Wpis z mikrobloga

Byłem dzis z samego rana przetestować system kaucyjny, żebyście nie musieli tego robić. Padło na Lidla
Mialem stara butelke po coca coli 0.5l , automat zeskanował ja jako butelka bez #kaucja i zaoferował bon z 10 groszami.
I teraz zaczyna sie cyrk. Na kasie samoobsługowej bonem nie da sie zapłacic. Jakaś pracownica mówi że z bonami to tylko do kasjerki. A u kasjerki też nie wchodzi bon . Kasjerka zaoferowała 10 groszy w gotówce z łaski swojej. Nie widziałem też jeszcze cenówek z kaucja, także pewnie maja zapasy butelek bez kaucji.
A teraz pytanie, czy już rozkminione jest jak z butelki bez kaucji zrobić butelkę z kaucja?
Może jescze politycy sie opamietaja, i wycofaja ten okrutny system kaucyjny, ale niestety na to nie ma co liczyc
#systemkaucyjny #lidl #supermarket
ChlopoRobotnik2137 - Byłem dzis z samego rana przetestować system kaucyjny, żebyście ...

źródło: image

Pobierz
  • 327
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ChlopoRobotnik2137: ej no, a czemu do wykorzystania tylko w Lidlu? Pierwsze słyszę że butelkomaty są "personalizowane". Poza tym miała być kasa a nie jakieś tam bony (°°
  • Odpowiedz
  • 0
Kupiłeś wcześniej butelkę bez kaucji, po czym chciałeś odzyskać opłatę, której nie uiściłeś.
To się nazywa próba wyłudzenia. Jutro rano zgłoszę ten wpis na policję, dziś mi się już nie chce bo jestem zmęczony po pracy
  • Odpowiedz
Zakład recyklingu w każdym gospodarstwie domowym ?

@EnderWiggin: akurat jakas eko spalarnia śmieci na każdym osiedlu ktora generowała by prąd to jest bardzo dobry pomysł na przyszłość w której odkryjemy jak to robic.
  • Odpowiedz
Sodastream im nie wyszedł (ani nikomu innemu).

@fervi: czemu? Wiekszosc opinii slyszalem pozytywnych. Też sie nad tym zastanawiam tylko nie wiem czy nie znudzi mi sie latanie i uzupełnianie napojów z gazem.
  • Odpowiedz
@twister35: Ten system jest tak skonstruowany, że operatorzy najwięcej zarabiają na tych, którzy zapłacą kaucję ale nie zwrócą butelki, bo niezwrócona kaucja ląduje w ich kieszeni. ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@ChlopoRobotnik2137: największym absurdem tego systemu jest fakt ze jak ludzie chcieli by żeby upadł to WSZYSCY musieli by oddawać butelki, bo firma zarabia na nieoddanych kaucjach. Wiec jak wszyscy będą oddawali to nie będą mieli hajsu na prowadzenie działalności. Im bardziej ekologiczne społeczeństwo, tym gorzej dla systemu...
  • Odpowiedz
@Hmrogrz: a latanie po wodę ci się nie nudzi?
Piję w zasadzie tylko wodę gazowaną, kiedyś zgrzewkami ją kupowałem do domu
mam sodastream duo już 3 lata. do tego kupiłem na wyprzedażach na amazonie kilka butelek szklanych od nich i kilka naboi z gazem.
W sumie naboi mam cztery, jak są trzy puste to za 45zł napełniam przez allegro, tj. 15zł sztuka, wysyłka ze smartem za free. Można napełniać samemu
  • Odpowiedz
@Hmrogrz widzę za 3 dyszki w Mediaexpert, a sam sprzęt tańszy, bo na alledrogo lata po 180 - same wkłady też na pewno znajdziesz taniej ()
a, czekaj, wymiana. za 4 dychy możesz go wymienić wysyłając go bezpośrednio do dafi (wysyłka i odbiór darmowy) albo po prostu w punkcie - na stronce masz info. https://wymianabutli.dafi.pl/
jak chcesz robić na lewo, to ponownie, na alledrogo
  • Odpowiedz