Wpis z mikrobloga

Jeśli jest otoczone miłością i zrozumieniem to nikt go nie bije. Karałbyś w ten sposób osobę starszą? Uważasz że starcom w DPSach można dawać klapsy? Przecież oni też nie rozumieją?

@Zgrywajac_twardziela: nie jestem fanem bicia dzieci ale kompletnie nie ida Ci analogie. miedzy dzieckiem a osoba starsza z DPSu jest roznica taka, ze dziecko nie rozumie bo nie zdazylo zrozumiec i jeszcze sie nauczy, starzec juz sie nie nauczy -
  • Odpowiedz
@Zgrywajac_twardziela: Czyli hipotetycznie jakbym zobaczył że ktoś np na placu zabaw strzela swojego dzieciaka z płaskiej to mogę wezwać policję i pójdzie to do sądu jako pobicie? Jeśli tak to jestem zaskoczony, to bardzo cywilizowane, myślałem że się kończy na niebieskich kartach kuratorach i innym tego typu szajsie który do niczego nie prowadzi
  • Odpowiedz
@Darth_Gohan: szkoda strzepic ryja, wiekszosc ludzi ktorzy z Toba wchodza w dyskusje nie ma zadnych dzieci albo jedno max lvl 4 i sie madrza jakby na wychowaniu zeby zjedli a jeszcze nawet nie zdazyli odczuc skutkow swoich metod wychowania xD moja znajoma z pracy tez ostatnio byla dumna, ze jej syn lvl 4 umie samodzielnie wchdozic po schodach ale ma problemy ze schodzeniem.

no i moje ulubione creme de la
  • Odpowiedz
@Zgrywajac_twardziela: z ta tresura tez bym sie tak nie rozpedzal. kazda czynnosc dazaca do egzekwowania okreslonego zachowania na innym osobniku to tresura. poza tym nie zadziala w podobnym stopniu. dziecko nawet jesli ze strachu to bedzie sie zachowywac w okreslony sposob bo sie tego nauczy. starzec z demencja nie bedzie pamietal, ze wczoraj dostal lanie za niewykonanie jakiej czynnosci
  • Odpowiedz
@Archaniol_bo_rzyga_bryje to ci tylko powiem, że pewnie jakieś 98% ludzi 40+ w tym kraju dostawała w dupe od rodziców a nie są patolami XD

Tzn. wiadomo, że co innego jest patologiczne bicie, żeby skrzywdzić, a co innego to, co normalni rodzice rozumieli kiedyś jako klapsa w dupsko.
@mirko_anonim a ty grozisz starszemu typowi pobiciem i dziwisz się, że się z tobą nie będzie bić XD jak chcesz krytykować debilne zachowania
  • Odpowiedz
@pan_hrabia: Chyba nie uważasz, że dziecko, które stało się ofiarą, bo było słabsze i "pod ręką" jest czemukolwiek winne? Ale zgodzę się, że ojciec opa np. zasłużył sobie na to, żeby ktoś zrobił mu to samo, tylko nie o takiej sytuacji pisałem, a takiej w jakiej był op będąc dzieckiem
  • Odpowiedz
@Zgrywajac_twardziela: juz Ci tlumaczylem. ludzie starsi, z demencja przetrzymywani w dpsach sa praktycznie pod calodobowa opieka. to sa ludzie ktorzy zostali wykluczeni z zycia w spoleczenstwie, w przeciwienstwie do dzieci ktore sa do niego dopiero wpuszczane.

Była historia Henrego Molaisona(znanego bardziej jako "pacjent HM"), który całkowicie stracił pamięć krótkotrwałą. Chłop nie pamiętał że 5 minut wcześniej rozmawiał z terapeutą, ale czynności których nauczył się instynktownie zapamiętywał, tyle że nieświadomie. Zagadkę
  • Odpowiedz
@ZielonyRozpustnik:

juz Ci tlumaczylem. ludzie starsi, z demencja przetrzymywani w dpsach sa praktycznie pod calodobowa opieka. to sa ludzie ktorzy zostali wykluczeni z zycia w spoleczenstwie, w przeciwienstwie do dzieci ktore sa do niego dopiero wpuszczane.

I to ma być usprawiedliwienie dla bicia dzieci? Jak dla mnie wyjątkowo słabe.

czyli na podstawie historii jednego czlowieka stwierdzasz zachowanie wszystkich ludzi
  • Odpowiedz
I to ma być usprawiedliwienie dla bicia dzieci? Jak dla mnie wyjątkowo słabe.

@Zgrywajac_twardziela: nic takiego nie powiedzialem. to jest usprawiedliwienie dlaczego wobec starszych z demencja nie powinno sie stosowac tych samych metod co wobec dzieci i nie porownywac ich do siebie - co zasugerowales w jednym z pierwszych komentarzy porownujac jednych do drugich

Instynktownie dziecko się tego "nauczy" jak już się sparzy.

@Zgrywajac_twardziela: problem w tym, ze
  • Odpowiedz