Wpis z mikrobloga

Jak wspominacie początki Internetu w Polsce?

Ja zaczynałem w 1998 lub 1999 roku od modemu 56k i informacji ile impulsów mogę wykorzystać :) Oczywiście był to magiczny numer 0202122, a potem były czasy 6-minutowych impulsów. Było planowanie co zrobić i kiedy się rozłączyć, a teraz nikt już chyba nie zrozumie tych problemów. :)

Tak mnie natchnęło, bo trafiłem podczas spaceru na studzienkę TP :)

#internet #technologia #wspomnienia #nostalgia #kiedystobylo #gruparatowaniapoziomu
grzesiek-opowiada - Jak wspominacie początki Internetu w Polsce?

Ja zaczynałem w 199...

źródło: plyta

Pobierz
  • 163
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@modzelem: Ściągałeś wtedy pirackie gry które zajmowały po 1-2GB? Potrafiłeś w ogóle znaleźć takie treści? Jak to w ogóle wyglądało w tamych czasach internetu?
  • Odpowiedz
@grzesiek-opowiada: najpierw modem, pozniej poskładaliśmy sie w 9 osob w 18 pietrowym bloku, kupiliśmy karty sieciowe i połączyliśmy sie siecią koncentryczną (bnc), kupilismy karty sieciowe. Admin złożył wniosek do tpsa o SDI 115kbps czyli jakies 10Kb/s (na 9 osob!). Po jakims czasie okazało sie ze w bloku obok mieli 50 osob w sieci i 1Mbit. Chcieliśmy sie z nimi połączyć, kabel między blokami w powietrzu odpadał, po ziemii również. Chcieliśmy
  • Odpowiedz
3 miesięce pod rząd rachunki za telefon w kwotach prawie 2000

@JoeBlade: jakby mój stary chociaż raz zobaczył taki rachunek to bym nie usiadł na dupie przez miesiąc. ehh, niektórzy to mieli fajnie.
  • Odpowiedz
w 1995 roku nieco starsi koledzy z bloku na warszawskim Gocławiu opletli (doslownie) budynek kablami antenowymi, ktore po podlaczniu do nowo zakupionych kart sieciowych spowodowały postawienie wewnętrznej sieci blokowej ok. 32 komputerów. Rok później skontaktowali sie z przedstawicielem AsterCity (dawny operator sieci kablowej TV w Wwa) z informacją, że blok jest gotowy do przeprowadzenia testu na podłączenie stałego lacza - wtedy o predkosci 128kb/s ... Aster się zgodziło i od tego wlasnie
  • Odpowiedz
U mnie też był to jakoś 99 rok jak pamiętam, nr 0202122, user PPP, hasło ppp, hehe. Trochę znajomego bzyczenia z głośników i do dziś pamiętam, pierwsza strona na jaką wszedłem to była nba.com, następna była o serialu "Z Archiwum X". Po pół godzince trzeba było się rozłączyć, bo już rachunku trochę nabiło i żeby jutro jeszcze pozwolili posiedzieć, poza tym somsiadki nie mogły się dodzwonić do matuli...
  • Odpowiedz
  • 1
Też te czasy pamiętam a teraz nie dość że sam mam neta z orange to dodatkowo mam neta w telefonie osobno i jeszcze w razie gdyby wszystko nawalilo to mam jeszcze neta ogólnie dostępnego za darmo ( musiałem tylko dobrą antenę kierunkową kupić ) ten ostatni niby tylko 10 mb prędkość ale hej ... za nic :), Pamiętam jak jedna mp3 ściągnięta na modemie analogowym była potem na wagę złota :-D chore
  • Odpowiedz
@grzesiek-opowiada: wiem bo miałem , kartę mam jeszcze gdzieś , ciekawe czy działa :^) ( wylądowała gdzieś bo nie oszukujmy się 512 kilo prędkości to było już stanowczo za mało żeby stronę otworzyć i lepiej było poszukać jakieś nowej karty sim gdzie iles tam giga było na promocji po doładowaniu za 30 zł niż się z tym bujać ) tam zaraz bo zarejestrowniu było 256 prędkość potem 512 , nie
  • Odpowiedz
ja zaczynałem internet od Neostrady do 6 mega adsl, w rzeczywistości miałem ledwo jeden i ciągle zrywało, kiedy potrzebowałeś internetu to go nie było xd
  • Odpowiedz
@grzesiek-opowiada: zrobiliśmy sobie sami sieć blokową, na początku na hubach później wymieniliśmy na switche, internet SDI z TP SA podzielony na 10 osób :) piekne czasy, GTA1 w sieci grane i death race :) na fifie chyba 98 grane z ziomkiem z następnej klatki do rana :)
  • Odpowiedz
Modemy to pamiętam u kolegów w latach 90tych, u siebie zaczynalismy na przełomie milleniów z siecią osiedlową na 6 domów, SDI + Freesco na 486 bez dysku. Pierwsza Neostrada to Neo 640 (o której mało co jest w sieci, nawet w wiki nie ma) jakoś 2003/2004 , jak tylko pojawiła się możliwość to przesiadka na 6 Mb i potem 20. Jak na koniec świata, na którym mieszkałem miałem zastanawiająco dobre opcje w
  • Odpowiedz
@otyly_pan: Tia Panie tylko modem musiał callback obsługiwać a z tych winmodemów które zalały rynek to mało który to robił. Dopiero jak Pentagrama sobie kupiłem to już można było kombinować , ten co pożyczałem wtedy od znajomego to była totalna deska wsadzana w płytę
  • Odpowiedz