@zapomnialamlogin: nie ma co uginać się pod presją społeczeństwa, wolnosc dla rosolu w inne dni tygodnia! ;) Ja zrobiłem rosół w poniedziałek i, o zgrozo, spożyłem go z ziemniakami. Pozdrawiam serdecznie.
@krzykrzy1995: czyli nie podwaja swojej objętośći po dokarmieniu w ciągu kilku godzin? NIe wiem czy podgrzewanie tu coś pomoże. powinien sam dać radę w temperaturze pokojowej. Polecałby Ci jednak używać mąki pszenej razowej do robienia zakwasu na początku. Ma więcej mikroorganizmów w sobie. Albo dadawaj trochę mąki żytniej przy dokarmianiu.
Jak ci nie podwaja objętości zakwas to nie da rady przerobić więskszej ilości mąki
@stanley___: dawno dawno temu zblędowalem sobie kiwi z jogurtem i smakowalo jak rzygi. Czy banan i truskawki przykryły ten smak ? Mam nadzieję, że tak. Smacznego życzę :)
@Camuflash: moja matka wszystko robi z krupczatki, bo najlepsza xD
Ale rzeczywiście pierogi i ciasto na pierogi robi najlepsze. Z tego co pamiętam na kg mąki pół litra wody, sól i jedno jajko. Bez żadnego zaparzania ciasta, chłodzenia w lodówce.
Tylko nie wiem jak jest z rozwalkowywaniem takiego ciasta, bo ona robi ręcznie te "placki".
Czy ktoś ma do polecenia sprzedawcę dobrego czosnku? Chciałabym sobie kupić ze dwa kilo ale boję się naciąć na kiński czosnek albo inne oszukaństwo #gotujzwykopem #rolnictwo #jedzzwykopem
ja kupiję u gostka na targu, który stoi tam od lat w każdą sobotę. 3,50 za największą główkę. Opolszczyzna here. Popytaj, może jakiś mirek podpowie Ci kogoś takiego lokalnie.
@Cinzano: przepis pochodzi z książki Dietojarska kuchnia żydowska Fani Lewando
Już robiłem z niego 3 razy, ale z połowy porcji. Wychodzi fajnie, nawet dodawałem namoczonych rodzynek. Na pół kilo mąki dawałem dwa jajka i 150 ml wody. Reszta składników na pół z przepisu. Piekłem też jedną dużą chałka z tego zamiast 2 mniejszych. Z podanej ilości cukru nie wychodzi słodka.
Deski do krojenia bambusowe- warto? Czy lepiej stricte z drewna np akacjowego, bukowego? Czy bambusowe też się impregnuje tym takim olejem? #kuchnia #urzadzajzwykopem #mieszkanie #gotujzwykopem
Siema Mirki, planuje kupić ekspres kolbowy do domu. Myślałem nad zakupem czegoś od Sage. Te młynki wbudowane dają radę? Czy lepiej kupić jakiś ekspres bez wbudowanego młynka i kupić mlynek osobno?
@mathes: ja nabyłem w zeszłym tygodniu lelit anita z młynkiem. Co prawda jest to mój pierwszy ekspres kolbowy, ale jestem zadowolony. Mieli dobrze i ma płynna regulację. Nie sądziłem, że ze zrobieniem dobrej kawy jest tyle zachodu.
Swojego czasu był hajp na desery realistycznie oddające kształt owocu, na bazie którego są robione, pionierem był chyba Cederic Grolet. Stwierdziłem, że zanim kupię jadalne złoto, foremki za jakieś pierdyliardy i zacznę się zastanawiać jak nie zapchać dyszy w aerografie, to zrobię sobie taką wersję demo, żeby zobaczyć czy w ogóle chce mi się z tym pierdzielić. Nie chce mi się ( ͡°͜ʖ͡°)
Przed Państwem deser o nazwie "uspokój się gówniarzu, w domu mamy Cedrica Grolet'a", czyli konfitura cytrynowa z czerwonym pieprzem, anyżem i rozmarynem w kremie na bazie bitej śmietany z białą czekoladą aromatyzowany skórką cytrynową, oczywiście całość w polewie czekoladowej(
@koraki: Ja piekę na kamieniu, ale jeszcze dwóch bochenków nie próbowałem piec. No i tak się zastanawiam, jak wkładać takie dwa bohenki na raz. Mam łopatę 30 cm szeroką i jakos nie widzę żebym dał radę. A Ty jak je wkładasz? Jak jest gramatura twojego bochenka?
#gotujzwykopem