@Herubin No dokładnie, takiego debila jak @Notes to nie słyszałem dawno xdd gwóźdź w głowie i zazdrość że 1 osoba wykręca wiecej niz jego dwóch pracowników ciężko na niego pracujących xd
@Notes: jestem w szoku że na wykopie taki komentarz jest najbardziej plisowany. Coś się zmienia w tym kraju, coraz mniej ludzi nie rozumie, że to unikanie podatków a nie podatki są kradzieżą.
@mala_zolta_kaczuszka Nie ty k---a kasztanie, tylko potrzebujemy tych podatków do sprawnego funkcjonowania samorządów i państwa w ogóle, sami sobie sranie do gniazda a potem płaczecie że podatki c---a dają. Dają bo prawo podatkowe w poslce jest dziurawe jak sito i wypadałoby żeby ktoś w końcu się za to wziął
@Herubin to może inaczej. Jeśli jesteś przedsiębiorcą, który musi wysłać CV, aby zdobyć pracę, a nie np. ofertę handlową, to taki z Ciebie przedsiębiorca jak ze mnie, czyli żaden, pomimo tego, że mam niby działaność
Weź pod uwagę ile teraz osób unika podatków (mechanicy, budowlańcy) - to trzeba uszczelnić i zwiększyć wpływy Uproszczenie podatków to też niższe koszty obsługi Warto też zrewidować zbędne wydatki jak 800+ i resztę socjalu
@Creamfields: taka beka ze mnie, ze kontrolowanie udawanych dzialnosci to sprawnie dzialajce prawo w cywilizowanym panstwie i jakby nie bylo jednej z lepszych gospodarek europy jak i swiata xD misiaczku to nie jest moj pomysl tylko napisalem, ze niemcy tak robia i jest git xD wiec BEKA z ciebie bo ani nie potrafisz czytac
Prowadzenie działaności tylko w celu unikania oskładkowania i podatków powinno być surowo karane.
@Notes: nie! Skąd takie niewolnicze myślenie? Przecież płaci składki i podatki. Każdy powinien mieć możliwość zawarcia umowy takiej, jaka mu pasuje. Tak naprawdę problem leży w tym, że umowa o pracę jest za bardzo opodatkowana i to ją należy zreformować.
Jeśli działasz w ten sposób to działasz na szkodę społeczeństwa. Nie płacisz podatków na państwo które daje ci możliwość w miarę przystępnego życia.
@Notes: Ja bym się nawet z tym zgodził, ale niech najpierw wezmą się za robiących na czarno, całą budowlankę/wykończeniówkę, usługi "z fakturą drożej", za rolników nie płaciących złamanego grosza na NFZ, to wtedy bardzo chętnie porozmawiam o uczciwym etacie.
masz więcej niż jednego kontrahenta i nie masz podpisanych zjebo kontraktów, z zakazem współpracy z firmami o podobnym profilu działalności, niż ta, której aktualnie świadczysz usługi. B2B to nie przedsiębiorcy, a ukryty etat.
@Svav: od kiedy to firma musi mieć więcej niż jednego kontrahenta?
To nie lepiej zrobic tak by nie oplacalo sie isc na JDG dla ludzi co teoretycznie są UoPowcami? (Ponizej 10k pln)
@loczyn: Nie, bo ktoś na leczenie tego towarzystwa musi zarobić. Ewentualnie, dowalić większe koszty na JDG by się nie opłacało wiać na nie z UoP, ale to byłoby wylanie dziecka z kąpielą, gdyż są branżę, gdzie JDG to domyślna forma a klientów ma jest wielu.
Przeciez mozesz byc firmą i miec zakaz konkurencji. Np jak produkujesz serki twarogowe na wyłącznosc dla Biedronki/Lidla albo frytki dla McDonalda
@loczyn: to wtedy najpewniej jesteś spółką zoo, a nie JDG, zatrudniasz ludzi, masz jakieś środki produkcji (maszyny, nieruchomości), płacisz kilku dostawcom itd. A nie, że jesteś jednym bolkiem z laptopem, który wystawia jedną FV jednemu zleceniodawcy.
@Benio_Czarodziej: @fortySeven: mnie akurat nic nie piecze i nie boli. pomysl z dojechaniem pseudobiznesmenów nie jest moj tylko napisalem co robia nasi zachodni sasiedzi i ze uwazam to za sluszne. najwidoczniej skoro inne panstwo prowadzi takie kontrole to nie jest to kwestia mojego pieczenia czy bolu ;) uwazam, ze to znajzwyklejsze okradanie obywateli.
@zarowka12 "@Herubin to może inaczej. Jeśli jesteś przedsiębiorcą, który musi wysłać CV, aby zdobyć pracę, a nie np. ofertę handlową, to taki z Ciebie przedsiębiorca jak ze mnie, czyli żaden, pomimo tego, że mam niby działaność"
źródło: 9cejox
PobierzNie ty k---a kasztanie, tylko potrzebujemy tych podatków do sprawnego funkcjonowania samorządów i państwa w ogóle, sami sobie sranie do gniazda a potem płaczecie że podatki c---a dają. Dają bo prawo podatkowe w poslce jest dziurawe jak sito i wypadałoby żeby ktoś w końcu się za to wziął
@Filipterka25: no gorzej i tak już nie będzie xD
Weź pod uwagę ile teraz osób unika podatków (mechanicy, budowlańcy) - to trzeba uszczelnić i zwiększyć wpływy
Uproszczenie podatków to też niższe koszty obsługi
Warto też zrewidować zbędne wydatki jak 800+ i resztę socjalu
@Creamfields: taka beka ze mnie, ze kontrolowanie udawanych dzialnosci to sprawnie dzialajce prawo w cywilizowanym panstwie i jakby nie bylo jednej z lepszych gospodarek europy jak i swiata xD
misiaczku to nie jest moj pomysl tylko napisalem, ze niemcy tak robia i jest git xD wiec BEKA z ciebie bo ani nie potrafisz czytac
Na żywo też bym cie nazwał j-----m kasztanem ze zrozumieniem ekonomii na poziomie 4 latka xD
@Notes: nie! Skąd takie niewolnicze myślenie? Przecież płaci składki i podatki. Każdy powinien mieć możliwość zawarcia umowy takiej, jaka mu pasuje. Tak naprawdę problem leży w tym, że umowa o pracę jest za bardzo opodatkowana i to ją należy zreformować.
@Notes: Ja bym się nawet z tym zgodził, ale niech najpierw wezmą się za robiących na czarno, całą budowlankę/wykończeniówkę, usługi "z fakturą drożej", za rolników nie płaciących złamanego grosza na NFZ, to wtedy bardzo chętnie porozmawiam o uczciwym etacie.
Ale wiadomo, że tego nie zrobią żeby sie
@Svav: od kiedy to firma musi mieć więcej niż jednego kontrahenta?
@loczyn: Nie, bo ktoś na leczenie tego towarzystwa musi zarobić. Ewentualnie, dowalić większe koszty na JDG by się nie opłacało wiać na nie z UoP, ale to byłoby wylanie dziecka z kąpielą, gdyż są branżę, gdzie JDG to domyślna forma a klientów ma jest wielu.
@loczyn: to wtedy najpewniej jesteś spółką zoo, a nie JDG, zatrudniasz ludzi, masz jakieś środki produkcji (maszyny, nieruchomości), płacisz kilku dostawcom itd. A nie, że jesteś jednym bolkiem z laptopem, który wystawia jedną FV jednemu zleceniodawcy.
@Benio_Czarodziej: @fortySeven: mnie akurat nic nie piecze i nie boli. pomysl z dojechaniem pseudobiznesmenów nie jest moj tylko napisalem co robia nasi zachodni sasiedzi i ze uwazam to za sluszne. najwidoczniej skoro inne panstwo prowadzi takie kontrole to nie jest to kwestia mojego pieczenia czy bolu ;)
uwazam, ze to znajzwyklejsze okradanie obywateli.