Wpis z mikrobloga

LISTA ROŚLINNYCH ŹRÓDEŁ BIAŁKA

Zawartość ekwiwalentu białka wzorcowego na 100g (wykorzystanego biologicznie), koszty i ilość dla pokrycia 150g (minimalne ilości zalecane przy aktywności fizycznej siłowej).

Białko Wegan - Lista Źródeł

#arth #arthdieta #arthprotein #arthbialko #dieta #dietetyka #odzywianie #zywnosc #zdrowie #weganizm #vegan #vege #wege #bialko #protein #poradnik #poradnikdieta #nacodzien #sport #aktywnosc #aktywnoscfizyczna #silownia #mirkokoksy #mikrokoksy
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Darksed: Wystarczy 1.5g na kg biorąc za referencję zalecane BMI, by osiągnąć pozytywny bilans azotowy, co daje ~100kg w przedziałach zalecanego BMI.
Zrób testy produktów ubocznych przemian azotowych w moczu by przekonać się czy jesteś na pozytywnym bilansie azotowym. Zwiększanie białka kiedy już jesteś na pozytywnym bilansie nie przynosi żadnych udowodnionych korzyści. Optymalnie dla świętego spokoju jest dostarczać 1.8g na kg masy ciała, ale 1.5g też wystarczy na styk.
  • Odpowiedz
@bambaryua: Wartość nominalna białka nie mówi nic na temat ilości biologicznie wykorzystanego białka. Istoty jest profil aminokwasów egzogennych oraz strawność, także zawartość nominalną białka roślinnego można zwykle podzielić przez 2 by osiągnąć realnie wykorzystywaną ilość.
  • Odpowiedz
@Darksed: To nie jest dla osób trenujących zawodowo ;) Oni mają swoich dietetyków, a raczej powinni mieć. A wśród wegan nawet minimalna podaż 60g dzienne EBW jest rzadka.
  • Odpowiedz
@bambaryua: Wszystko jest surowe. To jakaś różnica? Oczywiście, że strawność jest szacowana po ugotowaniu. Nikt nie je surowych. W większości są toksyczne na surowo.
  • Odpowiedz
@Arths: wiekszosc straczkowych ma przed ugotwaniem troche ponad 20 g bialka, po ugotwaniu to spada do troche ponizej 10. Przebrnąłem przez naprawdę wiele stron w necie i w koncu znalazlem info, ze to polega na tym, ze ono sie zwiazuje jakos i przyswajalnosc sie zwieksza do ponad 80%, czyli tylko 10 punktów procentowych mniej niz w przypadku miesa.
  • Odpowiedz
@bambaryua: Ilość nie spada, tylko ulegają rehydracji, więc ilość białka pozostaje taka sama jak we wstępnie odmierzonej ilości, tylko waga wzrasta za sprawą wody.
Podobnie jest ze zbożami - waga wzrasta ~3-krotnie ze względu na rehydrację.
Strawność jest szacowana na podstawie ugotowanej żywności - jeśli wymaga gotowania. Średnia strawność produktów roślinnych to między 60-80%, zależnie od zawartości błonnika i jego rodzaju, czy zawartości substancji antyodżywnych oraz kilku innych czynników jak
  • Odpowiedz