Wpis z mikrobloga

Jak wspominacie początki Internetu w Polsce?

Ja zaczynałem w 1998 lub 1999 roku od modemu 56k i informacji ile impulsów mogę wykorzystać :) Oczywiście był to magiczny numer 0202122, a potem były czasy 6-minutowych impulsów. Było planowanie co zrobić i kiedy się rozłączyć, a teraz nikt już chyba nie zrozumie tych problemów. :)

Tak mnie natchnęło, bo trafiłem podczas spaceru na studzienkę TP :)

#internet #technologia #wspomnienia #nostalgia #kiedystobylo #gruparatowaniapoziomu
grzesiek-opowiada - Jak wspominacie początki Internetu w Polsce?

Ja zaczynałem w 199...

źródło: plyta

Pobierz
  • 193
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 70
Ah pierwsze neostrady i ponowne laczenie co iles tam h xd albo poduszki na kompa w nocy zeby starsi nie slyszeli pieśni modemu jak sie laczy xD
  • Odpowiedz
@grzesiek-opowiada ja dobrze wspominam, rodzice już nie bardzo, bo zobaczyli wtedy 3 miesięce pod rząd rachunki za telefon w kwotach prawie 2000zł.
Brakuje tego normalnego internetu z tamtych lat, który służył wtedy do poszerzania wiedzy a nie do ogłupiania przez fb, tiktoki, Instagramy i inne ścieki.
Fora tematyczne tamtych lat to były perełki.
  • Odpowiedz
@grzesiek-opowiada Ja dobrze wspominam program Bankrut z tamtych lat. Ściąganie muzyki w formacie MP3 z prędkością 12 kB/s przez modem 56k. Robienie sieci z kumplami i granie do rana praktycznie bez lagów (opóźnienie rzędu 1-2 ms wtedy to był kosmos w porównaniu do 300-500 ms na modemie).
  • Odpowiedz
@grzesiek-opowiada: przypomina mi się ogromną awantura ok 2000 roku za ogromy rachunek za telefon ~250 zł, za który zostałem obwiniony. Okazało się że to wynikał z telefonów dziadka do kuzynki w Niemczech.
  • Odpowiedz
@grzesiek-opowiada: to jednak trochę inna elektroda niż kiedyś, to samo dotyczy portali dla twórców gier - kiedyś w Polsce królował "warsztat.gd" i globalny gamedev.net, ale dzisiaj to już nie to samo.
  • Odpowiedz
@grzesiek-opowiada emocje byly jak dialera sie zlapalo, sasiad pierwszego dnia nabił chyba z 800 zl w tamtych czasach to byl kosmiczny piniondz. Wszyscy instalowalismy wtedy z jakiegos cdaction " anty dialer" plus taki program co liczyl ile zl sie juz nabiło( nie pamiętam nazwy)
  • Odpowiedz