Wpis z mikrobloga

@ZielonyRozpustnik: jeśli nie potrafisz i nie masz warunków żeby poświęcić od samego początku należyty czas i uwagę aż trójce dzieci, to po co je robisz? Relacje tworzy się od samego początku, od chwili kiedy pierwszy raz masz dziecko na reku, wszystko dalej jest efektem.
Jeśli nie jesteś w stanie ogarnąć trójki na ulicy to lanie i warczenie nadal nie jest tu rozwiązaniem. To jest nadal konsekwencją twoich decyzji o trójce
  • Odpowiedz
jak najbardziej mają prawo do błędów, ale bądźmy refleksyjni i sami przed sobą świadomi, że krzyk i brutalne postawienie dziecka do pionu to błąd, a nie spoko sposób na trudne sytuacje z dzieckiem "bo skuteczne"

@NieBendePrasowac: ale nikt z nas ani razu nie powiedzial, ze bicie dziecka jako forma wychowawcza jest ok. my caly czas mowimy, ze kontrolnego klapsa w kryzysowych sytuacjach nie powinno sie az tak pietnowac, bo jak
  • Odpowiedz
@ZielonyRozpustnik: co do zabierania zabawek to myślę, że to bez sensu. Dużo lepsze jest tłumaczenie, rozmowa o tym, konsekwentne współdziałanie, dawanie przykładu i ograniczenie zagracania przestrzeni zbyt duża ilością nabytych przedmiotów.
  • Odpowiedz
nie powinno sie az tak pietnowac, bo jak sam piszesz rodzice maja prawo do bledu ale jednoczesnie przyklaskujesz koledze ktory chce wysylac do wiezienia rodzicow ktorzy chociaz raz dali dziecku klapsa

@ZielonyRozpustnik: inaczej odebrałem to co pisałeś wcześniej. Też nie jestem za potępieniem i skazywaniem rodzica, jeśli dał dziecku małego klapsa albo na nie nawrzeszczał, chociaż zdecydowanie się nie zgadzam, że to jest słuszne bo "bachor zasłużył sobie" albo "to
  • Odpowiedz
inaczej odebrałem to co pisałeś wcześniej.

@NieBendePrasowac: no wlasnie nie rozumiem dlaczego. od samego poczatku pisze o malym klapsie w jakiejs kryzysowej sytuacji i kazdy moj rozmowca sprowadza to do regularnego bicia i podaje jakies przyklady z zycia codziennego.

chociaż zdecydowanie się nie zgadzam, że to jest słuszne bo "bachor zasłużył sobie" albo "to najskuteczniejsze, żeby postawić dzieciaka do
  • Odpowiedz
@paulina-em: Jasne, że dziecko się wychowuje od małego. Zwyczajnie pokazałem sytuację w której moim zdaniem to nie jest nawet klaps ale uświadomienie dziecku, że inną istotę może boleć.

Tylko tyle i aż tyle. Dla innych oznacza to praktycznie n-----------e dziecka tak że niebieską kartę trzeba robić.

Zwyczajnie uważam to za przesadę.

Powodzenia w wychowywaniu bombla :)
  • Odpowiedz