Wpis z mikrobloga

✨️ Czy rok przerwy w edukacji to dobry wybór?
Czy zrobienie roku przerwy w edukacji to dobry pomysł?

W tym roku kończę liceum i mam problem: będę miał tylko maturę, bez zawodu. Gdybym był po technikum, byłoby łatwiej. Rodzice naciskają: „idź na studia”, „ambitni ludzie idą na studia”, „bez studiów zostaniesz robolem”. Tyle że w szkole radzę sobie słabo. Chodzę do jednego z najlepszych liceów w województwie, mam rozszerzony angielski i polski, ale z próbnych matur wychodzi mi ok. 50% z polskiego i angielskiego (podstawa) oraz 35% z matematyki, choć zostało jeszcze kilka miesięcy do nauki.

Myślę o roku przerwy: pójść do pracy, może wyjechać do Francji i nauczyć się języka, bo w liceum to zaniedbałem i znam go słabo. Rodzice mówią, że „po roku nie będę już w stanie się uczyć”. Tylko co innego mam zrobić — iść gdziekolwiek na studia, żeby dali spokój? W domu jest duża presja, a słabe oceny często kończą się tekstami, że „do niczego się nie nadaję” "głupi jestem".

Nie wiem, co wybrać, bo każdy „ekspert” ma inną opinię ( ͡° ͜ʖ ͡°), a taki rok przerwy w nauce nie byłby zmarnowany, boję się że zmarnuję sobie życie i będzie "a nie mówiłem".
#studia #studbaza #pracbaza #it #licbaza #zalesie #nauka #naukajezykow #francuski #angielski #hiszpanski

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: sytuacja wyglada obecnie tak na rynku pracy, odsiewa sie ludzi stwierdzeniem wyksztalcenie wyzsze, ktorego nie posiadasz jesli chca czesc klandydatow sie pozbyc, moim zdaniem rok przerwy to nic strasznego ale moze zaocznie i do tego jakas robota? poznasz troche zycia, od razu bedziesz doswiadczenie zdobywal
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Idź na studia chociaż na rok albo dwa - spróbuj się dostać, bo to jednak unikatowe doświadczenie, gdzie będziesz miał możliwość spróbować dorosłości. Z każdym rokiem odkładania i przerwy będzie Ci trudniej wrócić, a już tym bardziej jak pójdziesz do roboty.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Też w tym roku kończę liceum i jestem w podobnej sytuacji. Jeśli nie dostanę się na wybrane studia, co jest całkiem prawdopodobne to planuję rok przerwy, który zamierzam spędzić pracując gdziekolwiek za granicą lub aplikować na stewardessę, bo angielski mam dobry.
Po co miałabym iść na losowe studia, które mnie nie interesują ani do niczego mi się nie przydadzą i które pewnie i tak bym gdzieś po drodze w
  • Odpowiedz
@siedze-na-antresoli: Przecież dorosłości można próbować na inne sposoby niż idąc na studia, ba, pójście do pracy jest jej największą próbą, bo na pewno nie bycie utrzymankiem starych na random studiach, które mają przedłużyć Ci dzieciństwo xD
Sranie na dachu sąsiada w czerwonych rajtuzach o godzinie 23:59 to też unikatowe doświadczenie, a z jakiegoś powodu nikt nikogo nie ciśnie, by tego spróbował tylko dlatego, bo to UnIkAtOwE doświadczenie.
Op jasno napisał,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ja po technikum mialem rok przerwy (nie z wyboru) i w trakcie tej przerwy liznalem troche elektroniki ktora bardzo mi sie spodobala. Poszedlem na studia powiazane z nią i teraz nie musze dawac w pracy fejkowych L4, bo bardzo lubie swoja prace i dobrze mi sie w niej spedza czas.

Jesli jednak wiesz co chcesz robic to nie rob przerwy. Im wczesniej zaczniesz prace po studiach tym szybciej bedzie
  • Odpowiedz
@Niuska Zgoda co do większości rzeczy, które napisałaś - są różne sytuacje i każdy jest inny. Pierwszą wypowiedź napisałem skrótowo, teraz to rozwinę:
Zwracam uwagę (jak inni w wątku), że czesto podjęcie pracy utrudnia późniejsze pójście na studia - co nie znaczy, że je uniemożliwia, więc jeśli chce się tego spróbować, to ja sugeruję to zrobić w kolejności studia -> praca.

Tak samo jest z przerwą od nauki - niektórym to pomaga
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 9
zorganizowany-szermierz-83:

35% z matematyki

Doradzałbym póki co skupić się na maturze, bo nie masz gwarancji zdania. A jak ci nie pójdzie, to rok poświęcisz na uczenie się do poprawki.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: napisz maturę jak najlepiej i spróbuj iść na to co cię interesuje. Jak się nie uda to jedz- im dalej tym lepiej.
Znam ludzi którzy tak zrobili i dobrze sobie radzą. Jeden za granicą przeszedł szkole życia- od glazurnika do mediow. Wrócił do pl ogarnięty i wygadany. Robi w jakiś PR czy coś takiego. Co go widzę to one ciekawe historię z wyjazdu opowiada. Tylko trzeba się obracać a
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Napisz maturę, złoż papiery na studia - będziesz miał w razie czego siatkę bezpieczeństwa - i wyjedź. Sam po maturze wyjechałem na kilka miesiecy do Azji z plecakiem. Odkładałem pieniądze z prac dorywczych itp przez całe LO, a potem po maturze łapałem co się dało przez kilka miesięcy. Gdyby nie to że po 7 miesiącach w południowo-wschodniej Azji złamałem rękę Birmie, kto wie gdzie by mnie dalej poniosło i
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: z mojej perspektywy- poszedłem od razu po liceum na studia bo rodzice mówili tak samo, przewaliłem bez sensu dwa lata bo mnie to nie jarało. Dopiero jak kolejne parę lat popracowałem, to skumałem czego chce się uczyć i zrobiłem sobie studia zaocznie i humor gituwa
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jedz za granicę na rok dostaniesz w p---ę to Ci się zachce studiować. I też od razu będziesz wiedział na jakie studia. Wybór studiów od razu po liceum może być nietrafiony bo masz 0 doświadczenia w życiu. Odłożysz parę groszy itd. Rok przerwy to mus.
  • Odpowiedz
@siedze-na-antresoli: gościu co ty w ogóle gadasz. Weź że jebnij głową w stół. Studia przygotowują do życia? Co ty robiłeś studia w latach 70? Dzisiaj studia to przedszkole lepiej pojechać za granicę posmakować życia i nagle wiesz co robić, ja tak miałem. Wydaje mi się że jak ktoś miał zupełnie inne doświadczenie to jest po prostu ofermą i i tak żadne studia mu nic nie dadzą xD
  • Odpowiedz