Wpis z mikrobloga

Jak wspominacie początki Internetu w Polsce?

Ja zaczynałem w 1998 lub 1999 roku od modemu 56k i informacji ile impulsów mogę wykorzystać :) Oczywiście był to magiczny numer 0202122, a potem były czasy 6-minutowych impulsów. Było planowanie co zrobić i kiedy się rozłączyć, a teraz nikt już chyba nie zrozumie tych problemów. :)

Tak mnie natchnęło, bo trafiłem podczas spaceru na studzienkę TP :)

#internet #technologia #wspomnienia #nostalgia #kiedystobylo #gruparatowaniapoziomu
grzesiek-opowiada - Jak wspominacie początki Internetu w Polsce?

Ja zaczynałem w 199...

źródło: plyta

Pobierz
  • 193
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

tp = tele pies tak na nich mowilismy bo internet byl tak drogi, sciagalem jakis sterowniki od intela c---a... poszedlem do kafejki z lepszym laczem i tez sciagalem wiecej jak 2h, ale babka mi dala zostawic pobieranie w tle i przyszedlem jak sie sciagnelo. Kafejka kolo rynku we Wroclawiu. Oczywiscie te sterowniki nie pomogly w niczym. Pozniej SDI (HIS), DSL, LTE i swiatelko =)
  • Odpowiedz
Wtedy strony były tak lekkie, że w 6 minut zasysało się kilka kompletnych do czytania w offline. Miałem program, który ssał strony z odnośników 1 lub 2 stopnia i budował kopię na dysku. Można było wyłączyć grafiki.
  • Odpowiedz
Ja zaczynałem w okolicach 1995/96 od modemu 14.400 (LOL) na ISA i to 8 bit (kto nie wie ocb, to te "krótkie" ISA), kupionego od kolesia, z którym gadałem przez CB radio, w moim super sprzęcie: 386DX/40 z całymi 4MB RAM. Przygoda skończyła się po miesiącu, z czerwonymi śladami na dupie po pasie, gdy przyszedł rachunek za telefon.

True story xD
  • Odpowiedz
@roman-swoboda +2
Ja zaczynałem w okolicach 1995/96 od modemu 14.400 (LOL) na ISA i to 8 bit (kto nie wie ocb, to te "krótkie" ISA), kupionego od kolesia, z którym gadałem przez CB radio, w moim super sprzęcie: 386DX/40 z całymi 4MB RAM. Przygoda skończyła się po miesiącu, z czerwonymi
  • Odpowiedz
@Slash__o: fejk :P W Białymstoku wtedy się w 10 składało na SDI o prędkości max. 112kbps. 600mbps to ja mam dopiero teraz w dzisiejszych czasach xD Wtedy co większe kawiarenki internetowe miały max 1mbps. Poza tym wtedy karty sieciowe miały max 100mbps, a sieci budowało się najczęściej na 10megabitowych na koncentryku a nie skrętce.
  • Odpowiedz
@grzesiek-opowiada: widzialem to video juz, no niezle. A wyobraz sobie rachunek od tele-psa za tyle linii telefonicznych i 0202122 zapietego. Panie, idz pan w ... Za jakies 10 kolejnych lat 8k video to bedzie podstawa. Wincyj danych! A zabija glownie AI i bzdury przez to generowane oraz screeny telefonow bo juz zapis obrazka "save as" przekracza umysl telefoniarza i zajmuje 5 sekund dluzej.
  • Odpowiedz
@grzesiek-opowiada: dwa czy trzy lata czekania na podłączenie DSL przez tepsę żeby potem rozprowadzić kable po bloku i mieć w końcu nielimitowany net o prędkości która teraz wkurzałaby użytkownika

Kazaa, różne wersje piosenek, filmy w rmvb o zaskakująco małym rozmiarze

Bo czasy modemu to łączenie ze stoperem na biurku żeby nie przekroczyć impulsów i w sumie zbytnio nie korzystałem bo drogo i tylko do ważnych spraw
  • Odpowiedz