Wykop.pl Wykop.pl
  • Główna
  • Wykopalisko203
  • Hity
  • Mikroblog
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Zaloguj się

Popularne tagi

  • #ciekawostki
  • #informacje
  • #technologia
  • #polska
  • #swiat
  • #motoryzacja
  • #podroze
  • #heheszki
  • #sport

Wykop

  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • FAQ
  • O nas
  • Kontakt
  • Reklama
  • Regulamin
mac666

mac666

Dołączył 16 lat i 10 mies. temu
  • Obserwuj
  • Akcje 3935
  • Znaleziska 529
  • Mikroblog 3406
  • Obserwujący 6
  • Obserwowane 34
mac666
mac666 8 godz. i 11 min temu
  • 1
Witam zacne grono z pierwszym wpisem xD

1. Hardbeans Pewniak Grejpfrut 47 zł/250g

Co prawda grejpfruta nie udalo mi się żadnego wyczuć (nie wiem co twórcy mieli tu na mysli), jakies owocowe nuty sa wyczuwalne. Kawa ta bardzo mi podeszła, bo obawialem sie jakiegos dziwnego smaku cytrusowego. Bardzo pijalna, zbalansowana - bardziej w stronę słodyczy. Body takie 4/5. Fajna kawa codzienna.

#kawa #specialitycoffee #drip
mac666 - Witam zacne grono z pierwszym wpisem xD

1. Hardbeans Pewniak Grejpfrut 47 z...

źródło: scaled_1000043668

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

pyszniarz
pyszniarz
8 godz. i 8 min temu via Wykop
  • 0

Komentarz usunięty przez autora Wpisu

wacek_1984
wacek_1984
7 godz. i 41 min temu via Wykop
  • 0
@mac666: Dzięki, jakoś mi ziarna od HB nigdy nie podeszły. Może się z nimi przeproszę, na WFK nawet nie podszedłem do ich stanowiska, było full ludzi ;/
  • Odpowiedz
mac666
mac666 8 godz. i 50 min temu
  • 9
Dzisiejsza pizza na zgorszenie (⌒(oo)⌒)


#gotujzwykopem #pizza
mac666 - Dzisiejsza pizza na zgorszenie (⌒(oo)⌒)

SPOILER

#gotujzwykopem #pizza

źródło: scaled_1000043696

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

fizzly
fizzly
8 godz. i 48 min temu via Wykop
  • 1
@mac666: ser na górze? (╥﹏╥)
  • Odpowiedz
Maldonado
Maldonado
1 godz. i 45 min temu via Android
  • 0
@mac666 To nie pizza, a marna zapiekanka
  • Odpowiedz
mac666
mac666 17 godz. i 37 min temu
  • 18
Kardamonki

#bojowkapiekarska #gotujzwykopem #pieczzwykopem
mac666 - Kardamonki 

#bojowkapiekarska #gotujzwykopem #pieczzwykopem

źródło: scaled_1000043694

Pobierz
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

wincenty1
wincenty1
wincenty1
17 godz. i 35 min temu via Wykop
  • 6
@mac666: o tipsy się odnalazły
  • Odpowiedz
Kantor_wymiany_mysli_i_wrazen
Kantor_wymiany_mysli_i_wrazen
15 godz. i 17 min temu via Wykop
  • 2
@mac666: Dobre do kawy tak jak kardamon z kilkoma kroplami syropu klonowego.👍
  • Odpowiedz
mac666
mac666 20 godz. i 25 min temu
  • 65
Śniadanie 0 waste, bo to grzech by byl żurek wylać.

#jedzenie #zurek
mac666 - Śniadanie 0 waste, bo to grzech by byl żurek wylać. 

#jedzenie #zurek

źródło: scaled_1000043687

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

mac666
mac666
Autor
20 godz. i 22 min temu via Android
  • 0
@LeoXIV: o każdej porze dnia i nocy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
mac666
mac666 20 godz. i 23 min temu
  • 8
Jeszcze tylko 2 godzinki...

#bojowkapiekarska #gotujzwykopem
mac666 - Jeszcze tylko 2 godzinki...

#bojowkapiekarska #gotujzwykopem

źródło: scaled_1000043686

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

WeunianyTrampek
WeunianyTrampek
20 godz. i 17 min temu via iOS
  • 9
@mac666: co to znaczy jak stolec jest taki biały?
  • Odpowiedz
The_Czop_Show
The_Czop_Show
20 godz. i 7 min temu via Wykop
  • 5
@WeunianyTrampek: konsumpcja kości, potencjalny Creutzfeldt-Jakob.
  • Odpowiedz
the_last_tomato_in_the_world
the_last_tomato_in_the_world
28.11.2025, 19:40:59
  • 174
Wieczorne czipsy ( ͡º ͜ʖ͡º)

#wedzenie #wedlinydomowe #jedzzwykopem
thelasttomatointhe_world - Wieczorne czipsy ( ͡º ͜ʖ͡º)

#wedzenie #wedlinydomowe #jed...

źródło: IMG_4228

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

mac666
mac666 28.11.2025, 20:17:19 via Wykop
  • 1
@the_last_tomato_in_the_world: zacnie wyglada. Ja raz jak zrobiłem podsuszaną to nieźle trzeba było ją żuć xD
  • Odpowiedz
zarty-na-bok
zarty-na-bok
28.11.2025, 09:31:18
  • 0
Hej Miruny, poleci ktoś jakąś audycję radiową gdzie prowadzący puszcza jakieś ciekawe kawałki?

Manna z synem i Niedzwieckiego już mam trochę za dużo.

#radio #radionowyswiat #radio357 #muzyka
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

mac666
mac666 28.11.2025, 14:19:25 via Wykop
  • 1
@zarty-na-bok: Kaczkowski miał o 20 w niedzielę fajna audycję w 357. Ale nie ma z tego podcastu. Nie wiem czy dalej jest ta audycję.
  • Odpowiedz
mac666
mac666 22.11.2025, 09:06:44
  • 11
Chleb żytnio-orkiszowy z bananem

#gotujzwykopem #bojowkapiekarska
mac666 - Chleb żytnio-orkiszowy z bananem

#gotujzwykopem #bojowkapiekarska

źródło: temp_file3811466182552270427

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

mac666
mac666
Autor
24.11.2025, 16:44:16 via Wykop
  • 0
@Merkowsky: przepis na dwie keksówki 20x12 cm

I. Przygotować zaczyn: 107 g zakwasu żytniego (mój był z mąki 2000, 1:1 z wodą), 107g mąki żytniej 720, 134 g wody
- wymieszać i odstawić na noc

II. przygotowanie ciasta: wymieszać wszystkie składniki w misce do
  • Odpowiedz
the_last_tomato_in_the_world
the_last_tomato_in_the_world
24.11.2025, 13:59:37
  • 21
Na placki mnie naszło

#gotujzwykopem #jedzenie
thelasttomatointhe_world - Na placki mnie naszło 

#gotujzwykopem #jedzenie

źródło: IMG_4221

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

mac666
mac666 24.11.2025, 14:08:02 via Wykop
  • 1
@the_last_tomato_in_the_world: Smacznego. Dobrze, że już zjadłem obiad. Mnie z kolei po głowie chodz grochówka.
  • Odpowiedz
mac666
mac666 24.11.2025, 14:15:23 via Wykop
  • 1
@the_last_tomato_in_the_world: mam jeszcze pomrożone jakieś wędzone kości i jakieś udka, więc będzie jak znalazł.
  • Odpowiedz
siejeje
siejeje
24.11.2025, 12:36:40
  • 0
Po ponad roku nauki robienia kawy na budżetowym ekspresie Hibrew i na młynku DF54 nadszedł czas na nowy ekspres. Zależy mi na dwóch bojlerach, żeby móc w dowolnym momencie pienić mleko. Budżet około 5k, więc wielkiego wyboru nie ma i generalnie jestem prawie zdecydowany na Lelit Elizabeth. Ktoś z Mirasów ma i może podzielić się opinią? A może ktoś ma coś innego do polecenia w tym budżecie? Jest jeszcze Sage Dual Boiler,
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

mac666
mac666 24.11.2025, 14:14:05 via Wykop
  • 1
@siejeje: Ja co prawda użytkuję Lelith Anita i jestem zadowolony, nawet ten młynek daje radę całkiem spoko. Brakuje tylko tego drugiego boilera, co prawda, ale kw mlecznych nie robięza dużo.
  • Odpowiedz
PawelZP
PawelZP
PawelZP
08.11.2025, 16:22:02
  • 0
#chleb #chlebdomowy ma ktoś jakiś fajny przepis na chleb długo fermentujacy na drozdzach?
Od jakiego czasu robię w ten sposób (wieczorem):
450 g mąki orkiszowej typ 630
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1700
450 g wody (hydro 75%)
różne ziarna np. słonecznik, pestki z dyni
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

mac666
mac666 09.11.2025, 16:00:04 via Wykop
  • 1
@PawelZP: a co ci nie pasuje w tym chlebie co pieczesz, bo podajesz tylko przepis i nie ma się jak do tego odnieść.

A co do Smolorza to szur jak dla mnie. Taki Zięba chleba.
  • Odpowiedz
mac666
mac666 22.11.2025, 20:13:04 via Wykop
  • 0
@patatier: ciekawa kwestia, tego akurat nie słyszałem. A myślisz, ze male młyny sie bawią w standaryzację? One nawet czesto nie podają parametrów swojej mąki.
Jedno dobre tez od Smolorza co mi sie spodobało to żeby drożdży nie demonizować.
  • Odpowiedz
mac666
mac666 17.11.2025, 14:18:14
  • 1
Polecicie jakąś konewkę? Póki co używam dzbanka do spieniania mleka do polewania, ale temperatura za szybko spada xD Święta idą itd... Warto te drogie czajniki Fellow czy jakoś tak, czy to zbędny gadżet i lepiej jakoś inaczej to sobie ogarnąć?

#kawa #drip #specialitycoffee
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

mac666
mac666
Autor
19.11.2025, 19:25:10 via Wykop
  • 0
@kingcel: ciekawy patent, czego to kawofilr nie wymyślą xD

@wacek_1984: zastanawiałem sie nad konewka bardziej ze względu na kontrolę temperatury. Czy to ze woda w czasie nie będzie miała stałej temperatury w czasie zalewania nie wpływa aż tak bardzo jakby sie mogło wydawać?
  • Odpowiedz
mac666
mac666
Autor
19.11.2025, 20:09:11 via Wykop
  • 0
@wacek_1984: dzięki za odpowiedź. Wydaje mi sie ze tez nie mam nie wiadomo jak wyszukanego smaku zeby wyczuwać jakieś niuanse. Czyli nie czaka mnie nie żadny efekt wow, dobrze wiedzieć.
  • Odpowiedz
mac666
mac666
Autor
22.11.2025, 09:12:05 via Wykop
  • 0
@wacek_1984: niestety do warszawki zbyt daleko, ale zaczywiscie dla porównania będę musiał sie kiedys wybrac na taki festiwal, albo przynajmniej do kawiarni porządnej.
  • Odpowiedz
mac666
mac666
Autor
22.11.2025, 12:31:17 via Wykop
  • 0
Dajesz pan
  • Odpowiedz
Kieres
Kieres
27.10.2025, 19:33:58
  • 3
No to dzisiaj moja kolej, dzięki @wacek_1984 za udział w zabawie.

Dzisiaj piłem Kivu Szybki Przelew od Bracia Ziołkowscy. Pierwszy raz z tą palarnią.
Jest kwasowość, są owoce, odrobina karmelu, kawka poprawna, ale imo szału nie ma 3/5.
Cena to 49 zł/250g
Kieres - No to dzisiaj moja kolej, dzięki @wacek_1984 za udział w zabawie.

Dzisiaj p...

źródło: kawka1

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

mac666
mac666 22.11.2025, 09:20:57 via Wykop
  • 1
@wacek_1984 @Kieres: kupilem ostatnia ta kawkę na promce jakieś przy okazji zakupu słoiczków do młynka, bo potłukłem. Cena 38 bez grosza zachęciła.

Kawka trafiła w moje gusta, bo szukałem czegoś podobnego do sie przelewa kwiat Hayb. I sie tu nie zawiodłem wcale. Chyba trochę mniej było kwiatu a więcej owoców leśnych w odczuciu, ale ogólnie polecam.
  • Odpowiedz
wacek_1984
wacek_1984
21.11.2025, 15:16:16
  • 1
Zostałem w sumie znowu sam :P

- KYOTO Colombia Finca La Cinta - 250gr/79.90zł

Świetna kawa, bardzo owocowa i dość słodka, ciężka w odbiorze, ale za to napar jest gęsty i przyjemny. Nawet w tej cenie solidne 4.5/5

#drip #specialitycoffee #kawa
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

mac666
mac666 22.11.2025, 09:09:28 via Wykop
  • 0
@wacek_1984: muszę sie zmotywować i coś wrzucić, bo kawy jakieś kupilem inne zachęcony przez ostatnie wpisy. Jak otworze nowa paczkę to sie postaram xD
  • Odpowiedz
whos_your_daddy_snakegirl
whos_your_daddy_snakegirl
20.11.2025, 16:03:12
  • 10
Co oprócz kapusty i cebuli do farszu można dodać? Bo grzyby to wiem....

#gotujzwykopem #jedzzwykopem #pytaniedoeksperta
whosyourdaddy_snakegirl - Co oprócz kapusty i cebuli do farszu można dodać? Bo grzyby...

źródło: temp_file5012146185914371200

Pobierz
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

mac666
mac666 20.11.2025, 16:59:02 via Wykop
  • 1
@whos_your_daddy_snakegirl: @maegalcarwen @Beekeeper

U mnie w domu sie robilo pierogi z farszem z gotowanych ziemniakow i kiszonej kapusty ale już bez grzybów. Nie wiec co tam matka jeszcze dawała. Nie było to złe.
  • Odpowiedz
mac666
mac666 20.11.2025, 17:09:25 via Wykop
  • 0
Co oprócz kapusty i cebuli do farszu można dodać? Bo grzyby to wiem....


@whos_your_daddy_snakegirl:
Jeszcze co do farszu z kapusty i grzybów, to można dodać trochę startego surowego ziemniaka i wtedy farsz sie sklei trochę i nie wyleci Ci surowka z pieroga xD

Czasami chyba lepiej nie kombinować z klasycznymi smakami i ich nieulepszać.
Vegeta sobie dosyp albo zrob modne palone masełko z cebulą do polania.
  • Odpowiedz
mac666
mac666 19.11.2025, 19:32:43
  • 24
Będzie kręcenie piernika

#gotujzwykopem #pieczzwykopem
mac666 - Będzie kręcenie piernika

#gotujzwykopem #pieczzwykopem

źródło: 1000043436

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

mac666
mac666
Autor
19.11.2025, 19:36:37 via Android
  • 4
Zakręcon
mac666 - Zakręcon

źródło: temp_file6438114971715376408

Pobierz
  • Odpowiedz
mac666
mac666
Autor
19.11.2025, 19:38:11 via Wykop
  • 14
@czarnoibialo: oj było kierownik, bylo
  • Odpowiedz
mac666
mac666
Autor
19.11.2025, 20:19:40 via Wykop
  • 3
@Casuel: ja tam lubie i uwazam, ze zdecydowanie warto, robie ten piernik chyba już 4 raz. Blaty przekładam powidłami śliwkowymi i potem lukier cytrynowy albo pomarańczowy. Można też z części zrobić pierniczki.

@the_last_tomato_in_the_world: chuopie! Do wędzenia byś sie dał, a nie mi tu. Zresztą, jak wiadomo, Polska zawsze była otwarta na inne kultury, zwłaszcza w tamtych czasach, wiec wszystko tu sie zgadza xD
  • Odpowiedz
mac666
mac666
Autor
20.11.2025, 10:41:18 via Wykop
  • 1
@Casuel: Czasem można dostać w sklepie spoko powidła. Chyba kiedyś używałem z Łowicza, bo miały całkiem spoko skład, w sensie tylko śliwki i cukier. Przepis jest z Ania gotuje oczywiście, ale zdaje mi się, że w Kuchni Polskiej jest taki sam. Tym razem sam miesząłem przyprawy, więc zobaczymy. Przy gotowcach patrz na zawartość mąki i cukru w porównaniu do przypraw, chyba Kamis był najlepszy dla mnie, tylko cukier odsiewałem.
  • Odpowiedz
mac666
mac666
Autor
20.11.2025, 10:42:57 via Wykop
  • 1
@nieaktywny_88: nie ma źle po dojrzewaniu. Niektórzy polewają jeszcze czekoladą, ale ja uważam,że kwaśny lukier lepiej pasuje.
  • Odpowiedz
mac666
mac666
Autor
20.11.2025, 13:27:00 via Wykop
  • 0
@maegalcarwen: @Casuel J

akie CSI Wykop xD

macie na myśli tą łyeczkę w miseczce na środku? Toż to Gerlach najzwyklejszy. Na maselnicy leży nóż stołowy i rzeczywiście jakieś takie takie kwiatki na rękojeści, jakby konwale, ale napis też Gerlach.
  • Odpowiedz
mac666
mac666
Autor
20.11.2025, 15:46:16 via Wykop
  • 1
@maegalcarwen: ciekawa zajawka. Mam kilka takich staroci w użyciu. Najlepszy ten z Warsu - ciekawe kiedy i kto go zarąbał xD

Ten szeroki widelec to hepx wlasnie
mac666 - @maegalcarwen: ciekawa zajawka. Mam kilka takich staroci w użyciu. Najlepszy...

źródło: 1000043507

Pobierz
  • Odpowiedz
dablju1234
dablju1234
dablju1234
13.11.2025, 20:52:03
  • 0
#grill #grillujzwykopem #gotujzwykopem

Hello, czy ktoś ma doświadczenia z firmą Koler?
Chce zakupić grilla gazowego, zainteresował mnie od nich model Krone, najbardziej topowy model s3.

https://www.koler.pl/produkt/grill-gazowy-ogrodowy-ze-stali-nierdzewnej-koler-krone-s3-onyx-black-z-palnikiem-do-stekow-800c-i-palnikiem-rozna/
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

mac666
mac666 14.11.2025, 10:29:17 via Wykop
  • 0
@dablju1234: nie wiem jak wyższy model. Mam Relisha któregoś i jakość jest słaba tych blach w w ogóle. Te z castoramy wydają się solidniejsze.
  • Odpowiedz
bez_szalu
bez_szalu
bez_szalu
13.11.2025, 17:17:43
  • 1
Hej mirko kulinarne, podzielcie się swoimi najlepszymi przepisami na cybamonki. Do tej pory robiłem na kwestii smaku (spoko ale bez szału) a ostatnio z przepisu rozkosznego, były lepsze. Macie jakieś przetestowane takie top of the top? #pieczzwykopem #gotujzwykopem #bojowkapiekarska
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

mac666
mac666 13.11.2025, 21:15:21 via Wykop
  • 1
@bez_szalu: sprawdź przepis foodemperora na kardamonki. Robiłem dwukrotnie z tego przepisu tyle, że z cynamonem. Ostatnio 11 listopada - są mięciutkie, słodziutkie i tłuściutkie XD Brałem przepis z jego strony, a nie z yutuba i trzeba było go zmniejszyć o 50%

Będę jeszcze w najbliższym czasie testował jakiś kolejny przepis, tym razem od Maksa Smołki. Jakiś czas temu robiłem też od Kucharskiego z książki, też były dobre, bardziej chrupiące, tylko
  • Odpowiedz
_______________________
_______________________
09.11.2025, 18:17:29
  • 11
Taki bydlak został upieczony. 4kg. Maka pszenno żytnia, na zakwasie żytnim z ziarnem. Pieczony w żeliwnym garnku. Xd #bojowkapiekarska
_______________________ - Taki bydlak został upieczony. 4kg. Maka pszenno żytnia, na ...

źródło: temp_file3986231607568675675

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

mac666
mac666 09.11.2025, 18:44:13 via Wykop
  • 0
@_______________________: no to bedziesz chyba czekal 3 dni zanim wystygnięcia sie będzie dało kroić xD

Jaka była motywacja zeby upiec takiego wielkoluda?
  • Odpowiedz
Fox_de_Clermont
Fox_de_Clermont
04.11.2025, 17:27:12
  • 6
#gotujzwykopem

Uczę się gotować. Poszedłem o krok dalej i zrobiłem dzisiaj własny chleb (użyłem mleka zamiast wody - odlot) i zrobiłem też własną czekoladę na bazie oleju kokosowego extra virgin (przepis od kogoś z wykopu) - do której dodałem wiórki kokosowe. Czekoladę posłodziłem miodem z pasieki. Wszystko wyszło przepyszne. Nie hejtujcie xd Zdjęcia w komentarzach.
FoxdeClermont - #gotujzwykopem

Uczę się gotować. Poszedłem o krok dalej i zrobiłem d...

źródło: Chleb

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

mac666
mac666 04.11.2025, 18:45:07 via Wykop
  • 3
@Fox_de_Clermont: no i spoko. Gotowanie fajna sprawa. Chlebek sobie natnij następnym razem.
  • Odpowiedz
mac666
mac666 05.11.2025, 10:09:38 via Wykop
  • 0
@johny-kowalski: a nie widzisz, że mu pękł ten chleb z boku? jakby naciął to by się otworzył w tym miejscu, a nie byle gdzie. Chleby pieczone w formie też się nacina. No ale widać jakie masz pojęcie skoro porównujesz pieczenie chleba do siernika.
  • Odpowiedz
  • <
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 16
  • Strona 1 z 16
  • >

Osiągnięcia

  • Rocznica
    od 07.01.2025

    Rocznica
  • Gadżeciarz
    od 01.05.2021

    Gadżeciarz
  • Mikroblogger
    od 31.05.2024

    Mikroblogger

Wykop © 2005-2025

  • O nas
  • Reklama
  • FAQ
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies
  • Hity
  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • Changelog
  • więcej

RSS

  • Wykopane
  • Wykopalisko
  • Komentowane
  • Ustawienia prywatności

Regulamin

Reklama

Kontakt

O nas

FAQ

Osiągnięcia

Ranking