Byłem dzis z samego rana przetestować system kaucyjny, żebyście nie musieli tego robić. Padło na Lidla Mialem stara butelke po coca coli 0.5l , automat zeskanował ja jako butelka bez #kaucja i zaoferował bon z 10 groszami. I teraz zaczyna sie cyrk. Na kasie samoobsługowej bonem nie da sie zapłacic. Jakaś pracownica mówi że z bonami to tylko do kasjerki. A u kasjerki też nie wchodzi bon . Kasjerka zaoferowała 10 groszy w gotówce z łaski swojej. Nie widziałem też jeszcze cenówek z kaucja, także pewnie maja zapasy butelek bez kaucji. A teraz pytanie, czy już rozkminione jest jak z butelki bez kaucji zrobić butelkę z kaucja? Może jescze politycy sie opamietaja, i wycofaja ten okrutny system kaucyjny, ale niestety na to nie ma co liczyc #systemkaucyjny #lidl #supermarket
@v3ctor to jest jak ze schylaniem się po pieniądze. I tak zrobię te zakupy w Lidlu więc co mi szkodzi poświęcić więcej te 5min na włożenie za każdym razem kilku butelek do maszyny? Tu nie chodziło o to aby się specjalnie angażować
czyli wolisz sobie magazynować butelki w domu, chodzić z nimi z 200 m jak nie więcej do sklepu, tracić czas przy automacie, potem przy kasie by odzyskać swoje pieniądze zamiast płacić za produkt mniej i wyrzucać po jednej, dwie butelki do śmietnika oddalonego 20 m od domu przy okazji codziennego wychodzenia z niego? Brawo, jesteś bystrzakiem!
A ja proponuje to. Masa smaków do wyboru. Cena ok. 6zł za 400ml. W promce naet 5zł. Wystarcza na trzy, cztery litry kranówki. Przegotowanej lub surowej, jak kto woli. Dużo cukru? W gotowych jest o wiele więcej. Leje sie tego tyle żeby w szklance dno zasłonić i dać smaczek surowej wodzie. Mojego ulubionego akurat nie ma na zdjęciu.
@ChlopoRobotnik2137 Wejdź do sklepu, zrób zdjęcie kodu kreskowego butelki z kaucją, idź do domu, wydrukuj kod, naklej na tą bez kaucji i tym sposobem przekonwertujesz sobie butelkę na kaucyjną.
ojej dosłownie komunizm bo ktoś chce zrobić porządek z butelkami
@Jasper666: Przecież porządek był. Wrzucałeś do odpowiedniego pojemnika i miałeś z głowy. Teraz będziesz to magazynował, potem nosił to do sklepu, stał w kolejce do butelkomatu, odbierał durny kupon i szedł potem z tym do kasy. 3/4 roboty przerzucono na Ciebie. A za chwilę podniosą cenę za wywóz śmieci, "bo tak". Jeżeli ktoś myśli, że po wprowadzeniu cudownego
@ChlopoRobotnik2137: butelki niekaucyjne z dotychczasowego obiegu segregujesz normalnie jak dotychczas- do żółtego pojemnika. Tylko te z kaucją oddajesz, są oznaczone.
@text: Tak, ale za butelki z rzeczywiście doliczoną kaucją przy kupnie, odpowiednio oznakowane. "Okaucjowanie" ruszyło dopiero dzisiaj, a i tak pewnie przez jakiś czas w sprzedaży będą jeszcze opakowania bez kaucji. Autor pisze, że butelka była stara i automat to zauważył i dał tylko 10 gr. No ale nie o to w ogóle chodzi w jego poście.
Mialem stara butelke po coca coli 0.5l , automat zeskanował ja jako butelka bez #kaucja i zaoferował bon z 10 groszami.
I teraz zaczyna sie cyrk. Na kasie samoobsługowej bonem nie da sie zapłacic. Jakaś pracownica mówi że z bonami to tylko do kasjerki. A u kasjerki też nie wchodzi bon . Kasjerka zaoferowała 10 groszy w gotówce z łaski swojej. Nie widziałem też jeszcze cenówek z kaucja, także pewnie maja zapasy butelek bez kaucji.
A teraz pytanie, czy już rozkminione jest jak z butelki bez kaucji zrobić butelkę z kaucja?
Może jescze politycy sie opamietaja, i wycofaja ten okrutny system kaucyjny, ale niestety na to nie ma co liczyc
#systemkaucyjny #lidl #supermarket
źródło: image
PobierzNie znasz kodu kreskowego nowej CC z kaucją więc nic
źródło: temp_file2513585637333011219
Pobierz@Krupier: tak, wolę. skąd wiedziałeś?
źródło: image
Pobierz@maniok: Życie na nowo ułożone za te 100zł z kwartału rypania ze śmieciami do sklepu? ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
No i spoko. Twój czas, twoje jego marnowanie. Tylko nie mów, że to jest obiektywnie lepsze.
źródło: syropy
PobierzByły już wcześniej w Lidlu te automaty butelkowe i normalnie mogłem skanować otrzymany bon na kasie samoobsługowej.
@ChlopoRobotnik2137: co wy macie z tym problem, nie trzeba z tego korzystać xD
@Jasper666: Przecież porządek był. Wrzucałeś do odpowiedniego pojemnika i miałeś z głowy. Teraz będziesz to magazynował, potem nosił to do sklepu, stał w kolejce do butelkomatu, odbierał durny kupon i szedł potem z tym do kasy. 3/4 roboty przerzucono na Ciebie. A za chwilę podniosą cenę za wywóz śmieci, "bo tak". Jeżeli ktoś myśli, że po wprowadzeniu cudownego
Co nie oznacza, że u nas też tak powinno być.
Skończcie z argumentem "bo w innych krajach".
@text: Tak, ale za butelki z rzeczywiście doliczoną kaucją przy kupnie, odpowiednio oznakowane. "Okaucjowanie" ruszyło dopiero dzisiaj, a i tak pewnie przez jakiś czas w sprzedaży będą jeszcze opakowania bez kaucji.
Autor pisze, że butelka była stara i automat to zauważył i dał tylko 10 gr. No ale nie o to w ogóle chodzi w jego poście.