
@topikPajak i @mala_zolta_kaczuszka pięknie podsumowali temat. Każda działalność i każda branża jest inna i ma swoją specyfikę. Gość przywalił się do kontraktorów na b2b wierdząc, że okradają państwo, a jednocześnie łatwo przemilcza, że:

- nie każdy przedsiębiorca rozlicza się niskim ryczałtem, większość płaci 12% i więcej (czyli tyle ile na UoP w pierwszym rogu)
- Wielu korzysta z podatku liniowego 19% albo z klasycznej skali podatkowej 19/32 taksamo jak UoP
- Przedsiębiorcy płacą
  • Odpowiedz
@Notes zamiast cisnąć o obniżenie UoP to lepiej żeby sąsiad miał gorzej. Nie mam urlopów, nikt mi za chorobę nie płaci. W zamian biorę niższe składki tu i teraz. Moje ryzyko nie twoje. A dzięki temu że ja mam więcej to inni też mają więcej bo wydaje te pieniądze tu i teraz
  • Odpowiedz
No dokładnie, takiego debila jak @Notes to nie słyszałem dawno xdd gwóźdź w głowie i zazdrość że 1 osoba wykręca wiecej niz jego dwóch pracowników ciężko na niego pracujących xd

@matys210: a moze jakies arguemnty a nie wyzwiska? bo takie wypowiedzi stawiaja cie w kiepskim swietle.
ja nikomu nic nie zazdroszcze. lepszego zycia niz mam nie moglem sobie wymarzyc. oczywiscie, ze zawsze mogloby byc lepiej ale trzeba znac swoje ograniczenia. nie
  • Odpowiedz
Prowadzenie działaności tylko w celu unikania oskładkowania i podatków powinno być surowo karane.

B2B to nie przedsiębiorcy, a ukryty etat.

@Svav: Dokładnie, a to tylko początek zalet tego rozwiązania. Nikt o zdrowych zmysłach, nie będzie płacił 32% dochodowego od września. Zresztą, większość ludzi na b2b i tak płaci dużo większe podatki, niż etaciarze.
@Notes: XD
  • Odpowiedz
Śmieszy w takich wątkach zawsze, jak ludzie chcą dowalić "złym programistom, co za dużo mają i oszukujo", gdy w rzeczywistości to firmy często zmuszają do takiej formy zatrudnienia, aby oszczędzić na kadrach i omijać prawo pracy.

A odnośnie tych twoich warunków jak rozpoznać "fałszywą działalność", to spokojnie znalazłbyś na każdy z tych punktów kilka przykład zwyczajnych firm, które je spełniają.

@wstanczyk: no i to jest glowny proboem bo to ze z tego
  • Odpowiedz
@zarowka12: Co to w ogole za poryty argument z tym 1 kontrahentem. Jak się dogadam z jednym klientem na stawke ktora obu pasuje i nie mam akurat ochoty robic dla wiekszej ilosci to co komu do tego.

W ogole może zacznijmy się skupiać na sednie problemu czyli zlodziejskim opodatkowaniu UoP. Serio nikt by sie tak masowo nie bawił gdyby na przykład zaktualizować progi podatkowe do realiów 2024.... A tak to
  • Odpowiedz
@loczyn tu się rozmawia ø jednoosobowej działaności gospodarczej miśku.

Ciężko udawać bycie firmą jak masz mleczarnię produkującą nabiał i zatrudniasz ludzi XD

Czyli jak sam prowadzę mleczarnię to nie jestem firmą, ale jak zatrudnię sobie pracownika to już jestem prawdziwą firmą? XD
  • Odpowiedz
Podatki w Polsce są umiarkowane w skali Europy. Są one potrzebne do prowadzenia i rozwoju infrastruktury, publicznego szkolnictwa i służby zdrowia. Jeżeli chcemy, by Polska się rozwijała dla wszystkich, bez względu na osiągany dochód, to powinniśmy spojrzeć na coś więcej niż czubek własnego nosa i krawędź drzwi swojego domu.
Inaczej będziemy podążać w stronę Ameryki, gdzie jest ogromne rozwarstwienie społeczne z patologicznie drogą służbą zdrowia, kurczącą się klasą średnią i potężnym wpływem
  • Odpowiedz
nasi zachodni sąsiedzi zamykają też EJ albo sprowadzają pigmentododatnich i sponsorują im wakacje zycia

@fortySeven: przepisy o udawanej dzialnosci istnieja juz od wielu lat. rzady zielonych to wypadek przy pracy i spoleczenstwo juz to zauwazylo ;) mlode pokolenia daly sie nabrac na populizm. to inny temat na dluzsza dyskusje.
tak czy siak ten argument jest inwalida bo zamykanie EJ przez zielonych nie ma nic wspolnego z tym o czym dyskutujemy.

zresztą i tak
  • Odpowiedz
ak na umowie mam źle, to na B2B nie możesz mieć lepiej. A nie lepiej by było zmniejszyć podatki na UoP tak żeby się nie opłacało kombinować z "udawanymi firmami". Ale wiadomo, lepiej ciągnąć w dół,

@mala_zolta_kaczuszka: błędnie zakłądasz, że postulat o równość wobec prawa bez kombinowania jest ciągnięciem w dół.

Ciągnięciem w dół jest właśnie przechodzenie na fejkowe b2b (i elo) zamiast realnego społecznego działania w celu "zmniejszenia podatków
  • Odpowiedz
ale warto wtedy przeprowadzic kontrole i sprawdzic czy dany biznesmen nie unika uoP ;)

@Notes: No i powodzenia w udowadnianiu tego, jak ludzie pracują na zdalnym. Serio, nie ma zakazu świadczenia usług tylko dla jednej firmy, podobnie jak nie ma nic dziwnego w udostępnianiu podwykonawcy sprzętu, miejsca do pracy, czy określaniu mu godzin, w których ma tę pracę wykonywać, jeśli jest to istotne dla realizacji zlecenia. To nie jest takie
  • Odpowiedz