Proszę się częstować, jest jeszcze nadzienie do wylizania w misce( ͡°͜ʖ͡°) Takie czorne, bo robione na czerwonym porto, nie mam marsali ani nawet białego octu xD ale dobre takie, leganckie. #gotujzwykopem #kawatime
Cześć. Lece do roboty ps #j--------e jeden z bardziej poyebanych snów. Muszę to napisac bo zapomnę: mieszkalem na starej wsi (taka z chałupami z filmu Chłopi) i przyszli jacyś obcy i chca nas spalić. Wchodzili w nocy do chalup i szukali suszonych grzybów. W nocy stalem z cepem i pilnowalem grzybów suszonych nad piecem ( ͡°ʖ̯͡°) chyba komuś przebalem. Poszlo właśnie o grzyby. Zdaje sie zmiksowało
@robert5502 Ahhh klasyka, mi się kiedyś śniło, że jestem konkwistadorem i zostałem zatruty przez miejscowych, a grałem dzień wcześniej w Risena 2 podczas grypy.
Łobiot tego typu dla huopa: Szczawiowa Niech o mojej miłości do tej zupy świadczy fakt że szczaw sprowadzam z zagranicy żeby móc pieścić kubki smakowe tym specjałem. Tak, zgadza się. Lubię dużo pieprzu ( ͡°͜ʖ͡°) Tak,
Szarlotka z bezą. Podwoiłam składniki z przepisu i zrobiłam całą blachę.
Fajny pomysł bo białka zawsze zostają (żółtka idą do spodu) a w tym wypadku są wykorzystane i doskonale pasują do całości. Co więcej, jeśli jak kołdra z bezy, nie ma już potrzeby dawać na wierzch ciasta. Ja robiłam jednak z wierzchem bo taki wzięłam przepis: https://www.youtube.com/watch?v=_Mg3cptE4PA
Na jabłka wykładacie gotową bezę. I w sumie można już nie dawać na bezę ciasta tylko takie wsadzić do piekarnika. Przypominam że lepiej się ubija jeśli białka są zimne z lodówki z dodatkiem szczypty soli. Cukier dodaje się w połowie ubijania, stopniowo. Zmniejszyłam ilość cukru bo w moim mniemaniu wszyscy cukiernicy dają go za dużo i jest ulepek.
Warto ciasto zrobić wcześniej jeśli będziecie robić też wierzch bo przydałoby się aby było mrożone w zamrażalce przynajmniej 2 godziny. YTberzy Wam tego nie powiedzą oczywiście (ಠ‸ಠ) Na koniec zostawia się w uchylonym pierniku i ma tam stygnąć, jak beza.
Ostatnio nie mam czasu, więc robię tylko no-knead z King's Arthura xD Pełnoziarnista i biała 60-40 albo 70-30, zależy jak się sypnie. Leżał chyba 5 albo 6 dni w lodówce przed wypiekiem.
Hopskie jedzonko tego typu: Pyzy z mięsem z omastą na bazie słoniny solonej, wędzonej i scybulko. Zrobione wiele miesięcy temu i zamrożone bo czasu dziś nie było gotować. Jeszcze mi pierogi z kapustą i grzybami zostały w zamrażarce. Trzeba będzie któregoś dnia z żono znów zapasy porobić. Jak kapusta się ukisi za dwa tygodnie #gotujzwykopem #jedzzwykopem #lobiottegotypu
@mac666 klasyka nic specjalnego. Mięso z rosołu wieprzowe i wieprzowe, cebulka podsmażona, pieprz, sól trochę czosnku i tyle jeśli chodzi o farsz. Ciasto też klasyczne. Ziemniaki, mąka, jajka, sól A i do farszu trochę warzyw też z rosołu. Marchew, seler, pietruszka ale to odrobina żeby jednak to były pyzy z mięsem a nie z warzywami
Kolekcjonuję stare książki kucharskie i zawsze z ciekawością czytam propozycje zagranicznych dań, bo propozycje substytutów często są zabawne. Klasyka to Maggi zamiast sosu sojowego. Obecna dostępność zagranicznych składników dla mnie jest zadziwiająca, bo pamiętam lata 90 w małym mieście, ale co dopiero muszą myśleć starsi ludzie, na przykład moja mama. Ten przeskok gastronomiczny to coś niesamowitego #gotujzwykopem #jedzzwykopem #czytajzwykopem
Proszę się częstować, jest jeszcze nadzienie do wylizania w misce( ͡° ͜ʖ ͡°)
Takie czorne, bo robione na czerwonym porto, nie mam marsali ani nawet białego octu xD ale dobre takie, leganckie.
#gotujzwykopem #kawatime