@wodiwo: ale choć jedno źródło podaj, choć jedno, plis. Bo przecież masz jakieś źródło na twierdzenia o dziedziczonych chorobach psychicznych lub o tym, że jest to wynik molestowania przez rodziców, prawda? Nie wymyśliłeś sobie tego, c'nie?
A takie combo: kocioł gazowy + pompa ciepła + bufor + pv jest sensowne przy nienajnowszym ale ocieplonym domu z grzejnikami? Fachowców pytam. W sensie, że pompa ogrzewa, a kocioł gazowy wlącza się tylko wtedy gdy pompa nie daje rady.
@bleblebator co potwierdzaaaa? Bodnar napisał, że jest skuteczna w 99% CIĘŻKICH przypadków chorych przebywających W SZPITALU! A tam zdaje się nikt nie trafia w pierwszych dniach po zakażeniu, co nie?
@sajmonm: Papież kościoła Amantadynowego, dr Bodnar oświadczył coś zgoła innego: "Twierdzę, że przy tym sposobie leczenia w ciągu 48 godzin można ustabilizować co najmniej 99% ciężkich przypadków w Polsce przebywających obecnie w leczeniu szpitalnym, a po tym okresie następuje okres kilkudniowego zdrowienia."
@bleblebator: Ale tak ostro o Bodnarze? To z jego listu: "Twierdzę, że przy tym sposobie leczenia w ciągu 48 godzin można ustabilizować co najmniej 99% ciężkich przypadków w Polsce przebywających obecnie w leczeniu szpitalnym, a po tym okresie następuje okres kilkudniowego zdrowienia."
Kilka miesięcy temu oglądałem na Canal+ dokument o Andrew Wakefildzie. Anglicy byli zszokowani, że po totalnej kompromitacji w Wielkiej Brytanii ten zaczął jak gdyby nigdy nic działać w USA. Jeśli dobrze pamiętam to wsparcia udzielił mu i współpracować z nim zaczął RFK Jr. I zdaje się jeszcze jedna z właścicielek koncernu Mars, oboje uznawani za czołowych szurów w Stanach.
@pedros92 poprzedni sezon - cały rok od zamontowania kotła w październiku 2019 - kosztował mnie 4200 zł łącznie z cwu i jedną kuchenką u ojca na parterze. Kocioł kosztował ok 5500 zł, a z montażem, wkładem do komina i przeróbką kotłowni wyszło 10 500 zł. Piątkę dostałem z gminy z dotacji. Skala inwestycji była znacznie mniejsza niż przy fv, a ogrzewanie kosztuje mnie mniej niż poprzednio. Jestem zadowolony.
@interpenetrate: za okres 10.2019 do 09.2020 zapłaciłem 4300 zł. 5 faktur: grudzień 2019:1079 zł, marzec 2020: 1273 zł, maj 2020: 1251 zł, koniec czerwca: 357 zł, wrzesień: 309 zł. Te 23 zł płacę teraz, w cieplejszych miesiącach zimy płacę mniej.
@John_archer: ja zmieniałem w 2019 z ekogroszku pełen obaw, spalałem ok 7 ton na rok łącznie z cwu w "eko" kotle z podajnikiem. Dom 200 m2, typowa peerelowska kostka z 1979 r. z dobudowaną jedną kondygnacją (poddaszem użytkowym), ocieplony 10 styropianu. Teraz w zimie kocioł Vaillant z CWU oraz gotowaniem na jednej kuchence bierze mi 11 m3 na dobę, czyli jakieś 23 zł przy temperaturze ustawionej w pokojach na 22 stopnie.
@anonim1133 chodzisz i rozmawiasz jak z czlowiekiem. I od tego czy rozmawiasz szczerze zależy czy to będzie miało pozytywny skutek. Im więcej zostawisz niedopowiedzianego, ukrytego, tym bardziej będziesz się oszukiwać. Do mięsa trzeba.
@anonim1133: w mojej opinii z psychologami, terapeutami to jest tak, że najbardziej konkretni są Ci, którzy pracują z osobami uzależnionymi. Poszukałem przyzwoitej przychodni, która skupia się na uzależnieniach właśnie, umówiłem się na wizytę z terapeutą i poszło. Chodziłem na indywidualne spotkania przez kilka miesięcy. W gablotce w poczekalni była informacja o tym, że przychodnia zajmuje się także leczeniem uzależnień od hazardu, seksoholizmem, zaburzeniami odżywania itd. Wszędzie jest taki sam mechanizm: chcesz
@uczeniemaszyn: ja po przeczytaniu Siły nawyku Duhhiga przekonałem się, że u mnie brak kontroli nad jedzeniem, podjadanie oparte było o te same mechanizmy co u osób uzależnionych od alko czy papierosów. Poszedłem tym tropem, znalazłem terapeutę doświadczonego w tych kwestiach i pomogło.
@uczeniemaszyn: psychika pewnie, co? Większość osób, które mają wieloletnie problemy z nadwagą powinna zamiast do dietetyka wybrać się albo do psychologa albo do psychiatry. Dopiero uporządkowanie tego co dzieje się w mózgu, najczęściej w obszarze układu nagrody, pozwala na osiągnięcie trwałych rezultatów. Weteran here 86>67 kg.
@Entroop: znajomy weterynarz opowiadał mi niedawno skąd się wzięła popularność hamburgerów. Otóż lata temu w USA wołowina aby móc trafić do klienta w postaci steka, musiała leżakować 24 godziny, ponieważ wcześniej nie dało się jej pokroić w ładne kotlety. W ciągu tej doby jakiś tam aminokwas chyba powodował zmiany w strukturze mięsa i już ładnie się to dało obrobić. I ktoś wymyślił, że jakby tak nie trzeba było czekać tych 24
@TrueShutDown: Ja też używam proszku i osobno nabłyszczacza. W okolicznych sklepach dostępny jest tylko Somat (Kaufland), więc nie ma wyboru. Ale wydajność, możliwość dozowania na duży plus.