Wpis z mikrobloga

Jak wspominacie początki Internetu w Polsce?

Ja zaczynałem w 1998 lub 1999 roku od modemu 56k i informacji ile impulsów mogę wykorzystać :) Oczywiście był to magiczny numer 0202122, a potem były czasy 6-minutowych impulsów. Było planowanie co zrobić i kiedy się rozłączyć, a teraz nikt już chyba nie zrozumie tych problemów. :)

Tak mnie natchnęło, bo trafiłem podczas spaceru na studzienkę TP :)

#internet #technologia #wspomnienia #nostalgia #kiedystobylo #gruparatowaniapoziomu
grzesiek-opowiada - Jak wspominacie początki Internetu w Polsce?

Ja zaczynałem w 199...

źródło: plyta

Pobierz
  • 193
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@grzesiek-opowiada:
Ja już wtedy sam płaciłem rachunki za siebie wiec bolało to bardzo.
Pamiętam IRC gdzie w Win98 wystarczyło puścić exploita i miałeś system do przeinstalowania.
Pamiętam Microsoft Chat czy jakoś tak, w konwencji komiksu.
No i ICQ
  • Odpowiedz
1996, szkolna pracownia będąca jedyną możliwością, bo internetu komercyjnego jeszcze praktycznie nie było - miasto wojewódzkie ;)

Przeglądarka tekstowa Lynx, IRC - to był kosmos :)
  • Odpowiedz
Ja w okolicach 2000 roku mialem internet 2mbit... Na cale osiedle :D Przyszedl gosc i nawet zainstalowal gadu gadu. Plusy? Brak impulsow, siec lan ze wszystkimi uzytkownikami ktorzy wrzucali tam memy (w 2000 roku :D). Minusy? Ping mialem taki ze pozniej jak koledzy mieli neostrady to nie moglem z nimi grac bo sie nie dalo :D
  • Odpowiedz
@grzesiek-opowiada: Dobrze wspominam początki internetu, w pracy miałam za free stałe łącze, prywatnie sie chodziło do kafejek z dyskietkami nagrywać internet i czytać go na PC w domu. Neostrada potem dała za darmo na kilka miesięcy modem i internet, wiekszość ludzi sie szybko uzależniła i prawie nikt go nie oddawał.
  • Odpowiedz
@Dogecoin: Bo od połączeń wdzwanianych, czyli telefonicznych wszystko się zaczęło. Nasz komputer dzwonił do innego komputera, który miał przyłączenie do sieci szkieletowej. Wykorzystanie sieci telefonicznej było szybsze, prostsze i tańsze, bo kable były już w ziemii. Można było oczywiście budować dedykowaną infrastrukturę, ale na początku nikt nie wiedział przecież czy to "chwyci".

W kontekście tego jak było na początku i od czego Internet w Polsce się zaczynał polecam obejrzeć filmy
  • Odpowiedz
@grzesiek-opowiada: Ja pamietam jako dzieciak w 2000 roku jako pierwsi na osiedlu mielismy internet, znalezlismy grupe 6 osob w bloku i zalozylismy stale lacze z vectry o zawrotnej predkosci bodajze 600 mbps i kazdy placil po 60 zl a z pol roku wczesniej puscilismy siec i zrzucilismy sie na router, ach te niezapomniane rypanie w d2 po lanie i rozmowy na lanchacie :) starszy brat ofc wszystko ogarnial :) Jakis
  • Odpowiedz
@NuklearnySzpadel: Ja mam tendencje do prostych rzeczy (typu runeworldy w jakies grze etc) wyszukiwac rozwiazan w chacie GPT bo mi to oszczedza sporo czasu. Jezeli potrzebuje byc czegos pewien to wtedy dopiero lece z wyszukiwarki
  • Odpowiedz
Ja jeszcze trochę wcześniej - BBS miesięcznika "Chip" i tam się wdzwaniałem. W międzyczasie kafejki internetowe i szkoła, bo w domu to była zbyt droga zabawa przez TP SA. Później pakiety po 15-30h na miesiąc (miałem to zrobione w kilka dni). Największy skok to wejście Neostrady - to był taki szok, że z internetu nie trzeba się "odłączać" i można dać "away" na ircu a i tak widziało się kto do ciebie
  • Odpowiedz